Avrupa'da Biyokütle Enerji Santralleri Çiftçiler Tarafından Destekleniyor!
Biyokütle enerjisinin teşvikinin başta Avrupa Birliği üyeleri olmak üzere dünya da pek çok ülkenin önceliği olduğu bildirildi

11 Ekim 2019 - 23:04

Ülkemizde giderek yaygınlaşan çevreci ve yenilenebilir olan biyokütle enerji sektöründe yer alan Oltan Köleoğlu Enerji (OKE) tarafından dünya da bu alanda yapılan çalışmalarla ilgili toparlamalara göre, bitkisel atık ve artıkların kullanıldığı enerji kaynaklarına olan talep ve yatırım giderek artıyor.
OKE tarafından yapılan yazı açıklamada; başta birlik üyesi ülkeler olmak üzere Avrupa da ulusal biyokütle eylem planları yapılarak uygulamaya konulduğu hatırlatılarak, Avrupa biyokütle eylem planının amacı, politika yapıcıların biyokütle tanıtımına ilişkin entegre bir bakış açısını teşvik etmek ve AB üye ülkelerinde tutarlı ulusal biyokütle stratejileri oluşturulmasını ve uygulanmasını güçlendirmek olduğu bildirildi.

Çarşamba’da kurulacak santral ile yıllık 150 bin ton üzerinde CO2 salınımının önüne geçilmiş olunacağı, böylece de iklim değişikli ile mücadeleye katkıda bulunulacağı ifade edilen açıklamada, 2017 verilerine göre dünyadaki biyokütle enerjisi kurulu elektrik üretim kapasitesinin 122 GW iken Türkiye’de bunun sadece 0,63 GW oranında bulunduğu bildirildi.
ABD’deki uygulamalar
Dünya da yaygın olarak kullanılan ve hızla artan biyokütleden elektrik üretimi konusunda örnek verilen açıklamaya şöyle devam edildi: “Biyokütle enerji santralleri Amerika da birçok üniversitede yeşil enerji kaynağı olarak kampüs elektrik ihtiyacında ve ısıtmasında kullanılmaktadır. Örneğin Missouri üniversitesinde, 2013 yılında faaliyete geçirilen% 100 biyokütle kullanan enerji santrali bulunmaktadır. Ayrıca bünyelerinde direk yakma sistemiyle çalışan biyokütle enerji santrali bulunanlardan bazıları Bennington College, Colgate University, Longwood University, Dartmouth College, University of Idaho, Norwich University olarak sayılabilir. Harvard ünitesinde biyokütle ısıtma tesisi bulunmaktadır.”
Tarım alanlarındaki santrallerden de örneklerin verildiği açıklamada, İngiltere Sleaford Biyokütle Enerji Santrali 2014 yılında faaliyete başladığı hatırlatılıp; “Elektrik üretim kapasitesi 38 MW'tır. 5 yıldır çalışan bu tesisin biyokütle enerji santrallerinin tarımı bitireceği söylemine bir cevap olduğunu düşünüyoruz. Bunun gibi Avrupa da yüzlerce Biyokütle Enerji santrali bulunmaktadır. Avrupa da tarımsal atık kullanımından dolayı biyokütle enerji santralleri çiftçiler tarafından desteklenmektedir” denildi.
Açıklamada, biyokütleye yakın örnek olarak Çorum’un Mecitözü ilçesinde 2018 yılı başında üretime geçen enerji santrali gösterilerek, konuya sağlam bilgilere dayalı olarak duyarlılığı bulunan herkesin tesisi ziyaret edebileceği de bildirildi.
FACEBOOK YORUMLAR