YAŞLISINA, ENGELLİSİNE VE ÇOCUĞUNA DEĞER VERMEYEN BİR YÖNETİM GELECEKTEN EMİN OLAMAZ!

Vali Osman Kaymak, '01 Ekim Dünya Yaşlılar Günü' nedeniyle Samsun Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından Lâdik Akpınar Fen Lisesi Şehit Mustafa Yahya Mertcan Konfer

Vali Osman Kaymak, ‘01 Ekim Dünya Yaşlılar Günü’ nedeniyle Samsun Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından Lâdik Akpınar Fen Lisesi Şehit Mustafa Yahya Mertcan Konferans Salonu’nda düzenlenen programa katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda yaptığı konuşmada, bu tür programların kendilerini onure edip, mutlu kıldığını ifade eden Huzurevi Yaşlılarımızdan Mehmet Şahin, “Devletimizin bizlere sağladığı imkânlar ve sunduğu hizmetler her geçen gün daha da artmaktadır. Aynı zamanda sizler de bizleri hiçbir zaman yalnız bırakmadığınız için teşekkür ediyoruz. Çünkü bizlerin, yaşlıların bundan sonra istediği hatırlanmak ve hoş sohbettir” dedi.
Zamanın bizlerden bir şeyleri alma konusunda oldukça cömert davrandığını söyleyen Lâdik Kemal Kaplan Huzurevi Müdürü Hasan Kalın yaptığı konuşmasında, “Fakat zamanın bu aldıklarına karşı siz büyüklerimize kattığı çok önemli iki özellik var. Bunlar bilgelik ve tecrübedir. Bu bilgelik ve tecrübe ile sizler bizim ışığımızsınız. Genç nesillerin önünde duran, yolu aydınlatan el fenerlerimizsiniz. Sizler bizim yol göstericilerimiz ve yaşam gücümüzsünüz” dedi.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Tekin Balcı yaptığı konuşmasında, “Öncelikle bizlere her zaman destek veren, özellikle hem yaşlılarımızla, hem kadınlarımızla, hem de çocuklarımızla her türlü alanda bizlere yol gösteren, önümüzü açan ve fikirleriyle bizim bir adım öne gitmemiz anlamında bizleri destekleyen Valimiz Sayın Osman Kaymak’a çok teşekkür ediyorum. Samsun’da ikisi özel olmak üzere altı tane olan huzur evimizde 400 yatak kapasite ile yaşlılarımıza hizmet vermekteyiz. Bu şu demek aslında; 400 yaşlımıza, büyüğümüze, annemize ve babamıza 24 saat hizmet edip, onları hayatlarının sonlarına kadar misafir edeceğiz. Buradaki temel amacımız şu; hayatlarının bundan sonraki süreçlerini rahat ve huzur içerisinde geçirebilmeleri amacıyla ortamlarını organize etmek, kendilerinin herhangi bir sıkıntılı anlarında aileleriyle, akrabalarıyla, yakınlarıyla iletişimlerini sağlamak. Bu kapsamda pek çok etkinlik ve faaliyet yapıyoruz. Bu sene Lâdik ilçemizden başladık, önümüzdeki senelerde bu programımızı diğer il ve ilçelerdeki huzurevlerimizde de gerçekleştireceğiz” dedi.
Geçmişimiz ile bugün arasında kültürümüzün ve değerlerimizin yarına taşınmasını sağlayan yaşlılarımız hayatımızın en kıymetli hazineleridir, diyen Lâdik Kaymakamı Muhammet Çiftci, “Hepimizin bir gün yaşlanıp gelecekte onların yerine geçeceğimizi daima aklımızda tutmamız gerekir. Toplum olarak da şayet geleceğe daha umutlu bakmak istiyorsak çocuklarımıza, büyüklerimize göstermemiz gereken sevgiyi ve saygıyı çok iyi anlatıp aradaki köprüyü daha da sağlamlaştırmalıyız” dedi.
Vali Osman Kaymak yaptığı konuşmasında, “Bugün 01 Ekim Yaşlılar Günü münasebetiyle aranızda olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. İlimizde ikisi özel olmak üzere altı huzurevinde 400’e yakın vatandaşımıza hizmet veriyoruz. Son yıllarda devletimiz aslında engelliler, yaşlılar, kadınlar konusunda, özellikle sosyal güvenlik alanında biliyorsun çok güzel çalışmalar yaptı. O yönüyle devletimize teşekkür ediyoruz. Hatırlarsanız, daha önce yurtdışından gelen Almanya’da yaşayan gurbetçi bir komşumuz, Almanya’da güzel imkânlar var, doğumda para, yaşlıya para, çocuğa para, işsize para biz hep onlara özenerek bakıp onları dinlerdik. Ama Allaha şükür bakın şimdi Türkiye Cumhuriyeti Devleti son yıllarda yaptığı çalışmalarla yaşlımıza, engellimize, kadınımıza, çocuğumuza ve her türlü mağduriyet ortamında olanlara her türlü büyük imkânlar sağlıyor. Bu da devletimizin gücünü gösteriyor” şeklinde konuştu.
Artık, Türkiye Cumhuriyeti’nin sosyal güvenlik alanında dünyada iddialı ülkelerden birisi olduğunu ifade eden Vali Kaymak, “Biz o yönüyle de ülkemizle iftihar ediyoruz. Tabi ki, bunlar Türkiye'nin birliği, beraberliği ve gücüyle orantılı. Yaşlısına, engellisine ve çocuğuna değer vermeyen bir yönetim gelecekten emin olamaz. Yaşlılarımız bize emanettir. Aslında bizim, biliyorsununuz kendi toplumuzda maalesef ataerkil aile yapımız bozuldu. O anlamda öncelikle yaşlı amcalarımızın, teyzelerimizin evlerinde kalmalarını tabi ki, çok istiyoruz. Kendi çocukları ile beraber kalmaları, hatta çocukların da aile ortamında kalmalarını çok önemsiyoruz. Ama maalesef buna rağmen bu sonucu bazen elde edemiyoruz. Bir vesileyle kendisini evinde bakacak kimsesi olmayan yaşlılarımızı huzurevlerimize alarak onların huzur içerisinde hayatlarını devam ettirmelerini arzu ediyoruz” dedi.
Tabii ki, hepimizin bir gün yaşlanacağını söyleyen Vali Osman Kaymak, “Kimse hep genç kalmayacak. O anlamda yaşlandığınızda size bakacak birini istiyorsanız, büyüklerinizin değerini ve kıymetini bilin diyoruz. Özellikle sivil toplum kuruluşlarına ve tüm vatandaşlarımıza sesleniyorum, bazen çok değişik programlar yapıyoruz ama sadece yaşlılarımızı yaşlılar gününde anmayalım. Diğer günlerde de huzur evlerini ziyaret edelim. Aslında şuan bakın devletimiz yaşlılarımıza ve çocuk yuvalarında kalan çocuklarımıza yiyecek, içecek, giyecek olmak üzere belki de kendi evlerinde bulamayacakları her türlü imkânı veriyor. Ama çocuk evlerinde çocuklarımız mutsuz olabiliyorlar, çünkü aile ortamı olmuyor. Huzurevinde insanlarımız, yaşlılarımız mutlu ama kendilerini öncelikle yakınlarının ve vatandaşların ziyaret etmesini istiyorlar. Bütün toplumun, gençlerimizin, kurumlarımızın özellikle huzur evlerini, çocuk evlerini ziyaret etmelerini, büyüklerimizi orada yalnız bırakmamaları tavsiyesinde bulunmak istiyorum” dedi.
Samsunumuzda sosyal hizmetler anlamında çok güzel hizmetler verildiğini belirten Vali Kaymak, “Hiçbir yaşlımız ve çocuğumuz açıkta kalmıyor. O yönüyle hizmetler devam edecek.  Son söz olarak şunu söylemek isterim. Bizim yaşlılardan tek isteğimiz bizlere dua edin. Çünkü biz inanıyoruz ki, dünya dua üzerinedir. Büyüklerimizin duası bizim için her şeyden çok kıymetli.  Sizlerin duaları ile inşallah bizler güzel hizmetler etmeye devam edeceğiz. Sizlerin dualarıyla inşallah devletimiz ilelebet payidar kalacaktır. Çünkü şuan devletimiz büyük bir varlık ve yokluk mücadelesi veriyor. O anlamda bu uluslararası güçlere karşı da diyoruz ki, bizim yaşlılarımızın, gariplerimizin, çocuklarımızın duası bizler için çok kıymetli. Hepinize saygılar sunuyorum. Yaşlılar gününüzü kutluyorum” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Lâdik Atatürk İlkokulu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Mustafa Yazgan’ın ney dinletisi, Bafra 75. Yıl Huzurevi sakinlerinden Mustafa Altay’ın ‘Yaş 35’ ve Şahin Dursun’un ‘Yaşlılar’ isimli şiiri okuması, Lâdik İmam Hatip Ortaokulu öğrencilerinin tiyatro gösterisi,  Lâdik 100. Yıl Ortaokulu öğrencilerinin halkoyunu gösterileri, çello ve gitar dinletisi ile program devam etti.
Programın sonunda, ‘01 Ekim Dünya Yaşlılar Günü’nde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz tarafından ilimiz genelindeki huzurevleri arasında düzenlenen bocce turnuvasına katılan takımların temsilcilerine Valimiz Sayın Osman Kaymak ve diğer protokol üyeleri tarafından plaket verildi. Plaket töreninin ardından Valimiz Sayın Osman Kaymak, Lâdik Akpınar Fen Lisesi öğrencileri ve huzurevlerinde kalan yaşlılarımızla sohbet edip, onların hayır duasını aldı.
Programa ayrıca, Vali Yardımcısı Hasan Öztürk, Lâdik Belediye Başkanı Selim Özbalcı, ilçe protokol üyeleri, okul müdürleri, huzurevi sakinleri ve yakınları katıldı.
şokhaber.net