"Basının Kültür Üzerindeki Etkileri" Tartışıldı
“Basının Kültür Üzerindeki Etkileri” Tartışıldı
16 Temmuz 2014 - 00:26
“Basının Kültür Üzerindeki Etkileri” Tartışıldı...
Malatya Tarım Meslek Lisesi Müdür Baş Yardımcısı Enver Kalaycıoğlu’nun evsahipliğinde Dünya Basın Mensupları Derneği’nin (DBMD) organize ettiği “Basının Kültür Üzerindeki Etkileri” konulu toplantı, Malatya Tarım Meslek Lisesi bahçesinde gerçekleştirildi.
Oldukça yüksek bir katılımla gerçekleştirilen toplantı da öncelikle Malatya’nın kültürü ve kültürel varlıkları ele alındı. Daha sonra ise basının kültür üzerindeki etkileri tartışıldı. Malatya’da yeterli derecede kültüre sahip çıkılmadığını söyleyen 22.Dönem Malatya Milletvekili Ali Osman Başkurt, “Zaman içersinde kültürümüz, kültürel varlıklarımız yok olup gidiyor. Bunun önüne geçmeliyiz. Hepimiz elimizi taşın altına koymalıyız. Çünkü yok olan, yok olmaya yüz tutan değerler, bizim değerlerimizdir.” dedi. Bu konuda önemli uyarılar da yapan Başkurt, “Dışarıdan bir başkası gelip de bizim kültürümüzü yaşatma gayretine girmeyecektir. Her şey bizim elimizde. Geçmişine sahip çıkmayan kişiler geleceğine de sahip çıkamaz. Çocuklarımızın geleceği açısından bu çok önemlidir. Dün olduğu gibi bugünde kültürümüze sahip çıkabilmek adına ben elimden geleni yapıyorum. Ben öyle umut ediyorum ki, Malatya hak ettiği değeri, hak ettiği yeri alacaktır.” şeklinde konuştu.
Malatya Basını’nın duyarlı olduğunu da vurgulayan Başkurt, “Basınımızda duyarlı olan da var, olmayan da var. Fakat ben, Malatya basınımızın her türlü gayreti gösterdiğine inanıyorum. Yeter ki basına doğru şekilde projelerimizi götürelim. Basın elbette destek oluyor. Onlar zaten ellerinden geldiği kadar yardımcı oluyorlar. Basının kültürümüzü tanıtımda çok önemli bir yeri vardır. Bunun bilincinde ve farkındayız” dedi.[gallery ids="10253,10254,10255,10256,10257"]
Battalgazi Milli Eğitim İlçe Müdürü Mehmet Sarıcı da “Vakıf eserlerinin restorasyonunun altın yıllarını yaşadık. Benim annemde, babamda Karadenizli. 6 yaşında buraya geldim. Tarihi eserlerimiz bu kadar tamir edilmedi. Şu anda hepsi ayakta. Pırıl pırıl tertemiz duruyorlar. Bunu söylemek lazım. Malatya’nın kültürüne sahip çıkmalıyız. Bu kültürü geleceğe taşımalıyız. Bu konuda hem basına hem de bize çok görevler düşüyor.” ifadelerini kullandı.
Kültürel anlamda büyük bir çöküntü yaşandığını söyleyen Radyo Zafer Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zafer ise, “Basın yapılan her güzel işe karşı çıkmaz. Tam tersi bunu duyurmak için gayret eder. Yapılan işler günü birlik yapılıyor. Geleceğe dönük işler uzun vadeli yapılmıyor. Bunlar yanlıştır. Malatya’nın ekonomisi ve parası çarçur ediliyor. Bu Malatya’nın gelişimi açısından da kültürel anlamda büyük çöküntüye uğruyor. Malatya’nın kültürel anlamda yok edilen yerleri var mıdır? Evet, vardır. Aslanlı Çeşme’nin o köşesindeki yer muhteşem bir yerdi. Mesela orası yok edildi.” diye konuştu.
Kültür konusunda yozlaşmaya doğru hızla bir ilerlemenin olduğunu kaydeden Malatya Tarım Meslek Lisesi Müdürü İdris Fırat, “Şehirlerin kültürel kimliğini belirleyen şeyler, kültürlerdir. Malatya sürekli gelişen bir yerdir. Yerelde çok düşünce zengini insanı var ama ne yazık ki, öne çıkamamıştır. Bu doğuda olmasının bir dezavantajı olsa gerek. Basın kültürel çalışmaları ele alırken biraz daha pasif kalıyor. Bu açıdan basına çok önemli işler düşüyor. Ortak paylaşım değerleri düşüyor. Kültürel bir erozyon var. Teknolojik baskıları biraz azaltabilirsek, kültürel değerlere daha fazla sahip çıkabiliriz. Yeni nesil birçok şeyi sahiplenmiyor. Kültürel değerleri, ailesel normları tutamıyoruz” dedi.
Akbaba Haber Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akbaba da “Kimlerin Malatyalı olduğunu araştırmaya başladım. Trabzon’a bizim Malatyalılar yerleşmiş. Of’un yarısı bizim Malatyalı çıktı. Çaykaralıların kökeni Malatyalı çıktı. Araklı bölgesi Malatyalı çıktı. 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet orayı fethedince Maraş, Malatya ve Konya’dan aileler götürmüş. Battalgazi’de de “Baltacılar” diye bir atlı ekibi varmış. Eski Malatya’dan giden aileler. Onun adamıyla bizzat görüştüm. Özel haber yapmıştım zaten. Onun üzerine zaten Trabzonlular Malatyalı diye çıktı. Derinlemesine araştırdım. Kiminle görüştüm ise, doğru, biz Maraş’tan geldik, Malatyalıyız, Darendeliler var, Arapgirliler var. Tarihi eski yerler. Buradan gitmişler. Atatürk’ün Akçadağlı olduğunu çıkartan benim. Mahkeme kararlarını, idari bütün her şeylerini çıkartan, servise koyan benim. Bunların hepsi mahkeme kararlarıdır. 30 yıllık evraklarını hepsini çıkarttım” şeklinde konuştu.
Kültürel ve sanatsal etkinliklere basının yeteri kadar ilgi göstermediğine dikkat çeken Ak Parti Battalgazi İlçe Başkanı Mehmet İlbak, “Bir insan önce kendi tarihine sahip çıkmalıdır. Uzun yıllardır ne yazık ki, tarihimize sahip çıkmayarak tarihimizi heba ediyoruz. Yeni yeni tarihimize sahip çıkmaya başladık. Örneğin Battalgazi’de 37 tane tarihi eser var. Sadece ikisi kaldı. Diğerlerinin hepsi yapıldı. Sahip çıkıldı. Son 10 yıldır kültürel değerlere sahip çıkılmaya başlandı. Bu güzel bir şeydir. Şehirlerin tarihi mirasları müzelerdir. Malatya Müzesi’nin yerini kaç kişi biliyor? Müzelerimizin yerini unuttuk. Örneğin Topkapı’ya gittim. Gezeceğim. Grup olarak gezeceksiniz, dediler. Grup bekledim. İçeriye girdik. Gruba bir baktım. Tek Türk benim içlerinde. Yani biz kendi kültürümüze yabancılaştık. Ben evimin salonundaki oturma odasına televizyon koymadım. Neden? Çünkü arkadaşlarım, dostlarım geldiği zaman televizyon izlemesin, sohbet edelim, diye. Çoğu ısrarcı olsa da bunu yaptık. Çünkü oraya sohbet etmeye geliyorlar, televizyon izlemeye değil. Cep telefonu çıktığından beri telefon kullanıyorum ama, ben hala mesaj yazmasını bilmem. Bayramlarda arkadaşlar mesaj atarlar. Ben onları ararım. Sesini duyarım. Teknolojiyle haşır neşir olalı beri, çok şeylerin kaybına uğradık. Eskiden böyle değildi. Kültürümüze, kültürel değerlerimize sahip çıkmalıyız. Örneğin burada kültürel ve sanatsal etkinlikler düzenliyoruz. Fakat basınımızda yer bulamıyoruz” diyerek konserlerin daha fazla basında yer aldığını kaydetti.
Malatya Tarım Meslek Lisesi Müdür Baş Yardımcısı Enver Kalaycıoğlu ise, “Malatya hem tarihiyle hem de kültürüyle önemli bir yere sahiptir. Malatya’nın kültürünün yaşatılması, yarınlara taşınması için var gücümüzle çalışmalıyız. Gençlere kültürümüzü, tarihimizi doğru ve güzel bir şekilde anlatmalıyız. Çünkü kültürümüzü geleceğe taşıyacak olan gençlerdir. Kültürel değerlerimize, kültürel miraslarımıza sahip çıkalım ki, bu değerleri gelecek kuşaklarda yaşasın, görsünler. Hiçbir şey zor değildir. Her şey bizim elimizde. Göz göre göre kültürümüzü heba ediyoruz. Bunun önüne geçmeliyiz. Kültürel yozlaşma dediğimiz olayı ortadan kaldırmalıyız. Bunun içinde birlik içerisinde hareket ederek, “Kültürel değerlerimizi geleceğe nasıl taşırız?” sorusunun cevabını da birlikte verebilmeliyiz. Kültürümüzün yaşatılması ve gelecek kuşaklara taşınması konusunda basına da önemli görevler düşüyor. Basın zaten elinden geleni yapıyor. Ama bu yeterli mi? Hayır, daha çok çalışmalıyız hep birlikte” dedi.
Yaşadıkları yerin yeterince tanıtımını yapamadıklarını dile getiren Safa Başkurt ise, “Ben küçüklükten beri birçok yeri önceden gördüm. Bu yönüyle şanslıyım. Artık çocukların büyümesi ve yetişmesi durumu sadece televizyon ve bilgisayar üzerine. Benim eskiden evimde bilgisayar vardı ama, ben hiç oynamadım. Hala da oynamam. Geçmişini bilmeden kimse geleceğini yaşayamıyor. İnterneti faydalı olarak kullananlar var. Dünyanın en iyi bilgisayar kullanan 13 kişisinden 3 Türkiye’de örneğin. Bilgisayara o gözle baktığımız zaman çok iyi bir şey. Yeni alanlar, yeni iş sahaları açıyor. Zamanla kültürel miraslara herkesin sahip çıkacağına inanıyorum. Ne yazık ki, yaşadığımız yerin yeterli derecede tanıtımını yapamadık. Öyle umut ediyorum ki, bundan sonra hem tanıtımımızı yeterince yaparız hem de yeterli derecede kültürümüze sahip çıkarız” diye konuştu.
Atalarının yaptığı eserlerin ortada olduğunu ifade eden Dünya’nın Sesi Gazetesi Muhabiri Ahmet Timur da “Atalarımızın yaptığı eserler ortada. Biz bunlarla övünüyoruz. Bizim yaptığımız bir şey yok. Bugün turistler Türkiye’ye geliyorsa Atalarımızın yaptığı eserleri görmek için geliyor. Biz neler yapabiliriz? Gezerek, görerek, onları anlatarak topluma bunu kazandırabilirsek bizim başarımız bu olacak.” dedi.
Ak Parti Malatya İl Yönetim Kurulu Üyesi Mali Müşavir Şahin Karahan da “1973 yılında doğdum. Son 3 yıldır da Malatya’dayım. Bizde hep bir Malatya sevdası vardı. Malatya Hitit’lerin başkenti, Bizanslıların uç şehri, doğuda topraklarını koruduğu önemli bir şehri. Şimdi bakıyoruz, burada Ermenilerin bir etkinliği var. “Altın Kayısı” isim hakkını onlar almıştır. Biz kristal kayısı, onlar altın kayısı. Şimdi bizim bütün halklarla barışık şekilde yaşamamız lazım. Onları da buraya özendirecek şekilde turistik açıdan nasıl getirebiliriz? Tekrar gelsinler, buraları görsünler. Çok önemli yerlerde Malatyalılar var gayrimüslimlerden olan. Biz bunlardan korkmayalım. Malatya’nın kültürüne el birliği ile sahip çıkmalıyız. Bunu başaracak gücümüz var. Yeter ki, bir olalım, birlik olalım” ifadelerini kullandı.
Dünya Basın Mensupları Derneği (DBMD) Genel Başkanı Gazeteci Muzaffer Tunç ise “Öncelikle Malatya Tarım Meslek Lisesi Müdürü İdris Fırat Bey’e ve Malatya Tarım Meslek Lisesi Müdür Baş Yardımcısı Enver Kalaycıoğlu Bey’e bizleri bugün burada ağırladığı için teşekkür ediyoruz. Bugün burada çok güzel bir toplantı yaptık. Çok verimli oldu toplantımız. “Basının Kültür Üzerindeki Etkileri” konusunda çok değerli isimlerin görüşlerini aldık. Toplantımızın amacına ulaştığına inanıyorum. Malatya kültürüne sahip çıkarak gelecek kuşaklara taşınması için basın olarak elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Çünkü birileri dışarıdan gelip de bizim kültürümüze sahip çıkmayacak. Biz kendi kültürümüze sahip çıkacağız. Bu tür toplantıları da yapmamızdaki amaç, kültürümüzü yaşatmaktır. Unutulan ya da unutturulmaya yüz tutan değerlerimizi de bu vasıtayla gün yüzüne çıkarmak ve yaşamasını sağlamaktır. Bu gibi toplantılar ile daha güzel, daha yaşanılır bir Malatya’yı geleceğe taşımak ve Malatya’mızın hak ettiği yere gelmesini sağlamak” şeklinde konuştu.
Dünya Basın Mensupları Derneği (DBMD) hakkında da bilgiler veren Tunç, “Tabi bugün burada güzel konuları ele aldık. Şimdi biraz da sizlere Dünya Basın Mensupları Derneği hakkında bilgi vermek istiyorum. Dünya Basın Mensupları Derneği, 2 Ocak 2012’de 34 arkadaşımızla kuruldu. Aramızda doktor, avukat, mali müşavir, eğitimci, iş adamı, sanatçı ve diğer meslek gruplarından da arkadaşlarımız var. Bir proje hazırladığımız zaman sıhhatli projeler olsun. Tabi hedefimiz büyük. Büyük hedef koyduk. Hedefimiz dünyadır. Tabi önce Türkiye’de çalışmalar yapıyoruz. Konferanslar, paneller, seminerler, istişare toplantıları ve çeşitli ziyaretler gerçekleştiriyoruz.
Örneğin Dünya Basın Mensupları Derneği (DBMD) olarak ülkemizin 81 ilinde Basın Sarayları’nın kurulmasını istiyoruz. Nasıl öğretmenlerin her gittiği yerde öğretmenevleri, bir polisin gittiği yerde polisevleri varsa, bizlerde basın mensuplarının gittiği her yerde kalacakları bu tür Basın Sarayları istiyoruz. Bu projemizin hayata geçirilmesi için mücadele ediyoruz. Bitmedi.
Sadece Basın Sarayları değil, bin dönümlük bir arazi üzerine Ceviz Bahçesi projemiz var. Neden Ceviz Bahçesi? Çünkü hem cevizinden faydalanmak istiyoruz hem de o ceviz ağaçlarının gölgesinde oturup piknik yapabileceğimiz bir ortam sağlanmış olacak.” diyerek bu gibi daha pek çok projelerinin olduğunu söyledi.
Basın vasıtasıyla Malatya kültürünün Türkiye ve dünyaya nasıl tanıtılabileceği ve gelecek kuşaklara nasıl aktarılabileceği konusunda da fikir alışverişinin yapıldığı toplantı ilgiyle takip edildi. Toplantı esnasında misafirlere de çeşitli ikramlar yapıldı.
Malatya Tarım Meslek Lisesi Müdür Baş Yardımcısı Enver Kalaycıoğlu’nun evsahipliğinde Dünya Basın Mensupları Derneği’nin organize ettiği ve Malatya’nın Battalgazi İlçesi’ndeki Malatya Tarım Meslek Lisesi’nin bahçesinde gerçekleştirilen “Basının Kültür Üzerindeki Etkileri” adlı toplantıya Dünya Basın Mensupları Derneği (DBMD) Genel Başkanı Gazeteci Muzaffer Tunç, 22.Dönem Malatya Milletvekili Ali Osman Başkurt, Battalgazi İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Nurettin Gürsoy, Malatya Tarım Meslek Lisesi Müdürü İdris Fırat, Radyo Zafer Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zafer, Dünya’nın Sesi Gazetesi Muhabiri Ahmet Timur, Akbaba Haber Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akbaba, Ak Parti Malatya İl Yönetim Kurulu Üyesi Mali Müşavir Şahin Karahan, Battalgazi Milli Eğitim İlçe Müdürü Mehmet Sarıcı, Ak Parti Battalgazi İlçe Başkanı Mehmet İlbak, Safa Başkurt ve Dünya’nın Sesi Gazetesi Muhabiri Efe Duymuş katıldı.
Malatya Tarım Meslek Lisesi Müdür Baş Yardımcısı Enver Kalaycıoğlu’nun evsahipliğinde Dünya Basın Mensupları Derneği’nin (DBMD) organize ettiği “Basının Kültür Üzerindeki Etkileri” konulu toplantı, Malatya Tarım Meslek Lisesi bahçesinde gerçekleştirildi.
Oldukça yüksek bir katılımla gerçekleştirilen toplantı da öncelikle Malatya’nın kültürü ve kültürel varlıkları ele alındı. Daha sonra ise basının kültür üzerindeki etkileri tartışıldı. Malatya’da yeterli derecede kültüre sahip çıkılmadığını söyleyen 22.Dönem Malatya Milletvekili Ali Osman Başkurt, “Zaman içersinde kültürümüz, kültürel varlıklarımız yok olup gidiyor. Bunun önüne geçmeliyiz. Hepimiz elimizi taşın altına koymalıyız. Çünkü yok olan, yok olmaya yüz tutan değerler, bizim değerlerimizdir.” dedi. Bu konuda önemli uyarılar da yapan Başkurt, “Dışarıdan bir başkası gelip de bizim kültürümüzü yaşatma gayretine girmeyecektir. Her şey bizim elimizde. Geçmişine sahip çıkmayan kişiler geleceğine de sahip çıkamaz. Çocuklarımızın geleceği açısından bu çok önemlidir. Dün olduğu gibi bugünde kültürümüze sahip çıkabilmek adına ben elimden geleni yapıyorum. Ben öyle umut ediyorum ki, Malatya hak ettiği değeri, hak ettiği yeri alacaktır.” şeklinde konuştu.
Malatya Basını’nın duyarlı olduğunu da vurgulayan Başkurt, “Basınımızda duyarlı olan da var, olmayan da var. Fakat ben, Malatya basınımızın her türlü gayreti gösterdiğine inanıyorum. Yeter ki basına doğru şekilde projelerimizi götürelim. Basın elbette destek oluyor. Onlar zaten ellerinden geldiği kadar yardımcı oluyorlar. Basının kültürümüzü tanıtımda çok önemli bir yeri vardır. Bunun bilincinde ve farkındayız” dedi.[gallery ids="10253,10254,10255,10256,10257"]
Battalgazi Milli Eğitim İlçe Müdürü Mehmet Sarıcı da “Vakıf eserlerinin restorasyonunun altın yıllarını yaşadık. Benim annemde, babamda Karadenizli. 6 yaşında buraya geldim. Tarihi eserlerimiz bu kadar tamir edilmedi. Şu anda hepsi ayakta. Pırıl pırıl tertemiz duruyorlar. Bunu söylemek lazım. Malatya’nın kültürüne sahip çıkmalıyız. Bu kültürü geleceğe taşımalıyız. Bu konuda hem basına hem de bize çok görevler düşüyor.” ifadelerini kullandı.
Kültürel anlamda büyük bir çöküntü yaşandığını söyleyen Radyo Zafer Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zafer ise, “Basın yapılan her güzel işe karşı çıkmaz. Tam tersi bunu duyurmak için gayret eder. Yapılan işler günü birlik yapılıyor. Geleceğe dönük işler uzun vadeli yapılmıyor. Bunlar yanlıştır. Malatya’nın ekonomisi ve parası çarçur ediliyor. Bu Malatya’nın gelişimi açısından da kültürel anlamda büyük çöküntüye uğruyor. Malatya’nın kültürel anlamda yok edilen yerleri var mıdır? Evet, vardır. Aslanlı Çeşme’nin o köşesindeki yer muhteşem bir yerdi. Mesela orası yok edildi.” diye konuştu.
Kültür konusunda yozlaşmaya doğru hızla bir ilerlemenin olduğunu kaydeden Malatya Tarım Meslek Lisesi Müdürü İdris Fırat, “Şehirlerin kültürel kimliğini belirleyen şeyler, kültürlerdir. Malatya sürekli gelişen bir yerdir. Yerelde çok düşünce zengini insanı var ama ne yazık ki, öne çıkamamıştır. Bu doğuda olmasının bir dezavantajı olsa gerek. Basın kültürel çalışmaları ele alırken biraz daha pasif kalıyor. Bu açıdan basına çok önemli işler düşüyor. Ortak paylaşım değerleri düşüyor. Kültürel bir erozyon var. Teknolojik baskıları biraz azaltabilirsek, kültürel değerlere daha fazla sahip çıkabiliriz. Yeni nesil birçok şeyi sahiplenmiyor. Kültürel değerleri, ailesel normları tutamıyoruz” dedi.
Akbaba Haber Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akbaba da “Kimlerin Malatyalı olduğunu araştırmaya başladım. Trabzon’a bizim Malatyalılar yerleşmiş. Of’un yarısı bizim Malatyalı çıktı. Çaykaralıların kökeni Malatyalı çıktı. Araklı bölgesi Malatyalı çıktı. 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet orayı fethedince Maraş, Malatya ve Konya’dan aileler götürmüş. Battalgazi’de de “Baltacılar” diye bir atlı ekibi varmış. Eski Malatya’dan giden aileler. Onun adamıyla bizzat görüştüm. Özel haber yapmıştım zaten. Onun üzerine zaten Trabzonlular Malatyalı diye çıktı. Derinlemesine araştırdım. Kiminle görüştüm ise, doğru, biz Maraş’tan geldik, Malatyalıyız, Darendeliler var, Arapgirliler var. Tarihi eski yerler. Buradan gitmişler. Atatürk’ün Akçadağlı olduğunu çıkartan benim. Mahkeme kararlarını, idari bütün her şeylerini çıkartan, servise koyan benim. Bunların hepsi mahkeme kararlarıdır. 30 yıllık evraklarını hepsini çıkarttım” şeklinde konuştu.
Kültürel ve sanatsal etkinliklere basının yeteri kadar ilgi göstermediğine dikkat çeken Ak Parti Battalgazi İlçe Başkanı Mehmet İlbak, “Bir insan önce kendi tarihine sahip çıkmalıdır. Uzun yıllardır ne yazık ki, tarihimize sahip çıkmayarak tarihimizi heba ediyoruz. Yeni yeni tarihimize sahip çıkmaya başladık. Örneğin Battalgazi’de 37 tane tarihi eser var. Sadece ikisi kaldı. Diğerlerinin hepsi yapıldı. Sahip çıkıldı. Son 10 yıldır kültürel değerlere sahip çıkılmaya başlandı. Bu güzel bir şeydir. Şehirlerin tarihi mirasları müzelerdir. Malatya Müzesi’nin yerini kaç kişi biliyor? Müzelerimizin yerini unuttuk. Örneğin Topkapı’ya gittim. Gezeceğim. Grup olarak gezeceksiniz, dediler. Grup bekledim. İçeriye girdik. Gruba bir baktım. Tek Türk benim içlerinde. Yani biz kendi kültürümüze yabancılaştık. Ben evimin salonundaki oturma odasına televizyon koymadım. Neden? Çünkü arkadaşlarım, dostlarım geldiği zaman televizyon izlemesin, sohbet edelim, diye. Çoğu ısrarcı olsa da bunu yaptık. Çünkü oraya sohbet etmeye geliyorlar, televizyon izlemeye değil. Cep telefonu çıktığından beri telefon kullanıyorum ama, ben hala mesaj yazmasını bilmem. Bayramlarda arkadaşlar mesaj atarlar. Ben onları ararım. Sesini duyarım. Teknolojiyle haşır neşir olalı beri, çok şeylerin kaybına uğradık. Eskiden böyle değildi. Kültürümüze, kültürel değerlerimize sahip çıkmalıyız. Örneğin burada kültürel ve sanatsal etkinlikler düzenliyoruz. Fakat basınımızda yer bulamıyoruz” diyerek konserlerin daha fazla basında yer aldığını kaydetti.
Malatya Tarım Meslek Lisesi Müdür Baş Yardımcısı Enver Kalaycıoğlu ise, “Malatya hem tarihiyle hem de kültürüyle önemli bir yere sahiptir. Malatya’nın kültürünün yaşatılması, yarınlara taşınması için var gücümüzle çalışmalıyız. Gençlere kültürümüzü, tarihimizi doğru ve güzel bir şekilde anlatmalıyız. Çünkü kültürümüzü geleceğe taşıyacak olan gençlerdir. Kültürel değerlerimize, kültürel miraslarımıza sahip çıkalım ki, bu değerleri gelecek kuşaklarda yaşasın, görsünler. Hiçbir şey zor değildir. Her şey bizim elimizde. Göz göre göre kültürümüzü heba ediyoruz. Bunun önüne geçmeliyiz. Kültürel yozlaşma dediğimiz olayı ortadan kaldırmalıyız. Bunun içinde birlik içerisinde hareket ederek, “Kültürel değerlerimizi geleceğe nasıl taşırız?” sorusunun cevabını da birlikte verebilmeliyiz. Kültürümüzün yaşatılması ve gelecek kuşaklara taşınması konusunda basına da önemli görevler düşüyor. Basın zaten elinden geleni yapıyor. Ama bu yeterli mi? Hayır, daha çok çalışmalıyız hep birlikte” dedi.
Yaşadıkları yerin yeterince tanıtımını yapamadıklarını dile getiren Safa Başkurt ise, “Ben küçüklükten beri birçok yeri önceden gördüm. Bu yönüyle şanslıyım. Artık çocukların büyümesi ve yetişmesi durumu sadece televizyon ve bilgisayar üzerine. Benim eskiden evimde bilgisayar vardı ama, ben hiç oynamadım. Hala da oynamam. Geçmişini bilmeden kimse geleceğini yaşayamıyor. İnterneti faydalı olarak kullananlar var. Dünyanın en iyi bilgisayar kullanan 13 kişisinden 3 Türkiye’de örneğin. Bilgisayara o gözle baktığımız zaman çok iyi bir şey. Yeni alanlar, yeni iş sahaları açıyor. Zamanla kültürel miraslara herkesin sahip çıkacağına inanıyorum. Ne yazık ki, yaşadığımız yerin yeterli derecede tanıtımını yapamadık. Öyle umut ediyorum ki, bundan sonra hem tanıtımımızı yeterince yaparız hem de yeterli derecede kültürümüze sahip çıkarız” diye konuştu.
Atalarının yaptığı eserlerin ortada olduğunu ifade eden Dünya’nın Sesi Gazetesi Muhabiri Ahmet Timur da “Atalarımızın yaptığı eserler ortada. Biz bunlarla övünüyoruz. Bizim yaptığımız bir şey yok. Bugün turistler Türkiye’ye geliyorsa Atalarımızın yaptığı eserleri görmek için geliyor. Biz neler yapabiliriz? Gezerek, görerek, onları anlatarak topluma bunu kazandırabilirsek bizim başarımız bu olacak.” dedi.
Ak Parti Malatya İl Yönetim Kurulu Üyesi Mali Müşavir Şahin Karahan da “1973 yılında doğdum. Son 3 yıldır da Malatya’dayım. Bizde hep bir Malatya sevdası vardı. Malatya Hitit’lerin başkenti, Bizanslıların uç şehri, doğuda topraklarını koruduğu önemli bir şehri. Şimdi bakıyoruz, burada Ermenilerin bir etkinliği var. “Altın Kayısı” isim hakkını onlar almıştır. Biz kristal kayısı, onlar altın kayısı. Şimdi bizim bütün halklarla barışık şekilde yaşamamız lazım. Onları da buraya özendirecek şekilde turistik açıdan nasıl getirebiliriz? Tekrar gelsinler, buraları görsünler. Çok önemli yerlerde Malatyalılar var gayrimüslimlerden olan. Biz bunlardan korkmayalım. Malatya’nın kültürüne el birliği ile sahip çıkmalıyız. Bunu başaracak gücümüz var. Yeter ki, bir olalım, birlik olalım” ifadelerini kullandı.
Dünya Basın Mensupları Derneği (DBMD) Genel Başkanı Gazeteci Muzaffer Tunç ise “Öncelikle Malatya Tarım Meslek Lisesi Müdürü İdris Fırat Bey’e ve Malatya Tarım Meslek Lisesi Müdür Baş Yardımcısı Enver Kalaycıoğlu Bey’e bizleri bugün burada ağırladığı için teşekkür ediyoruz. Bugün burada çok güzel bir toplantı yaptık. Çok verimli oldu toplantımız. “Basının Kültür Üzerindeki Etkileri” konusunda çok değerli isimlerin görüşlerini aldık. Toplantımızın amacına ulaştığına inanıyorum. Malatya kültürüne sahip çıkarak gelecek kuşaklara taşınması için basın olarak elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Çünkü birileri dışarıdan gelip de bizim kültürümüze sahip çıkmayacak. Biz kendi kültürümüze sahip çıkacağız. Bu tür toplantıları da yapmamızdaki amaç, kültürümüzü yaşatmaktır. Unutulan ya da unutturulmaya yüz tutan değerlerimizi de bu vasıtayla gün yüzüne çıkarmak ve yaşamasını sağlamaktır. Bu gibi toplantılar ile daha güzel, daha yaşanılır bir Malatya’yı geleceğe taşımak ve Malatya’mızın hak ettiği yere gelmesini sağlamak” şeklinde konuştu.
Dünya Basın Mensupları Derneği (DBMD) hakkında da bilgiler veren Tunç, “Tabi bugün burada güzel konuları ele aldık. Şimdi biraz da sizlere Dünya Basın Mensupları Derneği hakkında bilgi vermek istiyorum. Dünya Basın Mensupları Derneği, 2 Ocak 2012’de 34 arkadaşımızla kuruldu. Aramızda doktor, avukat, mali müşavir, eğitimci, iş adamı, sanatçı ve diğer meslek gruplarından da arkadaşlarımız var. Bir proje hazırladığımız zaman sıhhatli projeler olsun. Tabi hedefimiz büyük. Büyük hedef koyduk. Hedefimiz dünyadır. Tabi önce Türkiye’de çalışmalar yapıyoruz. Konferanslar, paneller, seminerler, istişare toplantıları ve çeşitli ziyaretler gerçekleştiriyoruz.
Örneğin Dünya Basın Mensupları Derneği (DBMD) olarak ülkemizin 81 ilinde Basın Sarayları’nın kurulmasını istiyoruz. Nasıl öğretmenlerin her gittiği yerde öğretmenevleri, bir polisin gittiği yerde polisevleri varsa, bizlerde basın mensuplarının gittiği her yerde kalacakları bu tür Basın Sarayları istiyoruz. Bu projemizin hayata geçirilmesi için mücadele ediyoruz. Bitmedi.
Sadece Basın Sarayları değil, bin dönümlük bir arazi üzerine Ceviz Bahçesi projemiz var. Neden Ceviz Bahçesi? Çünkü hem cevizinden faydalanmak istiyoruz hem de o ceviz ağaçlarının gölgesinde oturup piknik yapabileceğimiz bir ortam sağlanmış olacak.” diyerek bu gibi daha pek çok projelerinin olduğunu söyledi.
Basın vasıtasıyla Malatya kültürünün Türkiye ve dünyaya nasıl tanıtılabileceği ve gelecek kuşaklara nasıl aktarılabileceği konusunda da fikir alışverişinin yapıldığı toplantı ilgiyle takip edildi. Toplantı esnasında misafirlere de çeşitli ikramlar yapıldı.
Malatya Tarım Meslek Lisesi Müdür Baş Yardımcısı Enver Kalaycıoğlu’nun evsahipliğinde Dünya Basın Mensupları Derneği’nin organize ettiği ve Malatya’nın Battalgazi İlçesi’ndeki Malatya Tarım Meslek Lisesi’nin bahçesinde gerçekleştirilen “Basının Kültür Üzerindeki Etkileri” adlı toplantıya Dünya Basın Mensupları Derneği (DBMD) Genel Başkanı Gazeteci Muzaffer Tunç, 22.Dönem Malatya Milletvekili Ali Osman Başkurt, Battalgazi İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Nurettin Gürsoy, Malatya Tarım Meslek Lisesi Müdürü İdris Fırat, Radyo Zafer Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Zafer, Dünya’nın Sesi Gazetesi Muhabiri Ahmet Timur, Akbaba Haber Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akbaba, Ak Parti Malatya İl Yönetim Kurulu Üyesi Mali Müşavir Şahin Karahan, Battalgazi Milli Eğitim İlçe Müdürü Mehmet Sarıcı, Ak Parti Battalgazi İlçe Başkanı Mehmet İlbak, Safa Başkurt ve Dünya’nın Sesi Gazetesi Muhabiri Efe Duymuş katıldı.
FACEBOOK YORUMLAR