VALİ ŞAHİN, SALIPAZARI İLÇESİNDE SAMTAB OCAK AYI ENCÜMEN TOPLANTISINA KATILDI.

VALİ ŞAHİN SALIPAZARI İLÇESİNDE DÜZENLENEN SAMTAB OCAK AYI ENCÜMEN TOPLANTISINA KATILDI Samsun Valisi İbrahim Şahin, Salıpazarı İlçesi Turizm Eylem Planı'nın açıklandığı, Samsun ve Çevresi Turi

VALİ ŞAHİN SALIPAZARI İLÇESİNDE DÜZENLENEN SAMTAB OCAK AYI ENCÜMEN TOPLANTISINA KATILDI

Samsun Valisi İbrahim Şahin, Salıpazarı İlçesi Turizm Eylem Planı’nın açıklandığı, Samsun ve Çevresi Turizm Alanı Altyapı Hizmet Birliği (SAMTAB) Ocak ayı Encümen toplantısına katıldı.

Salıpazarı Ziraat Odası toplantı salonunda düzenlenen, Samsun ve Çevresi Turizm Alanı Altyapı Hizmet Birliği Ocak ayı Encümen toplantısının açılışında bir konuşma yapan Salıpazarı Belediye Başkanı Halil Akgül, ’’Salıpazarı ilçemizin turizm potansiyellerinin tartışılıp gözden geçirileceği Samsun ve Çevresi Turizm Alanı Altyapı Hizmet Birliği Ocak ayı Encümen toplantısı için ilçemizde bulunan başta Sayın Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere bu günkü toplantımıza katılan bütün konuklarımıza hoş geldiniz diyor, çok teşekkür ediyorum.

Salıpazarı ilçemiz gerek tarihi alanları, gerekse de doğal alanları ile turizm konusunda oldukça elverişli bir ilçemiz. Şu anda ilçemizdeki turizm olanaklarına ilişkin en büyük sıkıntımız konaklama tesisinin olmamasıdır. Bu konuda ilçemize bir butik otel kazandırma yolunda adımlar atılması gerektiğini düşünüyoruz’’ dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz toplantıda yaptığı konuşmada, ’’Samsun son yıllarda birçok alanda büyüyüp gelişiyor. Fakat bu gelişmenin turizm alanında pek yaşandığını söyleyemeyiz. Samsun’da kongre turizmi yapabilme olanağımız var. Ama bu konuda ilimizde bulunan oteller yetersiz durumdaydı. Son yıllarda yapılan iki tane beş yıldızlı otelle bu sorun bir nebze de olsa giderildi. Yeni otellerin doluluk oranları, yapılacak olan yeni otellere de kapı açacak.

Salıpazarı ilçesinde turizmin gelişmesi adına yapılması planlanan otel, özellikle kırsal yerlerde konaklama evleri tarzı olmalı. Salıpazarı’na çekilecek turistin ilçede doğa ile baş başa bir şekilde olması gerekir. İlçede öncelikle doğal ürünlerin satışı ve pazarlamasının yapılması gerekir. Özellikle doğal et satışı yapılan lokantaların ilçeye kazandırılması gerekir’’ dedi.

Vali İbrahim Şahin toplantıda yaptığı konuşmasında, ’’Salıpazarı’nda turizmin nasıl gelişeceği konusunda somut adımlar atılması gerekiyor. Turizm tebessüm gibidir, turist gülümsemeyi ister. Bizlerin turist empatisi ile yol almamız gerekiyor. Siz kendinize nasıl muamele edilmesini istiyorsanız onlar da onu istiyorlar.

Siz turist olduğunuzda bir yere gittiğinizde ilk aklınıza gelecek olan şey yemektir. Şu gastronomi denilen şeyi halletmemiz gerekiyor. Sadece bu yöreye özgü yemekleri öne çıkarmamız gerekiyor. Binalarımız da çok önemli. Birisi buraya 5 yıldızlı bir otel yapsa ben kabul etmem. Ama bu ahşap olsa bölgenin yapısına uysa daha güzel olur. Bu bölgede birçok eski ahşap cami var. Yüzlerce yıldır ayakta. Bizim bu ahşap binaları bulup yeniden kazanmalıyız.

Dil konusu da çok önemli. Neredeyse hepimiz İngilizce biliyoruz. Ama başka diller de önemli. Örneğin Trabzon’da birçok Rus olmasına rağmen Rusça çok az konuşuluyor. Ama biz bu dili konuşursak, zamanla o bölgeyle ticari ilişkilerimiz daha da artacak. Lisan konusunda bizim tembelliği bırakıp, seferberlik gibi asgari düzeyde de olsa komşu ülkelerimizin dilini öğrenmemiz gerekiyor.

Bu günkü toplantımızda turizmle ilgili Salıpazarı’nda ve civarında konu ile ilgili orta ve uzun vadede neler yapılacağı konusunu sizlerle beraber masaya yatırıp, sizlerle tartışalım. Dikkate alınması gerekenleri dikkate alalım ve bunlarla ilgili çalışmaları yapalım. Salıpazarı’nda turizmi nasıl geliştirebiliriz. Bunu somut kavramlarla işlememiz lazım.

Benim düşüncem turizm mantalitesinin biraz daha toplumun geneline yayarsak, bunu resmi bir politika gibi alıp ilçe düzeyinde uygularsak ve bütün ilçelerimizde bu şekilde davranırsa dolayısı ile il genelinde turizmde çok önemli mesafeler alırız. Bunun içinde kaymakamlıklarımıza, belediye başkanlarımıza, milli eğitim müdürlüklerimize ve çocuklarımıza çok büyük görevler düşüyor.

Turizm konusunda verilen hizmetlerde herkesin her yerde yediği şeylerden biraz sıyrılıp global düşünüp, yörede bilinen ve sadece bu yöreye özgü yemek türlerini ortaya çıkarmak lazım. Bölgede unutulmaya yüz tutmuş ne tür yemekler varsa bunları belki biraz daha modernize edip günümüze taşıyıp insanlara sunmamız gerekiyor. Bizim Salıpazarı için mutlaka yöresel hediyelik bir ürünü ortaya çıkarmamız gerekiyor. Bu ürün aynı zamanda ilçemize gelir getirecek bir ürün olmalıdır. Gelen turist evine döndüğünde ben Salıpazarı’na gittim, bu ürünü oradan aldım diyerek evinde sergilemeli veya hediye götürmelidir. İşte bunun adı da markadır.

Ben Samsun’da göreve başladığım günden itibaren ilin kalkınması için önemli olan dört beş tane konuyu çokça işliyorum. Bu konulardan biri de turizmdir. Büyükşehir Belediyemizin de SAMTAB üzerinden bu konuyu yerele inip ilçeler düzeyinde ele alması çok önemli. Bende bu toplantılara büyük bir heyecanla katılıyorum ve katılmaya devam edeceğim. Ben bu toplantılara katılan bütün arkadaşlarımdan turizm konusundaki düşüncelerini ortaya koymalarını istiyorum.

Biz turizm adına burada bir hareket sağlayıp ilimizde bulunan turizm destinasyonlarını harekete geçirebilirsek hem ülkemiz, hem de yöremiz kazanımlar elde eder. Ben bu toplantıları düzenleyen başta Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere tüm katılımcılara çok teşekkür ediyorum'' dedi.