Bir İpek Yolu Hikâyesi!...

Hakkı EMİROĞLU

Yaklaşık 5 yıl önceydi Ortahisar belediye başkanı Ahmet Metin Genç Trabzon’da bir otelde düzenlediği görkemli basın toplantısıyla ipek yolu güzergahında bulunan 11.000 dönüm araziyi Ortahisar Belediyemize ot parası karşılığında kazandırdık dedi.
Trabzon milletvekili Av. Salih Çora kardeşimiz ile içişleri Bakanımız Süleyman Soylu’yu Ankara Gölbaşı Vilayetler evinden alarak Tarım Bakanı Faruk Çelik’in yanına gittik, bu arazinin Ortahisar belediyemize kazandırılmasını istedik tek kelimeyle talebimiz kabul edildi.
Ey Trabzon gözün aydın diyerek muhteşem bir tanıtım yaptı.
Bunun üzerine zamanın belediye başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu yaptığı açıklamada ne İpek Yolu, siz orada devenin ayak izlerini buldunuz, biz orayı Tugay Komutanımız ile sözlü mutabakata vardık Erdoğdu Çamoba Kışlası’nın Botanik parka dönüştüğü gibi Boztepe ve Erdoğdu’da evlerin içerisinde kalan birlikleri boşaltarak bu alana taşıyacaktık siz gidip projeyi engellediniz diyerek sitemde bulundu.
Konuyu ben askeri yetkililere sorduğumda evet biz Bayburt’ta şehrin içerisinde kalan birliklerimizi hazineden aldığımız Aydıntepe’ye taşımak üzere  bir arazi aldık, oraya taşınacağız dediler.
Daha sonra geçitteki bu arazi üzerinde başkan Av. Genç inanılmaz paralar harcayarak akla hayale gelmeyecek projeler çizdirdi.
Sonunda Mutluköy diye bir projeyi hayata geçirerek bir takım seralar kurdurdu.
Ancak çok kısa zamanda bu sınırların bu seraların yıkıldığını CHP Ortahisar ilçe başkanı Fatih Suat Oyman kamuoyuna deklere etti.
Yani 5 yıldır harcanan onca emek ve paralar çöpe gitmişti.
Ülkemizde 11 vilayette meydana gelen büyük deprem felaketinin ardından hazineye ait yerlere el koyan Çevre ve Şehircilik bakanlığımıza bağlı Milli Emlak Genel Müdürlüğü bu araziyi TOKİ’ye devrederek 1000 konut projesini hayata geçiriyor.
Orada pazar, çarşılar, restoranlar ile apayrı bir uydu şehir meydana çıkacak.
İpek Yolu değil ama Güney Çevre Yolu güzergâhına çok yakın olan bu proje şehrin ufkunu açacaktır.
Bu konuda itirazı olan ziraat odası başkanı Cemil Pehlivan var.
Tarım arazisi olan bu yerin imara açılmasının yanlış olduğunu söylüyor.
Tabii Trabzon ile deniz arasında sıkışan arazinin kıt olduğu alana yerleştiği bu nedenle şehrin Güney’e açılmasının şart olduğunu orada ortaya yeni bir Trabzon çıkacağını, birçok vilayette olduğu gibi yeni ve eski Trabzon’un ortaya çıkacağını düşünmüyor veya düşünmek istemiyor. Kendi takdirleridir.
Ancak bu şehrin geleceği kesinlikle güneydedir.
Çünkü orada bakir araziler fazladır.
Özellikle kamu kurumlarının Güney’e taşınması şarttır.
Çünkü bu şehrin geleceği oradadır.
Bu böyle biline!...