Başarı Üniversitesinde Kanser ve Biyoinformatik Çalıştayı Yapıldı…

Canik Başarı Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü tarafından, alanında yetkinliğini ispatlamış yurtiçi ve yurtdışından uzman bilim insanlarının da yer aldığı Kanser ve Biyoinformatik çal

Başarı Üniversitesinde Kanser ve Biyoinformatik Çalıştayı Yapıldı…
12 Mart 2016 - 16:17
Canik Başarı Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü tarafından, alanında yetkinliğini ispatlamış yurtiçi ve yurtdışından uzman bilim insanlarının da yer aldığı Kanser ve Biyoinformatik çalıştayı tamamlandı.
Kanser Teşhisinde Yeni Nesil Sekanslama nedir sorusu üzerine hareketle; Kanser araştırmacılarına kanser teşhisi, kontrolü ve önlenmesine ilişkin araştırma projelerinde biyoinformatik biliminin araçlarını kullanacakları farklı ve faydalı yaklaşımlar sunmak için düzenlenen çalıştay iki gün sürdü.
Çalıştayda Yeni Nesil Sekanslama, Gen İfade Profilleri, Kanser Biyoinfoinformatiği, Kanser Kök Hücreleri, Kanser Veri tabanları, Dolaşan Tümör Hücreleri ve Tümör Biyobelirteçleri konuları üzerinde bilgi alışverişi gerçekleştirildi.
Çalıştaya konuşmacı olarak katılan akademisyen ve bilim insanların ortak düşüncesi sonucunda: Kanser klinik vakalarda en fazla ölüme sebep olan ve erken teşhisi oldukça güç olan kompleks hastalıklardan biridir. Ve bu kompleks hastalık bir sistemdeki birçok organı aynı anda etkileyebilmektedir. Kanserin moleküler mekanizmasının araştırılması ve erken teşhisi için genlerin ve diğer düzenleyici RNA’ların ekspresyonu ve bunlar arasındaki networklerin daha iyi anlaşılması gereklidir.
Biyoinformatik bilimi biyoloji, istatistik ve bilgisayar bilimlerini içeren ve İnsan Genom Projesi’nden bu yana etkinliği tüm dünyada artan interdisipliner bir bilim alanıdır.
Biyoinformatik bilimi kanser araştırmacılarına gelişen genom teknolojileri ile birlikte üretilen yüksek hacimli verileri kullanma hususunda birçok açıdan özgün ve faydalı yaklaşımlar sunmaktadır. Biyoinformatiğe olan ihtiyaç, mevcut kanser verilerinin gelişen teknolojiye bağlı olarak günden güne hızla artmasıyla birlikte daha belirgin hale gelmektedir.
Özellikle kişiye özgü tıp (personalized medicine) çalışmalarının öne çıktığı günümüzde, kanser kontrolü ve önlenmesine ilişkin araştırmaların sayısı gittikçe artmakta ve bunların sonucunda yüksek hacimli veriler ortaya çıkmaktadır. Bunlar arasında “Yeni Nesil Sekanslama” yöntemleri ile elde edilen veriler en fazla öne çıkmaktadır. Bu verilerin analizinin daha sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için biyoinformatik araştırmacıları tarafından yeni algoritmalar, metotlar, veri tabanları ve analiz araçları geliştirilmektedir. Bu çalışmalar sonucunda da kanser araştırmacıları hedefe özgün teşhis ve tedavi yöntemleri konularında daha etkin olabilecek araştırmalara yönelmektedirler. Dolayısıyla klinik vakalarda en fazla ölüme sebep olan bu karmaşık hastalığın teşhisi, tedavisi ve seyri konusunda özgün yaklaşımlar ortaya konulması ancak biyoinformatik yöntemlerinin verimli kullanılmasıyla gerçekleşecektir.
Çalıştaya Katılan Bilim insanlarından Marquette University Öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Serdar Bozdağ; Kanser hastalarına teşhisin daha doğru koyulabilmesi için biyoinformatik verileri mutlaka kullanılmalıdır. Aksi takdirde bazı hastalara gereksiz yere kemoterapi veya radyoterapi uygulanabilinir. Bu da hem tedavi hem ekonomik yükler getirmektedir” dedi.
Başarı Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ferhat Öztürk; Böylesine önemli global bir gündem üzerine Dünya çapında bilim insanları ile bu çalıştayı düzenlemek üniversitemiz adına guru verici bir faaliyettir. Biyoinformatik bilimi 21.yüzyılın en önemli bilim dalıdır. Çünkü hem bilgisayar mühendisleri, hem matematikçiler, hem istatikçiler hem de moleküler biyologlar bir arada multi disipliner olarak ortak çalışmalar yürütmektedir. Dünyanın önde gelen ülkeleri bu alana çok ciddi yatırımlar yapmaktadır“ dedi.
Başarı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Reşit Özkanca Katılımcılara plaket takdimi yaparak teşekkür etti.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum