BARO BAŞKANI GERÇEĞİ SÖYLEMEMİŞ!

BARO BAŞKANI GERÇEĞİ SÖYLEMEMİŞ! Samsun’da Bölge İdare Mahkemesi önündeki adaleti temsil eden kadın heykelinin gözlerinin açık olması, yeni yapılan Adalet Sarayı’nın önündeki heykelin ise gözle

10 Ekim 2014 - 20:25
BARO BAŞKANI GERÇEĞİ SÖYLEMEMİŞ!

Samsun’da Bölge İdare Mahkemesi önündeki adaleti temsil eden kadın heykelinin gözlerinin açık olması, yeni yapılan Adalet Sarayı’nın önündeki heykelin ise gözlerinin kapalı olması Samsun’da tartışma konusu olmaya devam ediyor.
Konu ulusal basına da yansıtılarak Samsun sınırlarının dışına taşındı…
Adaleti temsil eden ‘Themis’ heykelinin gözlerinin açık olması gerektiğini savunan Samsun Baro Başkanı Nejat Anıl’ın “Bence hâkim gözü kapalı değil de, gözüne baka baka karar vermesi gerekir” şeklindeki açıklamasının doğru olmadığı, Baro Başkanının gerçeği bilmesine rağmen doğruyu söylemediğini ileri süren meslektaşları, “Başkan resmen taraf olduğunu bu açıklaması ile gizlemiyor” diyorlar.
Vallahi bu durum, eldeki deliller aynı olmasına rağmen, iki mahkemenin ayrı ayrı karar vermesi gibi bir şey...!
AÇIK OLMASI TARAFTARI…
Samsun Baro Başkanı Nejat Anıl, daha önceki açıklamasında Samsun bölge idare mahkemesi önündeki heykelin gözlerinin açık olması taraftarı olduğunu ifade ederek şöyle demişti :
“Samsun adliyesi Karadeniz bölgesinin en büyük adliyesi. Bildiğim kadarıyla Themis heykelleri antik Roma dönemlerine ait bulgularda ortaya çıkmış. Bu heykellerin gözleri açıkmış. Daha sonra Bizans döneminde ise heykellerin gözleri kapatılmıştır. Heykelin gözünün kapalı olması, açık olması önemli değil. Orijinali neyse o şekilde olması yani açık olması taraftarıyım. Bence de hâkim gözü kapalı değil de, gözüne baka baka karar vermesi gerekir.”
KİM DOĞRU KİM YANLIŞ?
Samsun Barosu Avukatlarından Hatice Güneş ise, Themis’in dünya üzerinde adaleti temsil ettiğini belirterek şöyle konuşuyor:
“Yunan mitolojisinde adalet ve düzeni sağlayan tanrıçadır. Hukukun evrensel ilkelerini benimsediği için bütün adaleti bilenler tarafından benimsenmiştir. Bir elinde kılıç, bir elinde terazi vardır. Gözleri de bağlıdır. Kılıç adaletin verdiği cezaların caydırıcılığını, terazi adaletin dengeli olarak dağıtıldığını gösterir. Gözünün kapalı olmasının sebebi ise adaletin herkese eşit ve tarafsız olarak dağıtıldığını simgeler”.

Baro başkanı “açık” diyor, hem de “ben açık olması taraftarıyım” şeklinde konuşuyor, meslektaşlarının büyük bir bölümü ise “heykelin gözlerinin bağlı olması gerekiyor. Bütün Dünya’da gözleri bağlıdır” tezinde ısrarcılar.
Önümüzdeki günlerde yapılması beklenen seçimlerde Baro Başkanlığına adaylığını açıklayan Av. Lütfi Keskin de “gözlerin bağlı” olması gerektiğini savunuyor, yine Samsun Barosu Avukatlarından Alperen Carus “bağlıdır” diyor.
Kimin dediği doğru?...
Gelin de çıkın işin içinden şimdi...
GERÇEĞİ  ARADIK…
Ben de, kısa bir araştırma yaptım ve eriştiğim bulgularda da Adalet heykelinin gözlerinin bağlı olduğu ortaya çıktı.
Neyse lafı daha fazla uzatmayalım ve Mitolojideki gerçekler ne diyor ona bakalım :
“Themis, Yunan mitolojisinde Uranüs ve Gaia’nın kızı olan adalet ve düzen tanrıçasıdır. İlahi adaletin tecessümüdür. Zeus’un Metis’ten sonraki ikinci karısıdır. Babaları Zeus olan, Horae ve Moirae’nin annesidir.
Kendisi öfkeli veya cezalandırıcı değildir. Ona yeteri kadar saygı gösterilmediğinde veya adaletsizlik yapıldığında, o sessiz kalır ve onun yerine Nemesis gerekli karşılığı, cezayı verir. Themis, aynı zamanda kâhindir, kehânet gücü vardır, kehânet yeri olan Delphi tapınağını o inşa etmiştir.
İlk dönemlerde tam zıddı olduğu Eris ile beraber ve benzer resmedilmiştir. Son dönemlerde ve daha sonraki çağlarda ise gözleri bağlı elinde bir terazi ile resmedilmiştir. Roma mitolojisindeki Iustitia (ilahi adaletin tecessümü) Themis’in roma mitolojisindeki karşılığıdır denilebilir.
Themis, doğada, mevsimlerin, yılların ve sanatların düzenini sağlayan bir Tanrıça üçlüsüyle canlı varlıklar arasında yaşamla ölüm dengesini kuran bir Tanrıça, bir Tanrısal varlıktır. Themis, yasadır, kuraldır. Ama gelip geçici bir yasa değil, Tanrılar dünyasında da insanlar dünyasında da değişmez evrensel ve ölümsüz doğa yasasıdır. Tanrısal yasadır, onun karşıtı insansal yasa ise Nomos Nemesis’dir.
Themis, Olympos’ta yaşar, Tanrıların toplantılarına başkanlık eder, Olympos’taki düzeni o korur, Homeros’u da tanır, bilir onu, Hera ile Zeus’la konuştuğunu gösterir İlyada’da, ama çok söz edilmez Themis ten, efsanesi, öyküsü yoktur, Her yerde her zaman vardır. Ürettiği, tanrısal varlıklarla sürdürür etkisini, bu varlıklarlar da Tanrılardan daha güçlü oldukları için ehramın tepesinde oturur gibidir Themis. Adı da koymak, yerleştirmek, oturtmak anlamına gelen bir kökten türemiştir.
Kısaca belirtmek gerekirse; “Kılıç” adaletin verdiği cezaların caydırıcılığını ve gücünü, “Terazi” adaleti ve bunun dengeli bir şekilde dağıtılmasını simgeler. “Kadın” ve “Bakire” olması bağımsızlığı ifade eder. Ayrıca kadının gözü bağlıdır. Bu da tarafsızlığını simgeler. Hukukun evrensel ilkelerini simgesel olarak taşıdığı için Themis heykeli adaleti en iyi şekilde ifade etmektedir...”

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum