ÜRETENE HER ZAMAN DESTEK OLDUK

Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi'nde düzenlenen ve Haber Türk Televizyonu Bakış Programında canlı yayınlanan 'Kobilerle Güçlü ve Güvenli Yarınlara' konulu panel düzenlendi

Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi’nde düzenlenen ve Haber Türk Televizyonu Bakış Programında canlı yayınlanan “Kobilerle Güçlü ve Güvenli Yarınlara” konulu panel düzenlendi.
“Kobilerle Güçlü ve Güvenli Yarınlara” konulu panele İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Ondokuz  Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Atakum Kaymakamı Ali Bakoğlu, İlkadım Kaymakamı Turan Atlamaz, Canik Kaymakamı İlhan Turgut, Tekkeköy Kaymakamı İbrahim Küçük, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, iş adamları ve çok sayıda davetli  katıldı
ÜRETENE DESTEK OLDUK VE OLMAYA DA DEVAM EDECEĞİZ
Türkiye'nin üreten kentlerinde düzenlenen ekonomi panellerinden birine Samsun olarak ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadıklarını belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Samsun limanları, serbest bölgesi ve Türkiye’nin ilk lojistik köyü ile Karadeniz’in lojistik üssü konumunda bir şehir oldu. Küresel rekabetin hız kazandığı günümüz dünyasında, üretimi, istihdamı, gelirimizi arttırmak için artık sınırları aşmak zorundayız. Büyükşehir Belediyesi olarak daima üretene destek olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Samsun'un ekonomik anlamda tarihini değiştirecek projelerden biri olan Lojistik Köyümüz 2023 hedeflerimiz doğrultusunda da büyük önem taşıyor" diye konuştu.
İŞTEN ÇIKARMALAR ÇOK AZ SAYIDA OLUYOR
Samsun’da tüm paydaşların harekete geçirilmesi, farkındalığı artırmak, eksiklerin tespiti ve giderilmesi, kent ekonomisinde gelecek vizyonu oluşturmak amacıyla ilimizde düzenlenen “Kobilerle Güçlü ve Güvenli Yarınlara” konulu panel öncesi bir konuşma yapan Vali İbrahim Şahin, “Öncelikle Samsunumuza, ilkadım şehrine hoş geldiniz. Bu panel için Finansal Kurumlar Birliğini ve canlı yayın için Haber Türk Televizyonu'nu tebrik ediyorum. Özellikle dünya bu gün, bu saatlerde Amerikan seçimlerine kilitlenmiş durumda. Seçim sonucunun Ülkemiz için hayırlısı olsun temennisinde bulunmak istiyorum. Diğer taraftan tüm dünya 2008 yılından itibaren ekonomik krizler yaşadı. Bu global kriz bazı ülkeleri tamamıyla vurdu, bazı ülkeleri de teğet geçti. Biz bu krizden en az zarar gören ülkelerden biriyiz. Diğer taraftan Kobiler, aslında bu ekonomik krizleri absörde eden en önemli yapılardan da birisi. Mesela bir ülkenin uçak fabrikasında satışlar durduğunda 60-70 bin kişiyi kapıya koyuyorlarken, Kobilerin yoğun olduğu küçük ve orta dereceli işletmelerin daha etkin olduğu yerlerde tam tersine nerdeyse işten çıkarmalar çok az sayıda oluyor. Çünkü bu üretim daha çok onlara yarı mamul veya mamul girdi olarak büyük fabrikalara sunuluyor" dedi.
ÜLKEMİZDE VE İLİMİZDE BAHAR HAVASI OLUŞTU
Türkiye 15 Temmuz gibi çok çirkin ve kabul edilemez bir darbe girişimi yaşadığını vurgulayan Vali Şahin," Bu ister istemez bizlerin, sanayicilerin, işadamlarının, yatırımcıların ve bankaların kimyasını bozdu. Bundan dolayı bu süreci hızlı bir şekilde telafi etmemiz ve geçiştirmemiz gerekiyor. Bir taraftan hükümetimiz ciddi kararlar alıyor, diğer taraftan sanayicilerimiz, yatırımcılarımız ve iş adamlarımız bunu aşmakla ilgili olarak çaba sarf ediyorlar. Samsun aslında şanslı bir şehir. Çünkü Rusya ile yaşadığımız uçak krizi bizi ciddi anlamda sarsmış olmasına rağmen, uçak krizinin arkasındaki sorun çözüldükten sonra Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Putin ile Petersburg’da yaptığı görüşmelerinden sonra ülkemizde ve ilimizde bahar havası oluştu. İlimizdeki iş adamları, sanayiciler hızlıca Rusya ile eski dostlarla hemen iletişime geçerek faaliyetlerini artırdılar. Kobilerin en önemli özelliklerinden biri de çok hızlı adapte olabilmeleridir. Onun için gerek Rusya, gerek eski Sovyet coğrafyası bizim için çok önemli bir kapı olduğunu düşünüyorum. Bankacılık sektörü itibariyle de Samsun şanslı illerden birisidir" diye konuştu.
FARKLI TÜRDE CERRAHİ ALET ÜRETİLİYOR
Samsun iline vali olarak atandıktan sonra Samsun’la ilgili öğrendiğim çok önemli bir özelliği var. Dünyada üç ülkede cerrahi alet üretildiğini sözlerine ekleyen Vali İbrahim Şahin," Bunların biri Almanya, biri Pakistan, diğeri ise Türkiye’de Samsun’dur. İlimizde 15-16 bin parça farklı türde cerrahi alet üretiliyor. Almanya bu sektörde 105 bin kişi çalıştırıyorken, biz bin beş yüz, bin altı yüz, şimdi ise bin yedi yüz kişi çalıştırıyoruz. Umarım bu sektörle ilgili hükümetimiz ciddi kararlar alır. Bu vesile ile sizin sayenizde de bu sektörü duyurmuş oluruz. Bizim temennimiz, küçük ve orta boy işletmelerin özellikle şehrimize, sonra ülkemize ekonomik anlamda çok ciddi kazançlar sağlamasıdır. Katılımınızdan dolayı hepinizi sevgiyle, saygıyla ve muhabbetle selamlıyorum” dedi.
BİRÇOK KONUNUN ELE ALINDI
Vali İbrahim Şahin’in konuşmasının ardından Haber Türk Televizyonu Bakış Programı'nda canlı yayınlanan ve moderatörlüğünü Noyan Doğan’ın yaptığı, yeni finansman modellerinden-sürdürülebilir planlara, üretim, pazarlama ve ihracatta yaşanan sorunlardan-gelecek dönem vizyonuna, ihracatta finansal çözümlerden-Factoring’e, yeni ihracat fırsatlarından-KOBİ ve ihracatçı desteklerine kadar bir çok konunun ele alındığı, “Kobilerle Güçlü ve Güvenli Yarınlara” konulu panele katılan Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Çağatay Baydar’a, KOSGEP Başkan Yardımcısı Süleyman İslamoğlu ve Orta Karadeniz Sanayici ve İş Dünyası Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Emin Bahri Ugulu, sırasıyla panel konusu ilgili görüşlerini belirterek, konuşma yaptılar. Ardından panel soru-cevap bölümüyle son buldu.
Köksal ÖNER
şokhaber.net