Yunan Sahil Güvenliğinin İhlal Ve Tacizleri…

TBMM İçişleri Komisyonu Üyesi CHP'li Murat Çan, Yunan'a yol veren, tasarruf bahanesiyle Sahil Güvenlik'in 251 milyon lirasına çöken iktidardır dedi.

Yunanistan sahil güvenlik botlarının Bodrum ve Datça’da, sahillere kadar ulaşan ihlal ve tacizleri; sınır güvenliği konusunda izlenen politikalar ile Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın mevcut teknik kapasitesi ve mali olanaklarını tartışmaların bir parçası haline getirdi.
TBMM İçişleri Komisyonu Üyesi, Cumhuriyet Halk Partisi Samsun Milletvekili Murat Çan, sınır güvenliği anlamında teknik ihtiyaçlarının ve dolayısıyla giderlerinin arttığı bir dönemde Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın bütçesinden 251 milyon liralık ‘tasarruf kesintisi’ yapılmasına tepki gösterdi.
Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın Haziran 2024 tarihli “Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler” raporunda “komutanlığımız envanterindeki yüzer unsurlar ile mobil radarların görev saatlerinde ve hava unsurlarının uçuş sürelerindeki artışlar işletme idame ve bakım onarım maliyetlerini artırmaktadır” saptaması yer aldığı halde, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığınca tasarruf tedbirleri kapsamında komutanlık sermaye ödeneklerinden 251.000.000 TL’lik ödenek kesintisi yapıldığının altını çizen CHP’li Çan şunları kaydetti; “İçimizi yaralayan bir şekilde, her Türk vatandaşı rahatsız edeceği şekliyle Yunan sahil güvenlik unsurları son birkaç gündür Bodrum'dan, Datça'dan karaya çıktılar.
Nasıl çıktılar?
Kara sularımızı ihlal ederek bir anlamda mavi vatanı üzerine basa basa Bodrum'da, Datça'da karaya çıktılar.
Memleketi yönetenlerden, sözde idarecilerden en ufak bir tepki yok. Mavi Vatan konusu gelince kahraman kesilenler burada en ufak bir tepki vermediler. Tepki vermesi gereken esas unsur Türkiye Cumhuriyeti'nin ordusudur, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'dır ve özelinde de sahil güvenlik birimleridir.
Onların iki bin yirmi dört yılının ilk altı ay ki bütçe rakamlarıyla ilgili sunduğu rapora baktığımızda bunun sebebi net bir şekilde anlaşılıyor. Bütçesinin 251 bir milyon liralık kısmı tasarruf genelgesine takılarak Cumhurbaşkanlığı’na aktarıldı. İtibardan tasarruf olmuyor ama sınır güvenliğinden, ulusal güvenlikten tasarruf oluyor maalesef.
Sahil güvenlik birimleri başta olmak üzere memlekette hiçbir idareci, hiçbir birim bu olaya tepki göstermedi. Takibindeyiz. Ulusal güvenliğimizi, sınır güvenliğimizi ve mavi vatanımızla ilgili en ufak ihlalleri yakından takip ediyoruz. Mecliste konuyu üzerine basa basa gündeme getireceğiz. Özellikle bütçe sunumlarında sahil güvenliğimize yapılan bu baskıyı net bir şekilde ortaya koyacağız.”