YEREL BASININ SORUNLARINI MECLİSE TAŞIDI!

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, partili milletvekillerinin de imzasını taşıyan, yerel basının sorunlarının araştırılması ve sorunlara çözüm üretilmesi, yerel basının imkânlarının iyileştiri

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, partili milletvekillerinin de imzasını taşıyan, yerel basının sorunlarının araştırılması ve sorunlara çözüm üretilmesi, yerel basının imkânlarının iyileştirilmesi maksadıyla hazırladığı Araştırma Önergesini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne teslim etti.
Türkiye’de ilk örneklerine 19. yüzyılda rastlanmasına rağmen, yerel basının, nitelik ve işlevleri bakımından sürekli tartışma konusu olduğunu ve 1860’lardan itibaren resmî olarak çıkartılan yerel gazetelerin, Meşrutiyet’in ilanından Cumhuriyet sonrası döneme kadar büyük ölçüde devlet desteğiyle ayakta kalabildiğine değinen İYİ Partili Yaşar, “Yerel basının gelişimi, çok partili dönemle birlikte inişli çıkışlı bir seyir izlemiştir” dedi.
Geçmişi zorluklarla dolu!
Türkiye’de yerel basının geçmişinin de zorluklarla dolu olduğunu, siyasal, toplumsal, ekonomik ilerlemelere rağmen, işlevlerini hala tam olarak yerine getiremediğini belirten Samsun Milletvekili “ülkenin siyasi ve ekonomik yapısı, yerel basın düzenini olumsuz etkilemektedir.” sözleriyle yerel basının içinde bulunduğu zor duruma dikkat çekti.
Yerel basının içinde bulunduğu zorluğu, “2005 yılında Türkiye genelinde yürütülen bir araştırmada, yerel basın çalışanlarına Türk yerel basını hakkında sorular sorulmuş, ankete katılanların en fazla önem verdiği üç sorun, devlet desteği (ihtiyacı), ekonomik zorluklar ve çalışma şartlarının ağırlığı olmuştur.” Örnekle açıklayan Yaşar, Anadolu Basınının yanında olduklarını ve desteklenmesi için gereken gayreti göstereceklerini de sözlerine ekledi.
Çalışanların yarıya yakını medya sektörünü seçmek istemiyor!
Araştırmalarda genellikle yerel basınla ilgili ekonomik sorunların öne çıktığını belirten Milletvekili,  2009 yılında Elazığ örneğinde yürütülen bir araştırmayı örnek göstererek, “medya çalışanlarının mesleğe ilişkin yaşadıkları en büyük zorluk maddi imkânsızlıklardır. Yeniden meslek seçmek zorunda kaldığı varsayıldığında çalışanların yarıya yakınının medya sektörünü seçmek istemediği anlaşılmıştır. Ancak şu hususu göz ardı edemeyiz, yerel basının gelişmiş olması ve güçlenmesi, yerel iletişimi arttırmakta, bu iletişim yerel yönetimi etkilemekte, bu  da yerel demokrasinin, yerel demokratik yönetimin güçlenmesine ve halk tarafından benimsenmesine yardımcı olmaktadır. Yerel basını desteklemek, gelişimi için katkı sağlamak zorundayız” diyerek sektör çalışanlarının yaşadığı zorluklara ve yerel basının önemine vurgu yaptı.
Bedri Yaşar’dan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a; “Dövizdeki artıştan etkilenen malzemelerin yarattığı maliyet artışına karşı düşündüğünüz bir tedbir var mı?”
Yerel basının yaşadığı sorunlarla yakından ilgilenen Bedri Yaşar, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye Yazılı Soru Önergesi verdi.
Son dönemlerde döviz kurunda yaşanan artışlardan en olumsuz etkilenen sektörlerden birinin Anadolu basını olduğunu belirten İYİ Partili Milletvekili, “döviz artışı kâğıdı, boyayı, mürekkebi, matbaayı, elektriği… aklınıza gelebilecek her şeyi etkiledi. Kazancı zaten yüksek olmayan yerel gazeteler kapanma noktasına geldi. Hükümetin, Anadolu basınının sorunlarını tespit etmesi ve bu sorunlara çözüm geliştirmesi gerekiyor. Hatta ve hatta yerel basının devamlılığı için yerel basınımızın kullandığı gazete kâğıdının sübvanse edilmesi, Basın İlan Kurumu’nun yerel gazetelere verdiği desteklerin ve resmi ilan kapsamının genişletmesi, muhabir istihdamı ve gazete dağıtımı gibi konularda basın mensuplarımıza destek verilmesi gerekmektedir” şeklindeki sözleriyle hükümetin, Anadolu basınına vermesi gereken desteğe ilişkin önerilerini paylaştı.