Ülke Olarak Hızlı Karar Aldık

Üniversiteyi World News'de yayınlanan makalesinde koronavirüs salgını öncesi yapılan hazırlığa işaret eden Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, "Bu hazırlık, Türkiye'nin pek çok Avrupa ülkesine ve Amerika'daki pek çok üniversiteye göre daha hızlı karar almasını ve net uygulamalar için düzenleme yapmasını sağladı" dedi.

Avrupa ve Amerika'daki pek çok üniversiteden daha çok hızlı hareket ettikleri dile getiren Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç,"  Yükseköğretimde Online Eğitime Yönelik Ulusal Bir Yol Haritasının Hazırlanması' başlıklı makalesinde Covid-19 salgınından sonra dünya genelinde 300 milyondan fazla insanın artık iş yerlerinde veya sınıflarında olmadığını bildirdik" dedi.
Ülke Geneline Düzenli Olarak Çalışıyoruz
Dünya genelinde yükseköğretim sistemlerinin Ocak 2020 sonrasında aynı kalmayacağını belirten Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, "Online eğitimin daha büyük bir rol oynayacağı ve Kovid-19 öncesinde daha az tercih edilen MOOC eğitimlerinden daha fazla faydalanılacağı muhtemeldir. 2020 Uluslararası Yükseköğretim Forumu’nda, Kovid-19’un dünya genelinde yükseköğretim sistemine, eğitim-öğretim metodu, araştırma, uluslararasılaşma, hareketlilik konularında derin etkiler ve değişiklikler getireceği yönünde söylemler gerçekleşti ve bugün itibariyle, dijital eğitime artık yoğun bir akın başlamıştır" ifadelerini kullandı.
Kesin Tarihler Vermekten İmtina Etmekteyiz
Virüsün Türkiye'ye gelmeden önce YÖK'ün salgının üniversiteleri nasıl etkilediğini incelemeye aldığını vurgulayan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç,” Bu hazırlık, Türkiye’nin pek çok Avrupa ülkesine ve Amerika’daki pek çok üniversiteye göre daha hızlı karar almasını ve net uygulamalar için düzenleme yapmasını sağladığı gibi tespitinde bulundu. Eğitimin aksamaması ve akademik takvimin sekteye uğramaması için üniversitelere pandemi sürecinde online programlara geçileceği, buna yönelik üniversitelerden mevcut alt yapı ve insan kaynağı bilgilerinin YÖK’e iletilmesi istendi. Öğrenme Yönetim Sistemi olmayan veya yeterli olmayan üniversiteler bu konuda deneyimli olan üniversitelere yönlendirerek altyapılarının güçlendirilmesi sağlandı" diye konuştu.
Koşularda Yardımcı Olmaya Devam Edeceğiz
Üniversitelerin 2019-2020 eğitim öğretim yılı bahar dönemi ile sınırlı kalmak kaydıyla, örgün eğitim programlarındaki bütün derslerde senkron ya da asenkron şekilde uzaktan öğretim yöntemlerini kullanabileceklerine karar verildiği açıklayan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç,"  Üniversiteler, dekanlar ve akademisyenler her düzeydeki programlarda yer alan teorik dersleri uzaktan öğretimle yürütülebilecek, uygulamalı dersler için ise yoğunlaştırılmış akademik takvim hazırlamaları ve yaz sonu Ağustos, Eylül aylarında yapmaları planlandı. Ancak yine de yükseköğretim sisteminde flexible davranmakta ve ileriye dönük kesin tarihler vermekten imtina etmekteyiz" şeklinde konuştu.
Köksal ÖNER