ASKON'DAN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ SEMİNERİ

Kısa adı ASKON olan Anadolu Aslanları İşadamları Derneği Samsun Şubesi, İş Sağlığı ve Güvenliği semineri düzenledi

ASKON'DAN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ SEMİNERİ
22 Kasım 2015 - 19:58
Kısa adı ASKON olan Anadolu Aslanları İşadamları Derneği Samsun Şubesi, İş Sağlığı ve Güvenliği semineri düzenledi..

ASKON Samsun Şube binasında gerçekleştirilen seminer İRİS, OSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri tarafından verildi.
Seminerde, uzun yıllar üzerinde çalışılan ve 30 Haziran 2012 tarih ve 28339 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe giren, önemli değişiklikler ve yenilikler getiren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun; bazı istisnalar haricinde, kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine, çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere tüm çalışanlarına; faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanacağı belirtilerek, İşverene iş sağlığı ve güvenliği yönünden risk değerlendirmesi yapma veya yaptırma, acil durum planları hazırlama, bütün çalışanların sağlık gözetimine tabi tutulmalarını sağlama, çalışanları ve çalışan temsilcilerini bilgilendirme, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili konularda görüşlerini alma ve katılımlarını sağlama, çalışanlar arasında yapılacak seçim veya seçimle belirlenemediği durumda atama yoluyla Kanun’da belirlenen sayıda çalışan temsilcisi görevlendirme, işyerlerinin büyüklüğüne göre büyük kaza önleme politika belgesi veya güvenlik raporu hazırlama yükümlülüğü getirilmekte, yükümlülüklere uyulmaması halinde uygulanacak idari para cezaları belirlenmekte olduğunun altı çizildi.
İŞVEREN YÜKÜMLÜLÜKLERİ
İRİS, OSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri tarafından verilen seminerde ayrıca, 6331 Sayılı İş sağlığı ve Güvenliği Kanununa dayanılarak çıkartılan çok sayıda yönetmelik sayesinde kanunun anlaşılması ve uygulaması açısından getirilen açıklıklar başta İşverenler olmak üzere tüm çalışanlara çeşitli görevlerin yüklemekte olduğu da kaydedilerek buna göre İşverenin Genel Yükümlülükleri şu şekilde belirtildi;
Mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü tedbirin alınması, organizasyonun yapılması, gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapar.
İşyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerine uyulup uyulmadığını izler, denetler ve uygunsuzlukların giderilmesini sağlar.
Risk değerlendirmesi yapar veya yaptırır.
Çalışana görev verirken, çalışanın sağlık ve güvenlik yönünden işe uygunluğunu göz önüne alır.
Yeterli bilgi ve talimat verilenler dışındaki çalışanların hayati ve özel tehlike bulunan yerlere girmemesi için gerekli tedbirleri alır.
İşyeri dışındaki uzman kişi ve kuruluşlardan hizmet alınması, işverenin sorumluluklarını ortadan kaldırmaz.
Çalışanların iş sağlığı ve güvenliği alanındaki yükümlülükleri, işverenin sorumluluklarını etkilemez.
İşveren, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin maliyetini çalışanlara yansıtamaz.

Bu maddeden yola çıkarsak İşverenlerin iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili her türlü önlemi almakla yükümlü olduklarını görürüz.
Çalışanların mesleki riskler ve genel iş güvenliği konularında eğitim almalarını ve aldıkları eğitim doğrultusunda çalışma yapmalarını sağlamakla yükümlüdür. Çalışanlara verilecek olan eğitim amacına uygun olarak uzman kişiler tarafından verilmeli ve 15.05.2013 tarihli Çalışanların İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelikte belirtilen sürelerden az olmamalıdır.
Bu eğitim özellikle; işe başlamadan önce, çalışma yeri veya iş değişikliğinde, iş ekipmanının değişmesi hâlinde veya yeni teknoloji uygulanması hâlinde verilir. Eğitimler, değişen ve ortaya çıkan yeni risklere uygun olarak yenilenir, gerektiğinde ve düzenli aralıklarla tekrarlanır.
Çalışan temsilcileri özel olarak eğitilir.
Mesleki eğitim alma zorunluluğu bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde, yapacağı işle ilgili mesleki eğitim aldığını belgeleyemeyenler çalıştırılamaz.
İŞ KAZALARI
İş kazası geçiren veya meslek hastalığına yakalanan çalışana işe başlamadan önce, söz konusu kazanın veya meslek hastalığının sebepleri, korunma yolları ve güvenli çalışma yöntemleri ile ilgili ilave eğitim verilir. Ayrıca, herhangi bir sebeple altı aydan fazla süreyle işten uzak kalanlara, tekrar işe başlatılmadan önce bilgi yenileme eğitimi verilir.
Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde; yapılacak işlerde karşılaşılacak sağlık ve güvenlik riskleri ile ilgili yeterli bilgi ve talimatları içeren eğitimin alındığına dair belge olmaksızın, başka işyerlerinden çalışmak üzere gelen çalışanlar işe başlatılamaz.
Geçici iş ilişkisi kurulan işveren, iş sağlığı ve güvenliği risklerine karşı çalışana gerekli eğitimin verilmesini sağlar.
Bu madde kapsamında verilecek eğitimin maliyeti çalışanlara yansıtılamaz. Eğitimlerde geçen süre çalışma süresinden sayılır. Eğitim sürelerinin haftalık çalışma süresinin üzerinde olması hâlinde, bu süreler fazla sürelerle çalışma veya fazla çalışma olarak değerlendirilir.
İşyerlerinde var olan riskler konusunda da sürekli iyileştirme çabasında olmalıdır. Risk analizi yaparak tüm tehlikeler ve riskler belirlenmeli ve ortadan kaldırılması için gerekenler yapılmalıdır.
İŞVERENİN SAĞLIK GÖZETİMİ İLE İLGİLİ YÜKÜMLÜLÜKLERİ
a) Çalışanların işyerinde maruz kalacakları sağlık ve güvenlik risklerini dikkate alarak sağlık gözetimine tabi tutulmalarını sağlar.
b) Aşağıdaki hallerde çalışanların sağlık muayenelerinin yapılmasını sağlamak zorundadır:
1) İşe girişlerinde.
2) İş değişikliğinde.
3) İş kazası, meslek hastalığı veya sağlık nedeniyle tekrarlanan işten uzaklaşmalarından sonra işe dönüşlerinde talep etmeleri hâlinde.

4) İşin devamı süresince, çalışanın ve işin niteliği ile işyerinin tehlike sınıfına göre Bakanlıkça belirlenen düzenli aralıklarla.
Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde çalışacaklar, yapacakları işe uygun olduklarını belirten sağlık raporu olmadan işe başlatılamaz.
Bu Kanun kapsamında alınması gereken sağlık raporları işyeri hekiminden alınır. 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli işyerleri için ise kamu hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden de alınabilir. Raporlara itirazlar Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen hakem hastanelere yapılır, verilen kararlar kesindir.
İşverenler, İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarının hak ve yetkilerini, görevlerini yerine getirmeleri nedeniyle kısıtlayamaz. Bu kişiler, görevlerini mesleğin gerektirdiği etik ilkeler ve mesleki bağımsızlık içerisinde yürütür.
İşverene iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili konularda rehberlik ve danışmanlık yapmak üzere görevlendirilen işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı, görev aldığı işyerinde göreviyle ilgili mevzuat ve teknik gelişmeleri göz önünde bulundurarak iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili eksiklik ve aksaklıkları, tedbir ve tavsiyeleri belirler ve işverene yazılı olarak bildirir.
Eksiklik ve aksaklıkların düzeltilmesinden, tedbir ve tavsiyelerin yerine getirilmesinden işveren sorumludur. Bildirilen eksiklik ve aksaklıkların acil durdurmayı gerektirmesi veya yangın, patlama, göçme, kimyasal sızıntı ve benzeri acil ve hayati tehlike arz etmesi, meslek hastalığına sebep olabilecek ortamların bulunmasına rağmen işveren tarafından gerekli tedbirlerin alınmaması hâlinde, bu durum işyeri hekimi veya iş güvenliği uzmanınca, Bakanlığın yetkili birimine, varsa yetkili sendika temsilcisine, yoksa çalışan temsilcisine bildirilir.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum