YOL ve YEMEK Yardımı Nakit Olarak Ödensin!

Çalışan Sendikalar Konfederasyonuna(Çalışan-Sen) bağlı Ofis Bir-Sen Samsun İl Başkanı Fevzi GÜL, kamuda görev yapan pek çok memurun yemek, yiyecek yardımından ve personel servisi uygulamasından yararlanamadığını belirterek, 'yol ve yemek yardımı nakit olarak ödensin' dedi.

Ofis Bir-Sen Samsun İl Başkanı Fevzi GÜL, “Devlet memurlarının yiyecek yardımından yararlanma usullerinin 11 Aralık 1986 tarihli Resmi Gazete’ de yayımlanan "Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğinde düzenlendiği, Yönetmeliğin "yardımın şartları" başlıklı 5.maddesinde, yardım için, "ilgili birimde asgari 50 personel olması, yemekhaneye elverişli yer bulunması" koşullarının aranacağının ortaya konulduğu, Yönetmelik hükmü sebebiyle, sadece 50'den fazla personelin çalıştığı birimlerde çalışan görevlilerin yemek, yiyecek yardımından yararlanabildiği, bu uygulama sebebiyle taşradaki kamu görevlilerinin pek çoğunun yemek, yiyecek yardımından yararlanamamıştır. Bir kısım kamu çalışanı yemek ve yiyecek yardımından faydalanırken, büyük bir çoğunluğun bu haktan faydalanamaması hak kayıplarına ve maddi zararlara sebebiyet vermiştir” dedi.
Gül, "Sosyal bir hak olarak tanımlanan yiyecek yardımından yararlanmada, idarenin objektif ve haklı sebeplere dayalı düzenleme hakkı mevcut olmakla beraber, günümüz uygulamasında, pek çok kamu idaresi, yemek işini ihale ile üçüncü kişilerden karşılamakta olup, yönetmelikte yer alan yemek yardımı koşullarının haklı sebebi, geçerliliği kalmamıştır. Yönetmeliğin hazırlanıp yürürlüğe konduğu tarih itibariyle var olmayan bu durum, bir sosyal hak olarak yiyecek yardımı hakkında yararlanması gereken kamu görevlilerinin, maddi temelini yitirmiş bir mevzuat hükmüne dayalı olarak haktan yoksun kalmaları sonucuna yol açmaktadır" dedi.
Gül, sözlerini şöyle sürdürdü; “Mevcut uygulamanın Avrupa Konseyi tarafından kabul edilen Avrupa Sosyal Şartının "tüm çalışanların adil çalışma koşullarına sahip olma hakkı vardır" hükmüne de aykırılık teşkil etmektedir. Yemek servisi, yiyecek yardımından faydalanabilecek personel sayısının asgari 50 olması ve yemekhane için elverişli yer bulunması şartıyla atamaya yetkili amirin onayı ile kurulabilir hükmü diğer 50 kişin altında çalışılan ve aynı kuruma ait fakat farklı hizmet binalarında çalışanlara yapılan haksız bir uygulamadır” dedi.
Ofis Bir-Sen Samsun İl Başkanı Fevzi GÜL, memurların personel servisi konusunda da değerlendirmelerde bulunarak, servis hakkı tüm kamu çalışanlarının hakkıdır diyerek sözlerine şöyle devam etti; Gül, “1 Ocak 2014 tarihinde toplu sözleşme ile bakanlıkların merkez ve bağlı kuruluşlarında çalışan memura servis hizmeti verilmesinin karara bağlanmasına ve tüm çalışanların servis hakkı bulunmasına rağmen maalesef üzülerek ifade ediyorum ki bu haktan da yine birçok memur arkadaşımız faydalanamamaktadır. Kamuda çalışan memurlarımız aynı kurumda fakat farklı hizmet binalarında görev yapmasına rağmen, görev yaptığı hizmet binasında personel sayısı yeterli olmadığı gerekçesi ile bu haklarından mahrum bırakılmışlardır. Aynı kuruma bağlı olarak çalışan fakat hizmet yaptıkları binaların ayrı olması sebebi ile bir memur bu haklardan faydalanırken, diğer çalışanların bu haklardan yararlanamaması iş ortamındaki çalışma huzurunu ve barışını bozmuş ve çalışanlar arasında ayrımcılığa sebebiyet vermiştir” dedi.
Fevzi Gül, son olarak sözlerini şu şekilde tamamladı. Gül, “kamu çalışanları arasındaki adaletsizliğin ve eşitsizliğin biran önce son bulması için, tüm kamu da çalışan memurlarımıza tıpkı işçi kardeşlerimize yapılan uygulamada olduğu gibi aynı eşitlikte davranılması ve yol yemek yardımlarının nakdi olarak ödenmesi ve ticket-fiş şeklinde uygulamaya konması gerekmektedir” dedi.