TÜBA "Sokak Hayvanları Halk Sağlığı" Kitabını Yayımladı

Çalışmalarını Türkiye'nin ulusal bilim akademisi sorumluluğuyla yürüten TÜBA, bu bilinçle Türkiye'nin bilim stratejileriyle hazırladığı raporları ilgili kurum ve kişilerle, basın aracılığıyla da kamuoyuyla paylaşmaya devam ediyor.

Bu kapsamda son olarak hazırlanan “Sokak Hayvanları: Toplumsal Sorunlar ve Halk Sağlığı” adlı eseri karar vericilere sunuldu.
TÜBA, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu konularda bilim politikalarının oluşturulmasına yardımcı olmak, bilim temelli danışmanlık hizmeti vermek üzere bilim insanlarıyla çalışarak hazırladığı toplantılar sonucunda raporlar yayımlıyor; bu kapsamda son günlerde kamu güvenliğine ilişkin tehdit oluşturan sokak hayvanları sorunu “Sokak Hayvanları: Toplumsal Sorunlar ve Halk Sağlığı Sempozyumu”nda tüm detaylarıyla masaya yatırıldı. Konu hakkında yaşanan dezenformasyona son vermek üzere bilim insanlarının görüşlerinin tartışıldığı ve konunun her acıdan ele alınacağı bir bilimsel toplantıda sokak hayvanlarıyla ilgili sosyal ve sağlık sorunlarına dikkat çekerek çözüm önerileri geliştirmeyi amaçlayan tartışma, görüşme ve fikir alışverişi ortamı sağlandı. Özellikle zoolojik hastalıklar, sokak hayvanları aracılığıyla insanlara bulaşabilen hastalıklar, halk sağlığı acısından oluşturduğu tehdit de göz önünde bulunduruldu. Akademisyenler, veterinerler, sağlık çalışanları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları, sokak hayvanlarının yönetimi ve refahı konusunda bilgi ve deneyimlerini paylaşarak sokak hayvanlarının kontrolsüz üremesi, bulaşıcı hastalıkların yayılması ve çevreye verdikleri zarar gibi her konu başlığı hakkında alternatifli çözüm önerilerini içeren basın bildirisi Akademinin ağ sayfası üzerinden ve ulusal basın aracılığıyla paylaşıldı.
Hazırlanan çalışmayla sokak hayvanları sorununa stratejik çözümler ortaya konuldu.
TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker yaptığı açıklamada; doğada mevcut olan her canlının doğal ekosistem içinde önemli bir görevi olduğunu ve bu ekosistemdeki halkaların biyoçeşitlilik açısından doğada önemli bir denge unsuru olduğunu ifade etti. Her bir canlı popülasyonun kontrolsüz artış ve azalışının diğer canlıların yaşamlarını etkileyecek yansımaları olduğunu/olacağını bilerek hareket etmemiz kararlarımızı buna göre vermemiz gerektiğinin altını çizmek isterim dedi.
Başkan Şeker şöyle konuştu “Kitap, toplumumuzun her kesimini ilgilendiren, insan hayatı ve sağlığına tehdit oluşturan sokak hayvanlarına ilişkin en doğru yol haritasının ortaya konması için çok uzun ve meşakkatli, saatler suren tartışmaların ardından nihai her bir detayı göz önünde bulundurarak hazırladık. Alanında uzman akademisyenler, uygulayıcılar ve gönüllülerin sokak hayvanları ve toplum sağlığı ile ilgili görüşlerine yer verildi. Bu bağlamda eser, sokak hayvanları ile ilgili mevcut sorunları daha iyi anlamak, yeni yaklaşımlar geliştirmek ve bu alanda daha etkili politikalar üretmek noktasında farklı perspektifler sunuyor ve aynı zamanda çözüm önerileri de sunuyor.” dedi.
2 yılda Türkiye’de 50’si çocuk, 107 kişinin kopek saldırılarında hayatını kaybetti.
Kitabın editörlüğünü yapan TÜBA Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu Yürütücüsü, Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazim Şahin ise “Ülkemizde sahipsiz sokak hayvanlarının sayısı hızla artmakta ve sorunları ciddi boyutlara ulaştı. 2023 yılı Aralık ayı itibarıyla Türkiye’de başıboş sokak kopeklerinin sayısı 2,8 milyon olarak açıklandı. Dünya Sağlık Örgütü, sadece kuduz kaynaklı ölümlerin sayısının 40-70 bin arasında olduğunu tahmin ediliyor. Sokak köpeklerinin ölümcül tehdit oluşturduğu bu ortamda, son 2 yılda Türkiye’de 50’si çocuk, 107 kişinin kopek saldırılarında hayatını kaybettiği raporlandı. Türkiye, Dünya Sağlık Örgütü’nün yayımladığı “Kuduz Riskli Temasın Yüksek Olduğu Ülkeler” ve “Kist Hidatik Tehlikesinin Yüksek Olduğu Ülkeler” haritalarında “yüksek tehlike” kategorisinde yer alıyor.” diyerek tehlikenin büyüklüğüne dikkat çekti. Prof. Şahin hazırlanan kitabın alternatifli çözüm önerileri sayesinde soruna karşı etkin stratejiler içerdiğini söyledi.