Atakum, 2020'de 5 Bin Ton Atığı Ekonomiye Kazandırdı

Sıfır Atık hedefi için aralıksız şekilde çalışan Atakum Belediyesi, 2020 yılında yaklaşık ağırlığı 5 bin tona ulaşan kâğıt, plastik, cam ve metal atığın yanı sıra 63 bin 645 litre atık yağı ekonomiye geri kazandırdı. Belediye-yurttaş işbirliği ile 47 bin 22 adet ağacın kesilmesi önlendi, 2 milyon 648 bin 622 litre petrol kullanımının önüne geçildi,

Atakum, 2020'de 5 Bin Ton Atığı Ekonomiye Kazandırdı
21 Ocak 2021 - 18:19
403 kilogram hammadde kullanıma girmemiş oldu, 26 bin 922 KWh enerji tasarrufu sağlandı, 63 trilyon metreküp içme suyu kirlenmekten kurtarıldı.
Atakum Belediyesi, geri dönüştürülebilen atıkların ekonomiye yeniden kazandırılması amacıyla 2020 yılında kent genelinde yurttaşlarla dayanışma içerisinde çevreyle dost çalışmalara imza attı. Atakum Belediyesi Sıfır Atık Yönetim Birimi, yurttaşlar ve işletmelerle işbirliği yaparak yaşama geçirdiği atıkların kaynağında ayrıştırılmasına yönelik uygulamalarla çevrenin korunmasını sağladı, milli servetin israfını önledi. 2020 yılında toplanan 2 bin 766 ton kağıt atık geri dönüşüme gönderilerek 47 bin 22 adet ağaç kesilmekten kurtarıldı. Bin 22 ton plastik atık ile 2 milyon 648 bin 622 litre petrol kullanımı önlendi. 641 ton cam atık üretime kazandırılarak 26 bin 922 KWh enerji tasarrufu sağlandı. 310 ton metal atık ayrıştırılarak 403 kilogram hammadde üretime girmemiş oldu. Ayrıca 63 bin 645 litre atık yağ toplanarak yaklaşık 63 trilyon metreküp içme suyu kirlenmekten kurtarıldı. Yıl boyunca yaklaşık 5 bin kilogram atığı geri dönüşüme kazandırarak çevreye önemli bir katkı sağlayan Atakum Belediyesi Sıfır Atık Yönetim Birimi, 256 kilogram atık pilin bertaraf edilmesine olanak sağlayarak kurşun, civa ve kadmiyum gibi zararlı maddelerin doğaya zarar vermesinin önüne geçti.
356 Site Ve Apartmana Geri Dönüşüm Kutuları Ulaştırıldı
Sıfır Atık Yönetim Birimi’nce 2020’de kentin iki ayrı işlek noktasına kurulan Mobil Atık Getirme Merkezi’nde kağıt, plastik, metal, cam, elektronik atık, bitkisel yağ ve atık pil olmak üzere yedi ayrı türde atık toplandı. Türkiş bölgesinde Alparslan Bulvarı ile Atatürk Bulvarı’nın kesiştiği noktaya, Atakent bölgesinde ise Ali Gaffar Okkan Caddesi ile Atakent Bulvarı’nın birleştiği kavşağa konumlandırılan merkezler ile geri dönüşüm bilincinin yaygınlaştırılmasının yanı sıra doğanın zarar görmesi de önlendi. 2020 yılında Sıfır Atık ve geri dönüşüm konu başlıkları ile Atakum Belediyesi Çözüm Merkezi ya da sosyal medya üzerinden ulaşan 726 talebe yanıt verilerek duyarlı yurttaşların Sıfır Atık hedefine katkı sağlamasına olanak tanındı. 2020’de Atakumlularla belediye-yurttaş işbirliğine giden Sıfır Atık Yönetim Birimi, site ve apartmanlara geri dönüşüm kutuları yerleştirdi. İlk etap kapsamında gönüllü olan 356 site ve apartmana geri dönüşüm kutuları ulaştırıldı. Evlerinde ayrıştırdıkları kâğıt, plastik, cam ve metal atıkları geri dönüşüm kutularında biriktiren Atakumlular, kentin Sıfır Atık hedefine ulaşması için Atakum Belediyesi ile dayanışma içerisinde oldu.
2021’de İşletmeler de Geri Dönüşüme Katkı Sağlayacak
Sıfır Atık hedefi için aralıksız şekilde çalışan Atakum Belediyesi, 2021’de dağıtımını gerçekleştireceği geri dönüşüm kutuları ile daha fazla yurttaşa ulaşmayı hedefliyor. Evlerinde kâğıt, plastik, cam ve metal ambalaj atıklarını ayrıştıran yurttaşlar, 0362 437 57 84 veya 0534 426 70 00 numaralı telefonlardan Ambalaj Atığı Toplama Hattı’na ulaşarak biriktirdikleri atıkların kapılarından alınmasını sağlayabiliyor. Yaşadıkları site ve apartmanda komşuları ile beraber kentin Sıfır Atık hedefine katkı sağlamak için biriktirdikleri pil ve bitkisel atık yağlarını aldırmak isteyen Atakumlular ise 444 40 55 ‘den Sıfır Atık Yönetim Birimi’ne ulaşabiliyor. Kentin sahil hattında hizmet veren işletmelerle de işbirliği yapan Atakum Belediyesi, sıfır atık hakkında bilgiler vererek geri dönüştürülebilir atıkların ayrı şekilde toplanması ve evsel atıklarla karıştırılmaması için görüşmeler gerçekleştirdi. 2020 yılında Adnan Menderes Bulvarı’ndaki 152 işletme ile toplantı gerçekleştiren Atakum Belediyesi Sıfır Atık Yönetim Birimi’ne bağlı çevre mühendisleri, 2021 yılında kapsamlı bir geri dönüşüm projesini yaşama geçirmeye hazırlanıyor.
Atakumlular Sıfır Atık Hedefine Önemli Katkı Sağlıyor
Atıkların kaynağında ayrıştırılması ile doğaya verilen zararın yanı sıra ekonomideki israfın da önlenebileceğini belirten Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, “2020 yılında Sıfır Atık hedefi için geri dönüşüm ve bilincini artırmak amacıyla birçok çalışma başlattık. Atakumluların çevre bilinci konusundaki duyarlılıkları hayli yüksek. Bu da çalışmalarımızın başarısını artırıyor. Karadeniz’in en güzel kenti Atakum’u gelecek nesillere sağlıklı biçimde bırakmamız için herkesin Sıfır Atık hedefine katkı sağlamasını istiyoruz. 2020’de site ve apartmanlara yerleştirdiğimiz geri dönüşüm kutuları ile belediye-yurttaş dayanışmasını en güzel örneklerinden birini yaşama geçirdik. Bu işe gönül veren değerli komşularımız, Sıfır Atık hedefine önemli katkı sağlıyor. 2021’de daha fazla site ve apartmana ulaşacağız. Geri dönüşüme omuz vererek bizlerle dayanışma gösteren tüm Atakumlulara teşekkür ediyorum” diye konuştu.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum