Yeni Evim Kampanyasına Enflasyon Muhasebesi Çağrısı
Yeni Evim Kampanyası'nın bazı hassas konular yüzünden sektörde beklenen etkiyi oluşturmadığını söyleyen Samsun İnşaatçılar ve Müteahhitler Derneği (SİMDER) Başkanı Yunus Güney, 'Enflasyon muhasebesi uygulanmadan hiçbir müteahhitin 2 yıl önceki maliyetlerle 2 yıl sonrasına fatura kesme şansı yok' dedi.
Samsun İnşaatçılar ve Müteahhitler Derneği Cumartesi Buluşmaları Kahvaltı Programında eski Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ı ağırladı. Yapı sektöründeki gündeme ilişkin konuşmaların yapıldığı buluşmada, SİMDER Başkanı Yunus Güney, Yeni Evim Kampanyası’nın sektöre hareket getirebilmesi için enflasyon muhasebesinin de bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.
Üretici Tüketiciyle Karşı Karşıya Geliyor
Yeni Evim Kampanyası’nın konut üreten müteahhitle ev almak isteyen tüketiciyi karşı karşıya getirdiğini söyleyen Başkan Güney, “Kampanya ilk açıklandığında herkes gibi bizlerde sevinmiştik. Ciddi iddialı bir kampanyaydı ancak isteneni veremedi. Yapı sektörünün son 2 yılda malzeme fiyatlarındaki artışı yaklaşık yüzde 350-400 oldu. 2 yıl önce alınan demir, çimento, beton fiyatları veya sattığınız konut fiyatlarını düşünün, son 2 yılda neredeyse 4-5 katı arttı. 2 yıl önce alınan malzemenin değer artışının enflasyon muhasebesinin yapmazsanız, bunları biz müteahhitler faturaya yansıtamaz isek nasıl 2 yıl sonrasına fatura kesebiliriz. Haliyle kesemeyince Yeni Evim Kampanyası’ndan faydalanma imkânınız olmaz. Kampanya da bu haliyle, 2 yıl önceki faturaları kesmek durumunda kalan müteahhitle, konut almak isteyen tüketici karşı karşıya geliyor. Tüketici müteahhidi vergi kaçırmakla suçlarken müteahhit de kendini savunma pozisyonunda kalıyor” diye konuştu.
1 Milyon Nüfuslu Samsun’da 400 Kişi Başvurmuş
İlk başta Yeni Evim Kampanyası’ndan ötürü çok ümitlendiklerini ancak böyle devam ederse kampanyadan çok az kişinin yararlanabileceğini belirten Yunus Güney, “Şu ana kadar taşrada 28 bin kişi, Anadolu’da 14 bin kişi başvurmuş. Samsun’da ise yaklaşık 400 kişi başvurmuş. Bu olacak iş değil. Bunu 0.69 değil, 0.79, 0.99 ver. Hadi 1 ver ama herkese ver. Bu haliyle kimsenin ulaşması mümkün değil. Enflasyon muhasebesi ile ilgili bir tebliği yayınlamasını arzu ediyoruz” şeklinde konuştu.
Yüzde 5 Alayım Derken Yüzde 15 Komisyon Alıyorlar
Bir diğer sorunun da bankaların konuttaki ekspertiz değeri üzerinden haksız bir komisyon almasından kaynaklandığını söyleyen Yunus Güney, “Konutta ekspertiz değeri denen bir olay var. Mesela A şahsının konutunun değeri 3 milyon. Bu 3 milyonun yüzde 5’ini banka komisyon olarak alıyor. Buraya kadar normal. Ama vatandaş 3 milyon değil de 1 milyon kredi çekmek isterse, banka 1 milyon üzerinden değil de yine 3 milyon üzerinden yüzde 5 komisyon istiyor. Bu yüzde 5’lik miktar, 1 milyonluk kredi de yüzde 15’e tekabül eder. Yani yüzde 5 alayım derken yüzde 15 komisyon alıyorlar” ifadelerini kullandı.
Yerel Yönetimler Kararlarını Sizlerle Birlikte Almalı
Samsun için SİMDER derneğinin çok önemli olduğunu ve şehre büyük katkılar sağlayacağını belirten Suat Kılıç ise, Başkan Güney’in ifade ettiği sorunlarla ilgili hükümetin bir çalışma içinde olduğunu dile getirdi.
Kılıç, “Tabii ki sektör sorunlarını ifade etmek devlet yetkililerinin, kamu görevlilerinin, siyasilerin, seçilmişlerin, atanmışların yanında ihtiyaçları beyan etmek akıl erbabı için iyi ve teşekkür edilmesi gereken bir şeydir. STK’lar bunun için önemlidir. Sizleri iyi bir STK ‘ya dönüştüğünüz için tebrik ediyorum. Çok önemli çok değerli bir girişim” dedi.
Samsun’u Türkiye’de pozitif ayrışan bir şehir haline geldiğini dile getiren Kılıç, “Samsun için imkânlarım elimizde olduğu dönemde, elimizde olanın maksimumunu ortaya koymaya çaba gösterdik. Bu şehirde bugün arsasında inşaatına, gayrimenkulünden arazisine tüm sektörlerin Türkiye ortalamasının üzerinde bir değer kazanarak yoluna devam ediyor olması, sahibine de üretene de alana satana da alıp oturana da kazandırıyor olması Samsun’un topyekûn marka değerinin bu 20 yıllık dönemde sıra dışı artış ortaya koymasından ötürüdür” diye konuştu.
“Enflasyon muhasebesi ile ilgili ihtiyacın Ankara’da farkında” diyen Suat Kılıç, “Diyelim ki sen 1 milyonluk fatura toplayabildin. Bugün bu konutun 3-3.5 milyon ve 4 milyona satmak zorundasın. Aradaki fark gelir olarak vergilendirildiği zaman böyle bir gelir ortada yok. Çünkü bu işin rasyosu bu değil. Enflasyon muhasebesi dediğimiz yükü üzerine bindirdiğimiz zaman, yani yeniden alıp yerine koyma maliyetini de hesapladığımız zaman; gerçek piyasa satış rakamında göstermen lazım ki kredi kullanacak vatandaş ona göre 0.69 gibi oranlarla kredisini kullanabilsin. Rakamı düşük tuttuğun zaman kredisi düşük kalıyor, kredisi düşük kaldığı zaman konutu satın alamıyor. Umuyorum bu konuda rahatlatıcı düzenlemeler yapılır” şeklinde konuştu.