Bakan Işık, Kocaeli'nin deprem risk haritası çıkarıldı dedi.

DEPREM BİLİNCİ OLUŞTU   Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, depremle ilgili açıklamalarda bulundu

Bakan Işık, Kocaeli'nin deprem risk haritası çıkarıldı dedi.
17 Ağustos 2014 - 13:49
DEPREM BİLİNCİ OLUŞTU  

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, depremle ilgili açıklamalarda bulundu.

Işık, Kocaeli'nin deprem risk haritası çıkarıldı dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “TÜBİTAK MAM” Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsünce gerçekleştirilen modern jeolojik, jeofizik ölçüm ve yöntem uygulamalarıyla Kocaeli bölgesinin deprem risk haritalarının çıkarıldığını söyledi.

Bakan Işık, 17 Ağustos 1999 günü 03.02'de 45 saniyelik depremle çok ciddi yıkım meydana geldiğini ve çok ciddi can kaybı olduğunu söyleyerek, o gün kıyamet yaşadıklarını anlattı. 3 gün devleti aradıklarını ama bulamadıklarını belirten Bakan Işık, ilk devlet yetkilisinin Kocaeli'ye ulaşmasının uzun zaman aldığını ifade etti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, yakın zamandaki Van Depremi'nin hemen ardından başta Başbakanımız olmak üzere bütün devlet yetkililerinin çok kısa sürede Van'a gittiğine dikkati çekerek, Biz Van'da ilk andan itibaren bir taraftan enkaz altında kalanların bir an önce sağ çıkarılması, yaralılara en hızlı şekilde müdahalenin yapılması, hayatını kaybedenlerin en hızlı şekilde belirlenip defnedilmesi, bütün bunlar Van'da ciddi sistematik içinde yapıldığını söyledi.

KOCAELİ'NİN DEPREM RİSK HARİTALARI ÇIKARILDI

Bakan Işık, TÜBİTAK MAM Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsünün Kocaeli'de deprem zararlarının azaltılması ve kentsel dönüşüm çalışmalarına yönelik çalışma yürüttüğünü dile getirerek şöyle sürdürdü; Bu kapsamda Marmara bölgesinde yer alan kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliğine girilmiş ve büyük bir deprem sonrası oluşabilecek hasarın tahmin edilebilmesi amacıyla sarsıntının üzerinde yerleşilen zemine bağlı dağılımı veren ivme dağılım haritaları üretilmeye başlanmıştır.

Türkiye'nin deprem kuşağında, dünyanın en riskli alanlarından birinde olduğunu, dolayısıyla değişmez gündemlerinden birinin deprem olması gerektiğini vurgulayan Bakan Işık, Artık Türkiye'de deprem bilinci oluştu. Bu deprem bilincinin oluşması, belki de 17 Ağustos'taki depremden sonra en önemli kazanımdır. Artık hiç kimse “demiri biraz daha az koyayım, çimentodan biraz daha kısayım” diye düşünmüyor. Bu, çok önemli bir gelişmedir. Bu anlayış hâkim olmazsa Allah korusun, yarın yine benzer can kayıpları vermememiz mümkün değil. Bu açıdan Türkiye'nin en büyük kazanımı “deprem bilincinin oluşmasıdır” değerlendirmesinde bulundu.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum