ÜLKEMİZ GELİŞMİŞ ÜLKELER ARASINDADIR…

ÜLKEMİZ GELİŞMİŞ ÜLKELER ARASINDADIR… Ülkelerin gelişmişlikleri bir takım unsurlarla anlaşılır

ÜLKEMİZ GELİŞMİŞ ÜLKELER ARASINDADIR…

Ülkelerin gelişmişlikleri bir takım unsurlarla anlaşılır. Gelişmiş ülkeler kategorisinde bulunan devletlerin durumlarına bakıp gelişmişlik unsurları belirlenebilir. Avrupa Birliği Ülkeleri gelişmiş ülkeler kategorisinde yer almaktadır. Milli gelirin seviyesi, milli gelirden toplumun aldığı hisse oranları, refah düzeyi gelişmişlik kriteridir. Ulaşım, eğitim, sağlık ve haberleşme gibi unsurlar da gelişmişlik kriterlerini oluşturur. Avrupa birliği devletlerinin başında, nüfus oranı ve coğrafi büyüklüğü bakımından Almanya önde gelenlerindendir. Altı yılı Almanya’da geçmiş ve Avrupa  Birliği Devletlerinin birçoğunu gezip görmüş kişi olarak, gelişmişlik kriteri açısından  ulaşım, sağlık, eğitim ve haberleşmenin en önde gelen unsurlar olduğunu söylemek zor değildir.  Almanya’da bulunduğum yıllarda Ülkemizin eğitim, sağlık, ulaşım ve haberleşme ile ilgili durumu, bugünle mukayese edilemeyecek şekilde gerilerdeydi. Avrupa birliği ülkelerindeki sağlık ve ulaşım hizmetlerini görünce, acaba ülkemiz elli yıl sonra bu duruma gelebilir mi diye konuşmalarımız olurdu.
Evlere sağlık hizmetinin gitmesi, engelli öğrenci ve vatandaşların eğitim hizmetlerini engeline göre mekân ve usullerle alması, yolların kullanılması gibi hususlar dikkati çeken  konulardı. Bunların yanında diğer ülkelerin takibini yapıp örnek almaya gayret ettikleri yükselen değerleri de gözden kaçmıyordu. Vatandaşlar arasında eşitlik, hoşgörü, tebessüm, temizlik, okuma alışkanlığı, anlayış ve toplamı olarak demokratik unsurların neredeyse hepsi hayatın akışı içerisinde görünüyordu. Aslında Avrupa’da görülen ve örnek almak için gayret gösterilen, adına da yükselen değerler denen tüm hususlar İslam’ın güzelliklerinden başkası da değildi. Bu görüşümüzü zaman zaman bir araya geldiğimiz Kilise papazlarına, bir ilahiyatçı olarak söyler, Mehmet Aktif Ersoy’un, Avrupa toplumları hakkındaki kanaatini belirten “İşleri dinlerimiz gibi, dinleri de işlerimiz gibi” ifadesini de onlara hatırlatırdım. Kanaatimizce; Avrupa Birliği Ülkelerinin bütün değerleri esasen İslami kaynakladır. Bir kısmı direk dini inançların devamı olarak gelmiştir, bir kısmı da deneme yanılma yöntemiyle, insan fıtratına uygunluğu tespit edilerek hayata kazandırılmıştır.
Bugün ülkemizin bulunduğu gelişmişlik seviyesi, örnek almaya çalıştığımız ve peşinden koştuğumuz Avrupa Birliği ülkelerinin gerisinde değildir. Ülkemizin her tarafı duble yollarla örülmüştür. On beş yıl öncesinde, özel araçla bile olsa bin kilometrelik yolu 20 saatte ancak alırken, bu gün bu zaman süresi 7-8 saate kadar düşmüştür. Yolların düzgün ve projeli olması nedeniyle, kaza ve dolayısıyla ölüm oranları  çok düşük seviyeye kadar gerilemiştir. Ülkeyi bir baştan bir başa kesen, farklı yönlerden birbirlerine bağlanan, otoban ağları  oluşturulmuş ve bu çalışmalar hız kesmeden devam etmektedir. Ulaşımda, Avrupa Birliği Ülkelerinin en başında bulunan Almanya’dan geride değiliz artık. Sağlık hizmetlerinde de Almanya’nın önündeyiz. Hasta olanlar ve uzun süreli hastası bulunanlar bunun farkındadır. Engellilerle ilgili sorunlar aşılmıştır. Eğitimde bir takım sorunların olduğu ifade edilse bile, bunların personel probleminden kaynaklandığı kanaatini taşımaktayız. Ama buna rağmen eğitimde fırsat eşitliği büyük ölçüde sağlanmıştır. Haberleşmede de çok mesafeler alınmıştır. Ülkemiz, her konuda çağın gereklerine uygun hayat standardına ulaşmıştır. Ama toplumsal ve bireysel huzursuzluklar devam etmektedir. Maddi gelişmişlik, huzura ve mutluluğa katkı sağlasa bile sorunları çözmemektedir. Artık “Değerler Eğitimi” ile insani ve İslami hassasiyetler de gelişmeli toplumun huzur ve mutluluğu da sağlanmalıdır.