Eski ve Yeni Valilik Binamız!...

Hakkı EMİROĞLU

Trabzon valisi Yılmaz Ergun 1985 yılında eski valilik binasını tüm kurumlarla birlikte vatandaşın tek elden hizmet alabileceği mevcut Valilik binasına taşındıktan sonra Ortahisar Mahallesindeki tarihi binayı Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devrederek Kültür Merkezi yapılmasını sağladı.
Binanın içinde kültür ve Turizm İl müdürlüğünün yanı sıra bir katı komple kütüphane, resim ve sergi salonlarıyla sanatseverlere hizmet edecek.
Buram buram nostalji kokan bu dükkanda yerli ve yabancı turistler Trabzon’u daha yakından tanıma imkanına kavuşacaklar.
Zamanın belediye başkanı Orhan Karakullukçu eski cezaevi binasını Adalet Bakanlığından alıp Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi’ni çevirip bu bina ile bütünleştirdikten sonra şehrin göbeğinde muhteşem bir yapı ortaya çıkarmışlardı.
Daha sonra Kaçak Taşından Kanunu Parkı’yla bütünleşen bu mekân tarihe ve kültüre hizmet verirken, zamanın Ak Parti il başkanı Ahmet Metin Genç’in baskılarıyla Bayındırlık ve İskân Bakanı Faruk Nafız Özak binanın çok önemli bir kısmını Adliye’ye geçici olarak devrettirdi.
Bunun yerine Eski vali konağını sanatseverlerin hizmetine sunacağım dedi.
Evet; Gerçekleştirdi…
Ancak Kültür Sarayı’nı bozarak Adliye’ye devretmek bu şehre yapılacak en büyük kötülüktü. Buna karşı çıkan ilk Kültür ve Turizm müdürü Mehmet Öncel Koç’u Niğde’ye gönderilmiştir, Adliye bir müddet sonra Kaşüstü’ndeki yeni adliye binasına taşındıktan sonra şehrin tek kültür merkezini harap ve bitap hale getirmişlerdi.
Biz o günlerde bu köşemizde bu binanın Ortahisar Kaymakamlık binası, Atatürk Alanı’ndaki eski belediye binasının Ortahisar belediye hizmet binası yapılmasını önerdik.
Bu şehri daha fazla betonlaştırmayalım, şu an Ortahisar Belediyesi ve Ortahisar kaymakamlığının yapıldığı alanın TOKİ tarafından alındığında yeşil alan olarak imara işlendiğini bu nedenle şehrin merkezindeki Pazarkapı Mahallesi’nde Kale surlarının içerisinde muhteşem bir park olacağını belirtmiştik.
Kalkanoğlu Camisi, Mollasiyah Camii ve Pazarkapı Camii, 8 direkli hamamıyla Ortahisar’daki Kanuni Parkı ile bütünleşerek yerli ve yabancı turistlere daha fazla gezme dolaşma dinlenme imkânı sağlarken şehirde yaşayan insanın da rahat nefes alabileceği bir mekân ortaya çıkacaktı.
Şimdi burayı betonlaştıranlar, milyarlarca lirayı buraya harcayanlar acaba huzur içeresinde midirler?
İşte bunu merak ediyoruz.
Hiçbir otoparkı bulunmayan yapılması da mümkün olmayan eski valilik binasını yeniden valilik hizmetine sunanlar, valilik hizmetlerini bölerek kurumları ayrıştırarak vatandaşa ne kadar zorluk çektireceklerini biliyorlar mı?
Bir de burayı bir bakan 50 araç ile ziyaret etse Tabakhane Köprüsü’nün girişi tıkandığında, vatandaşın saatlerce ya sabır çekeceğini biliyorlar.
Bunu yalnızca nostalji yapmak için vatandaşa zülüm edenler, devletin eski parasıyla 15 trilyon lirasını sırf zevk için buraya gömenlerin şehrin kültür merkezini yok edenler bundan böyle acaba huzur içinde yaşayacaklar mı?
İşte ben bunu merak ediyorum.
Ayinesi iştir kişinin fazla söze gerek yoktur diyorum!...