VALİLİK BALIKLARIN ÖLÜM NEDENİNİ AÇIKLADI
Son günlerde Canik İlçesi Mert Irmağında yaşanan balık ölümleri ile ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne 27
Muhtemel atık suyun kaynağının Düzenli Katı Atık Depolama Sahasında yer alan sızıntı suyu olabileceği kanaatiyle bu tesise gidilmiştir. Söz konusu Düzenli Katı Atık Depolama Sahası’nın işletme yetkisini bir firmaya devrettiği, bu nedenle tesisin işletmesini bu firmanın yaptığı beyan edilmiş ve sözleşme denetim anında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne verilmiştir.
Düzenli katı atık depolama sahasında yapılan denetimde atık suyun doğrudan deşarjıyla ilgili tespit yapılamamıştır. Fakat denetim anında tesis işletme yetkilisi firma tarafından sızıntı suyunun biriktirildiği havuzdan atık su arıtma tesisine vidanjörle taşıma işlemi yapıldığı ve bu işlem sırasında sızıntı suyunun dışarı yanlışlıkla taştığı beyan ve itirafıyla olay tespit edilebilmiştir. Olayla ilgili olarak, İlkadım İlçe Jandarma Komutanlığı, Samsun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve tesisi işleten yetkilisiyle birlikte tutanak tutulmuş ve ortak imza altına alınmıştır.
Ayrıca İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından da aynı gün dereden ve ölen balıklardan numune alınmıştır.
2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 20. Maddesinin (ı) bendinde “Bu Kanun ve bu Kanun uyarınca çıkarılan yönetmeliklere aykırı olarak ülkenin egemenlik alanındaki denizlere ve yargılama yetkisine tâbi olan deniz yetki alanlarına, içme ve kullanma suyu sağlama amacına yönelik olmayan sulara atık boşaltanlara 24.000 Türk Lirası İdarî para cezası verilir” hükmüne amirdir.
İlgili Kanun gereği 28.12.2015 tarih ve 29576 sayılı 2872 Sayılı Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek idari Para Cezalarına İlişkin Tebliğe (2016/1) istinaden bu yılki miktar 49.095 TL olup, bu hüküm kapsamında Düzenli Katı Atık Depolama Tesisini işletmeye yetkili firmaya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce idari yaptırım işlemi uygulanacaktır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.