YATLARA SIFIR ÖTV'Lİ AKARYAKIT, YA BİZE?
ANKARA Benzine ve motorin fiyatlarının yeterince indirilmemesinin şoför ve nakliyeci esnafının belini büktüğünü belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Petrol fiyatlarındaki
ANKARA
Benzine ve motorin fiyatlarının yeterince indirilmemesinin şoför ve nakliyeci esnafının belini büktüğünü belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen ülkemizdeki akaryakıt fiyatlarının yüksekliği taşımacı esnafımızın belini büküyor. Taşımacı ve nakliyeci esnafımızın maliyetleri iyice arttı. Nasıl yatçılara sıfır ‘0’ ÖTV ile yakıt veriliyorsa, şoför esnafımızda biraz nefes aldıracak düşük vergili ucuz akaryakıt istiyor. Yoksa şoför ve nakliyeci esnafımız eve ekmek götüremeyecek duruma geldi” dedi.
AKARYAKIT FİYATLARI CEP YAKIYOR
Benzinin litre fiyatının 4,51 TL olduğunu kaydeden Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Benzin ve motorine yapılan son zamlar taşımacı ve nakliyeci esnafımızı zor durumda bırakıyor. Yurtiçinde kullanılan benzin miktarı kadar yurtdışına litresi 1,5 liradan benzin ihraç ediyoruz. Dünyanın en pahalı akaryakıtını biz kullanıyoruz. Hâlbuki bir litre benzin üzerinde yüzde 65 ÖTV-KDV payı, yüzde 13,3 oranında da dağıtıcı, bayi payı var. Fiyatlara zam yapmak yerine vergiler düşürülerek taşımacı esnafına ucuz akaryakıt verilmesini istiyoruz” diye konuştu.
EN BÜYÜK MALİYET MAZOT
Taşımacı esnafının en büyük maliyetinin motorin olduğunu söyleyen Bendevi Palandöken, “Mazot fiyatlarıyla baş edecek durumumuz kalmadı. Taşımacılık faaliyeti ile uğraşan bir esnafın bu fiyatlarla para kazanması çok zor. Kazancımızı yakıt ve yedek parçaya veriyoruz. Mazotun litre fiyatı 2016 Haziran ayında 3,90 TL’den satılıyor. Ülkede mazot kullanımı arttıkça mazota yapılan zamlarda artıyor. Maliyetlerin hızla arttığı bir ortamda şoför esnafımızın ödemek zorunda olduğu gelir vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, katma değer vergisi, özel tüketim vergisi, zorunlu trafik sigorta primleri düşünüldüğünde, gece gündüz yollarda direksiyon sallayan nakliyeci esnafının mesleki faaliyetini sürdürmekte ne kadar zorlandığı aşikardır. Başka ülkelerde ticaret amaçlı kullanılan ucuz motorin imkânı bizde de olmalıdır. Taşıma maliyetleri düştüğünde vatandaşın yediği içtiğinin de fiyatları düşecek, daha ucuza alabilecektir” diye vurguladı.
şokhaber.net