TS ve Mehmet Ali Yılmaz
1970’li yılların başlarından itibaren Trabzon Şehir Stadyumu’nda birbiri üstüne şampiyonluklar yaşayan ve Liverpool’u dozer Cemil’in golü ile eleyen adını dünyaya duyuran Trabzonspor Ziya Bey sahasına sığmayınca tesisleşmeye gitmek zorunda kaldı.
Bu arada 1980’li yıllarda beden terbiyesi bölge müdürlüğü bugünkü adıyla Gençlik ve Spor İl müdürlüğü görevine gelen Sabri Sadıklar kurumun eski bir çalışanı olan Hüseyin Avni Aker’in adının stadyuma verilmesi ile ilgili kararı isim Komisyonu başkanı ve Adalet Komisyonu başkanı Nasuh Dobrucalı’ya aldırarak, Şehir Stadyumu’nun adını Hüseyin Avni Aker olarak değiştirilir.
İşte o günlerde Trabzonspor’a ilk kez otobüs satın alan Mustafa Günaydın ve muhasip Eyüp Aşık bugünkü Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri’nin yerini satın aldılar.
Tesis yapmaya karar verilir ancak Mustafa Günaydın Genel Kurul’da yeniden aday olmayınca kulüp Kongre Divanı’nı yöneten Başkan Av. Yusuf Kuvvet‘e kalır.
Devreye giren İbrahim Cevahir Güneş Gazetesinin patronu Mehmet Ali Yılmaz’ı Trabzonspor Başkanlığı için ikna eder.
Tuzla Deniz Piyade Okulunu yapıp dünyaya örnek olan Başkan Yılmaz beni bırakın istediğiniz parayı vereyim itirazına rağmen İbrahim Cevahir’i kıramayarak Trabzonspor başkanlığını üstlenir.
Çok kısa zamanda bugünkü tesisleri, futbol sahaları ile birlikte yapıp bitirip Trabzonspor’un hizmetine sunar.
1980 İhtilalı sonrası yasakların kalkıp Süleyman Demirel yeniden siyasete dönünce Mehmet Ali Yılmaz’ı 1991 seçimlerinde Trabzon’dan milletvekili adayı olmaya ikna eder.
Başkan Yılmaz milletvekili seçilir ve akabinde spordan sorumlu Devlet Bakanı olur.
Bakan olunca da spora siyaset karışmasın diyerek Trabzonspor Başkanlığı’ndan istifa eder.
Gençlik ve Spor Bakanlığını kurmalıyız dedikten sonra bugünkü Gençlik ve Spor Bakanlığının binasının temelini atmıştır.
Bakanlık bu binaya tam 25 yıl sonra taşınmıştır.
Mehmet Ali Yılmaz bakanlık görevini bıraktıktan sonra Antalya’da yeni yaptığı tesislerde istirahata çekilirken Faruk Nafız Özak ve arkadaşları kendisine giderek Kulüp Başkanlığına kendisini yeniden ikna etmeyi başarırlar.
İşte o günlerde ulusal bir kanalda yayına katılan Asbaşkan Hikmet Onur, gazeteciler merhum Orhan Kaynar ve Mehmet Tan kulübün telefon, elektrik ve su paralarını ödeyemeyince Mehmet Ali Yılmaz’a Kulübün anahtarlarını getirmişlerdi.
Bu sözleri bizzat kendim dinlemiştim.
Yeniden Trabzonspor’un sorumluluğunu üstlenen Başkan Mehmet Ali Yılmaz, spor kamuoyunda yarım asır üç büyükler olarak bilinen Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş’ın yanı sıra 4. büyük olarak spor kamuoyundaki yerini almasını sağlamıştır.
İstanbul’un dışında Anadolu’nun abisi olmuştur.
Bu nedenle Mehmet Ali Yılmaz’ın hakkı ödenemez.
Bu böyle biline!...