Usta, Bakandan Denizcilik Okulu Pansiyonlarına Bakım Sözü Aldı
İYİ Parti Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, TBMM Plan Bütçe Komisyonunda görüşülen Millî Eğitim Bakanlığı bütçesi üzerine konuştu.
Komisyon toplantısında Samsun Tekkeköy Nedime Serap Ulusoy Mesleki Teknik Anadolu Lisesinin pansiyonlarının ihtiyaçları olduğunu söyleyen Usta, Milli Eğitim Bakanı’ndan iyileştirme sözü aldı.
Usta, Bakandan Denizcilik Okulu Pansiyonlarına Bakım Sözü Aldı
Usta’nın, Türkiye’de sınırlı sayıda bulanan denizcilik meslek liselerinden birinin Samsun’da olduğunu ve okulun pansiyonlarının yetersiz ve bakımsız olduğunu, atölyelerinin son derece eski olduğunu söylemesi üzerine Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Samsun Tekkeköy Nedime Serap Ulusoy Mesleki Teknik Anadolu Lisesinin pansiyonlarının ihtiyaçları olduğu söyleniyor. Arkadaşlarımla da görüştüm, gerçekten bazı ihtiyaçları var; bunları da en kısa zamanda tamamlayacağız’’ diyerek sorunun çözüleceğini sözünü verdi.
Eğitim, Beton Politikalarıyla Halledilmeye Çalışılıyor
Usta: ‘’Sayın Bakan, siz de çok iyi biliyorsunuz ki OECD'de ülkeler arasında yapılan bir kısım çalışmalarda eğitimin niteliği ile büyüme arasında ilişki bulunuyor fakat nicelik ile büyüme arasında herhangi bir ilişki bulunmuyor, ilişki kopuk. Hükûmetlerinize karşı şu temel eleştiriyi yapmak durumundayız: Ülkede temel iktisat anlayışı, beton ve inşaat olduğu için eğitim de inşaat politikalarıyla, beton politikalarıyla halledilmeye çalışıldı fakat bu maalesef sonuç vermedi’’ dedi.
Verilen Sözler Tutulmuyor!
Usta: ‘’Öğretmenlerimizin niteliğine ilişkin ciddi sorunlar var. Bu konuda da maalesef çok fazla bir şey yapılabilmiş değil. Özlük haklarının iyileştirilmesi konusunda sözler verildi, bu sözler tutulmuyor maalesef, en üst seviyede verilmiş olmasına rağmen. Bunların tutulmasını talep ediyoruz. Bir de öğretmenlerimizin görev motivasyonlarının artırılması konusunda da yapılması gereken çok iş var.’’ dedi.
500 Bin Atanamayan Öğretmenimiz Var
500 bin atanamayan öğretmen olduğunu vurgulayan Usta, ‘’atanamayan öğretmenler konusu var. Bunlar muhtemelen 400-500 bin kişi civarında, iş bekleyen fakat atanamayan öğretmenlerimiz var veya üniversite mezunlarımız var. Diğer bir sorun, eğitim istihdam planlaması. Biz okullarımızdan ne nitelik olarak iş bulabilecek bir öğrenci mezun ediyoruz ne de arzu edilen alanlarda öğrenci mezun edebiliyoruz. Üniversite sayısının artırılmasıyla övünmek de girdi odaklı bir yaklaşım; bu yaklaşımların artık dünyada da modası geçti, Türkiye'de bu modanın geçmiş olması lazım’’ dedi.
Samsun'un Çocukları Gurbete Gidiyor
Usta: ‘Samsun OSB'de nitelikli eleman sıkıntısı var. Bir yandan dünya kadar işsizimiz var, Samsun'un çocukları gurbete gidiyor, inşaatlarda çalışıyor fakat OSB'de de "Nitelikli eleman bulamıyoruz." diye bizim sanayicilerimiz şikâyet ediyor. Bu anlamda, meslek ve teknik liselerinin kalite ve niteliğinin artırılması, cazip hâle getirilmesi, atölyelerin yenilenmesi bir zaruret olarak duruyor. Samsun'da bu tür ihtiyaçlar var. Aynı zamanda, Samsun'da teknoloji tasarım atölyeleri eksik; resim, müzik, spor, görsel sanatlar, dram alanları eksik ve bu alandaki öğretmenlerde de ciddi eksiklik var’’ dedi.
Mülakatlarda Ciddi Mağduriyetler Var
Mülakatlarda ciddi mağduriyetler olduğunu belirten Usta, Havza’da Müdür Yardımcılığı yapan; 8 üniversite bitirmiş, 9. üniversitesini okuyan; 4 defa yurt dışı öğretmenlik sınavına girip, hepsinde mülakatta elenen Alpaslan Yüksel örneğini verdi.