Yatırımcı ile 'Bürokrasi' entegre olmalı
STEAM tarafından düzenlenen 16
STEAM tarafından düzenlenen 16. Uluslararası Enerji Arenası’nda ‘Türk Enerji Piyasasının Geleceği’ni masaya yatıran YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu, yatırımcının her zaman güçlü ve istikrarlı bir yönetim beklentisi içinde olduğunu söyleyerek, “Bürokrasi bir ülkenin gelişmişliğinin en etkili unsurudur. Teknik ve bürokratik gelişmeler eş zamanlı olmalı ki, ülke gelişsin ve uluslararası gelişmişliğe entegre olsun” dedi
[gallery ids="34598,34599,34600"]
Serbest Piyasa Dinamikleri ve Uluslararası Avrupa Enerji Piyasalarına Entegrasyonu temalı Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından düzenlenen ve Çalık Holding, Çalık Enerji ve YEDAŞ’ın desteklediği 16. Uluslararası Enerji Arenası, Avrupa’dan ve Türkiye’den enerji sektörüne yön veren büyük şirketlerin yöneticilerinin ve uzmanlarının katılımıyla İstanbul’daki InterContinental Hotel’de gerçekleşti.
Türkiye’nin Enerji Piyasasındaki Geleceği ve Avrupa Enerji Piyasasına Entegrasyonu’nun gündeme alındığı 16. Uluslararası Enerji Arenası’na konuşmacı olarak katılan ve ‘Türk Enerji Piyasasının Geleceği’ başlıklı oturumda katılımcılara paylaşımlarda bulunan YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu, dağıtım şirketlerinin son zamanlarda karşılaştığı en önemli sorunlarına dikkat çekti. Türkoğlu, “İstikrarsızlıktan kaynaklı ekonomik yansımaların sonuçlarından biri olan ve son günlerde artan kur farkları, dağıtım şirketlerinin en dikkat çeken sorunudur” dedi.
YATIRIMCI ‘GÜÇLÜ VE İSTİKRARLI’ YÖNETİM BEKLENTİSİ İÇERİSİNDEDİR
Yatırımcının her zaman güçlü ve istikrarlı bir yönetim beklentisi içerisinde olduğunu belirten Türkoğlu, “Enerji strateji planlamalarınızın yaklaşık 5 yılda bir revize edildiği düşünüldüğünde; bu süreç içerisinde olası tüm değişim ve mevzuat değişikliğine ihtiyaç duyan unsurların aslında strateji planının da önünde olduğu ve bu doğrultuda oluşan ihtiyacınızın güçlü ve istikrarlı yönetimlerce karşılanabileceği algısı son derece önemlidir” dedi. Türkoğlu, “Esas olanın; değişimin sürdürülebilirliği ve entegrasyonu olduğu düşünüldüğünde; bürokratın ve bürokrasinin ne kadar etkin ve önemli olduğu veya olacağı da aşikârdır. Yani; teknik ve mevzuat değişimi ve dönüşümleri eş zamanlı olmalıdır” diye konuştu.
KAMU VE ÖZEL SEKTÖR ENTEGRASYONU ÜLKENİN GELECEĞİNDE ROL ALIR
“Enerji sorunlarından ve geleceğinden ziyade dünya ölçeğinde gelişen tüm teknik ve bürokratik gelişmelerin eş zamanlı olması gerekmektedir” diyen Türkoğlu, “Gelişmiş ülkelerin kalkınma ve gelişme süreçleri incelendiğinde bu sürecin hem ulusal hem de uluslararası yatırımcı açısından öncelikli bir beklenti olduğu görülmüştür” diye konuştu. Kamu ve özel sektör ayrımı yapılmaksızın ülkenin önceliklerine önem verilmelidir” ifadelerini kullanan Türkoğlu, “Kamu ve özel sektörün entegrasyonu çok önemlidir ve ülkenin geleceğinde rol alır. Bu noktada ülkemiz değişimi ve gelişmesi için oluşabilecek tüm önceliklerin ortak bir sinerjide buluşturularak, yönetilmesi doğru yol haritası olacaktır” dedi.
YEDAŞ Genel Müdürü Türkoğlu, elektrik dağıtımı yapan şirketlerin genel sorunlarına vurgu yaparak, “Operasyonel yatırımlar, kullanılan teknoloji ve entegrasyonları ile kaliteli hizmet olarak tüketiciye yansıyan bu operasyonel işlemlerdeki yön birliği ve ortak akıl ile olması gereken hemojen bir yapının olmadığıdır” dedi. Türkoğlu, “Bu sorunlar uzun vadede çözülebilir de olsa bu çözümler için ortak bir platform oluşturulabilir. Ancak bu dönemde dağıtım şirketlerini etkileyen en önemli unsur, yine herkesin sorunu olan ve şu anda belirsizlik sonucu yükseliş gösteren ‘Kur Riski’ başta olmak üzere gelir kaybı, ödemeler dengesi büyük sorun olarak gösterilebilir” ifadelerini kullandı.
STEAM Enerji Arenaları Onursal Başkanı Haldun Atıf Danışman’ın “Elektrik fiyatlarındaki düşüşün, müşteriye yansıması gerekiyordu. Bu aradaki ciddi fark nereye gitti” sorusuna cevap veren YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu, “Hâlihazırda uygulanan ulusal tarifeden kaynaklanıyor. Başta kayıp kaçak farklılıkları ve operasyonel verimlilikler göz önüne alındığında 21 farklı tarifenin olması halinde bu fark, daha net olarak tüketiciye yansıyacaktır” dedi.