Bacasız sanayi turizmin...

Trabzon ve Turizm Bacasız sanayi turizmin gelişmesi için son 20 yılda ilimizde devlet eliyle büyük yatırımlar yapılmıştır

Bacasız sanayi turizmin...
26 Haziran 2015 - 10:15
Trabzon ve Turizm

Bacasız sanayi turizmin gelişmesi için son 20 yılda ilimizde devlet eliyle büyük yatırımlar yapılmıştır.

1987 yılında zamanın orman bölge müdürü Hamdi Özer ve Maçka orman işletme müdürü Musa Akşan el ele vererek Meryemanaya 10 adet bungalov ev kurup yaptıkları kır kahvesiyle bir atılım başlattılar. Aynı yıllarda zamanın devlet bakanı Eyüp Aşık Uzungöl’ün yolunu ihale ettirerek oradaki insanları bungalov ev ve restoranlarda balık havuzları yapmaya teşvik etti. Yine o yıllarda merhum Vali İsmet Gürbüz Civelek Hıdırnebi yayla kenti il özel idare kaynaklarından bu şehrin ilk yayla kenti ihale edip çok kısa sürede hizmete açtı. Zamanın bayındırlık ve iskân bakanı Koray Aydın ziyaret ettiği bu tesisin yolunu karayolları ağına alarak ihale etti. Bir kısmını beton yol bir kısmını da sathı kaplama yapan karayolları bölge müdürlüğü yolun çizgi ve sis babalarını vurarak yolu güvenli hale getirdi.

2002 yılında karayolları ağından çıkartılan bu yol köy hizmetleri il müdürlüğünce defalarca ihale edildi ancak bir arpa boy yol gidilmedi. Yalnız bu tesis değil 2000 yılında zamanın valisi Adil Yazar Düzköy ve Işıklar yayla kentlerini ihale etti. Çok kısa sürede bitirip hizmete de açtı. Ancak yolunu ihale etmeye görev süresi yetmedi ve son yıllarda körfez ülkelerinden ilimize gelen turist sayılarında inanılmaz bir artış oldu.

Buna ramazan bayramından itibaren Kuveytli turistler de eklenecek.  THY, DOKA ve TTSO işbirliğiyle gerçekleşen bu turların ilimize başlamasını sağlayan THY Genel Müdürü Temel Kotil, DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım ve Trabzon TSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu’nun verdikleri mücadeleyi takdir etmemek mümkün değildir.

Arap turistler bu şehre durduk yere gelmiyor, bu ekip gidip oralardaki fuarlara katıldı. Bu şehri zengin doğal güzelliklerini doğa harikası Uzungöl’ü, dağlarımızı yaylalarımızı tanıttılar. Körfez ülkeleri bizden sonra İzmir, Antalya, Bursa, Samsun vilayetlerinin dikkatini çekmiş olacak ki bu illerimizin büyükşehir belediyeleri devreye girmiş. Kuveyt’te kültür daire başkanlarını göndermiş turizmi pazarlamaya çalışırken iç çekişmelerden fırsat bulamayan Trabzon büyükşehir belediyesi buraya bir temsilci gönderemeyince Trabzon’u anlatmak görevi vali yardımcısı ve DOKA yetkililerine kaldı.

Bir zamanlar yine böyle kısa adı TURSAB olan uluslararası seyahat acenteler birliğinin genel başkanı hem şehrimiz Başaran Ulusoy ve il temsilcisi Ecz. Suat Gürkök 1990lı yıllarda Rus turizminin gelişmesi için gemi ve uçak kiraladılar. Haldeki komisyoncuların Rusya’da gidip Pazar yeri kiraladılar, gemi alıp nakliye şirketleri kurdular. Antalya, Mersin’de arsa arazi ve hatta fabrika kiraladılar. Soçhi olimpiyatları dolayısıyla liman yük trafiğine kapatılınca Samsun’a göçtüler. Orada tır garajları kurdular ev arsa araziler satın aldılar. Nakliye yapıyorlar bir daha Trabzon’a dönmeyi de düşünmüyorlar. Çanta turizmi ise nataşa turizmini tetikliyor gerekçesiyle tamamen bitirildi. Çünkü bu ile tayin olan vali ve emniyet müdürleri nataşa ile mücadele edelim derken BDT ile olan ticareti bitirdiler. Son günlerde yapılan turizm toplantılarından hiçbir sonuç almamız mümkün değildir. Burada esnafımıza büyük iş düşmektedir.  Arap turizmi gibi bir büyük nimeti ganimet sayıp bu insanları soymaya kalkarsak kendi ayağımıza kurşun sıkarız bu böyle biline!

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum