AVRUPA, KANUNSUZ REFERANDUMU TESCİLLEMİŞ!...

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Türkiye'de yönetim sisteminin değiştirilmesine yönelik Anayasa değişikliğinin halkoyuna sunulduğu 16 Nisan referandumuyla ilgili resmi raporunu açıkladı

AVRUPA, KANUNSUZ REFERANDUMU TESCİLLEMİŞ!...
02 Haziran 2017 - 12:11
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Türkiye'de yönetim sisteminin değiştirilmesine yönelik Anayasa değişikliğinin halkoyuna sunulduğu 16 Nisan referandumuyla ilgili resmi raporunu açıkladı. Açıklanan rapor üzerine açıklamalarda bulunan Tufan Akcagöz, "Bu rapor, Avrupa Birliği için referans niteliğinde ve 16 Nisan referandumundan önce ve sonra dile getirdiğimiz birçok hukuk dışı durumu tespit ediyor. Seçmenlerin, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ve diğer devlet kurumları tarafından referandumun kapsamı ve muhtevası konusunda “tarafsız” biçimde bilgilendirilmediğini belirten rapor, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen olağanüstü halin de gerçek anlamda demokratik bir referandumun önünde engel teşkil ettiğine işaret ediyor. Olağanüstü Hal rejimi içinde referanduma gittik. Binlerce kişi işinden atıldı. Hala yargılaması başlamayanlar var. Hak aramak isteyenler için hukuk yolları kapalı. Kişinin kendisini aklayabileceği yasal zemin kalmamış. Ülke derhal normalleşmeli derken, referanduma gittik. Bu nedenle Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nin almış olduğu karar oldukça önemlidir" dedi.
Raporda, OHAL kapsamında olağanüstü yetkilerle donatılan Valilerin, bu yetkileri “temel hak ve özgürlükleri daha da sınırlandırmak için kullandıkları” görüşünün yer aldığına dikkat çeken Tufan Akcagöz, "İşte bu da Türkiye'nin ayıbıdır. Artık, tüm dünya temel hak ve özgürlükleri hedef alan Valilerimizin olduğunu biliyor. Gerçekten öyle mi? Samsun'a bakalım. Samsun Valiliği'nin talebiyle Samsun İlkadım Seçim Kurulu'nun almış olduğu ve sivil toplum kuruluşlarına referandumda propagandayı yasaklayan kararı, itirazımız üzerine Yüksek Seçim Kurulu kaldırdı. Raporda ayrıca, 18 maddelik Anayasa değişikliğinin Avrupa Konseyi’nin Anayasal konulardaki danışma organı olan Venedik Komisyonu tarafından “kuvvetler ayrılığını ortadan kaldıracağı” gerekçesiyle Avrupa normlarına aykırı bulunduğu da belirtiliyor. Hemen belirtmek gerekir ki, AKPM 16 Nisan'da gerçekleşen referandumu, TBMM’nin daveti üzerine 21 parlamenterle Ankara, İstanbul, Antalya, İzmir ve Diyarbakır’daki seçim bürolarında gözlemlemişti. Referans niteliğindeki bu rapor, 16 Nisan referandumunun öncesinde ve sonrasında yaşanan hukuka aykırılıkları işaret ediyor ki, birilerinin umurunda olmasa da bu rapor Türkiye'yi, seçimi şaibeli ülkeler sıralamasına sokmuştur. AKPM'nin raporuna bir hususu da biz ekleyelim. Altını sürekli çizdiğimiz gibi, Yüksek Seçim Kurulu bu halk oylamasına evet tarafından müdahil olmuştur. YSK'nın, 'mühürsüz oylar geçerlidir' kararı, bu anlama gelir ve bir defa daha AKPM'nin kararı üzerine diyebiliriz ki, gayrimeşru bir referandum süreci yaşadık ve meşru olmayan bir sonuçla karşı karşıya kaldık. Bu nedenle, aradan kaç yıl geçerse geçsin bu Anayasal değişiklik, toplum tarafından kabul görmeyen ve şaibeye bulaşmış yönüyle anılacaktır" diye konuştu.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum