"XII. Ulusal ve III. Uluslararası Veteriner Anatomi Kongresi" Samsun'da Başladı
Ondokuz Mayıs Üniversitesinin (OMÜ) desteğiyle 'XII. Ulusal ve III. Uluslararası Veteriner Anatomi Kongresi' Samsun'da başladı.
Pandemiden ötürü uzun bir ara verilen kongreler serisinin son ayağı konumundaki “XII. Ulusal ve III. Uluslararası Veteriner Anatomi Kongresi”ne; OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Terzi ile Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Tütüncü, Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, Dernek başkanları ve akademisyenler katılım sağladı.
OMÜ yaklaşık 50 yıllık tarihinde buna benzer pek çok etkinliğin ev sahibi oldu
Açılış konuşmalarıyla başlayan kongrede söz alan OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Terzi, Cumhuriyet’in ilk yüzyılında böylesine değerli bir kongreye ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını belirterek “Cumhuriyetin 100. yılında Samsun’da Üniversitemiz iş birliğiyle yapılan güzel bir etkinliğe ev sahipliği yapıyoruz. Ne kadar güçlü bir tarihiniz varsa o kadar başarılı oluyorsunuz. OMÜ, yaklaşık 50 yıllık tarihinde buna benzer pek çok etkinliğin ev sahibi oldu. Eminim ki Samsun ve Üniversitemiz için geride bırakılacak güzel anılarla dolu bir etkinlik olacak. Anatomi önemli, ben tıpçı olarak insan anatomisiyle ilgileniyorum. Özellikle 5’inci sınıf tıp derslerinde anatomiyi anlatırım. Mezuniyet süreci boyunca defalarca anlatmakta fayda var. Mezuniyet sonrası olan bu kongreler de hem bilginin tekrarı bakımından hem de güncel gelişmelerin takibi açısından önemli bir değere sahip” diye konuştu.
Mesleğimiz adına verilen hizmet bizler için gurur kaynağıdır
Büyük bir heyecanla bu toplantıyı beklediklerini söyleyerek konuşmasına başlayan OMÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Tütüncü de “Bu süreçte ciddi emeklerimiz var. Bunu sadece kongre olarak düşünmüyorum. Kıymetli hocalarımızla geçirdiğimiz vakit çok önemli. Fakültemiz genç bir fakülte. 16’ıncı dönem mezunlarımızı verdik. Son 5 yılda çok ciddi bir mesafe katedildi. 7/24 hizmet veren Hayvan Hastanemiz var ve burada sokak hayvanları başta olmak üzere sürekli hizmet sağlamaktayız. Hayvan Hastanemizde hizmet verdiğimiz hasta sayısı, 2023 yılı itibariyle 35-40 binleri zorlayacak gibi duruyor. Mesleğimiz adına verilen hizmet bizler için gurur kaynağıdır. Son 2 yıla baktığımızda da üniversite tercihlerinde dördüncü sıradayız. Fakültemiz adına bu süreçten dolayı da onurluyuz” dedi.
Anatomi camiasında, bizim mesleğimiz adına büyük bir birikim oluştu
Veteriner hekimlerin yer aldığı bilimsel kongrede bulunmaktan mutlu olduğunu dile getiren TVHB Başkanı Prof. Dr. Murat Aslan ise ”Kongrede 80 katılımcı var. Bu katılımcılar ile 5’er yıllık eğitim yaptık. Dolayısıyla sadece anatomi camiasında, bizim mesleğimiz adına büyük bir birikim var. Bilimsel çalışmalar ve çalışmaların sahaya yansıması hepimiz için çok önemli.” şeklinde konuştu.
Kongreler hem bilimsel hem de sosyal açıdan bilim insanlarını buluşturuyor
Konuşmacılardan OMÜ Veteriner Fakültesi Veteriner Anatomi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Kabak, “Kongreler hem bilimsel hem de sosyal açıdan bilim insanlarını buluşturuyor. İlki 2000 yılında gerçekleştirilen Veteriner Anatomi Kongremiz, 2019 yılına kadar her iki yılda bir yapıldı. Tüm dünyayı etkileyen pandemi nedeniyle uzun bir ara vermek zorunda kaldığımız Veteriner Anatomi Kongresi bugün Samsun'da gerçekleşiyor. Destek veren tüm kuruluşlara şükranlarımı sunuyorum.” ifadelerini kullandı.
43 sözlü sunum, 20’ye yakın da poster sunumu yapılacak
Kongrede; veteriner anatomi alanındaki son gelişmelerin yer aldığı 43 sözlü sunum, 20’ye yakın da poster sunumu yapılacak. Bilgi paylaşımları ve yeni iş birliklerinin olacağı kongrede; yurt içinden 20 farklı üniversite ile Almanya, Arnavutluk, Avusturya, Bangladeş, Bulgaristan, Hırvatistan, Bosna Hersek, Ukrayna ve Uruguay olmak üzere 9 farklı ülkeden katılımcılar bulunuyor.
Bugün başlayan “XII. Ulusal ve III. Uluslararası Veteriner Anatomi Kongresi”nin düzenlenmesinde OMÜ Rektörlüğü ile Veteriner Fakültesi Dekanlığı, Samsun Büyükșehir Belediyesi, Atakum Belediyesi, İlkadım Belediyesi, Çarşamba Belediyesi ve Tekkeköy Belediyesi destek sağladı.