Başkan Genç'e son mektup

Başkan Genç’e son mektup Ortahisar belediye başkanı Av

02 Kasım 2014 - 22:37
Başkan Genç’e son mektup

Ortahisar belediye başkanı Av. Ahmet Metin Genç’e bundan önce 9 ayrı mektup yazdım. Mektupların hepsinde bu şehirde yapılması gerekenleri peş peşe sıraladım.

Okudu mu okumadı mı pek bilmem. Ancak bu on ve son mektubumu yazıyorum ve bundan sonrada ihtiyaç duymazsam yazmayacağım.

Sayın başkanım bu şehrin geleneğinde mahalle aralarında kurulan semt pazarları yoktur. Ancak bugünkü mumhane önü mevkiinde tüm şehir halkının alış veriş ettiği kadınlar pazarı diye tabir edilen pazar yerleri vardır.

Özellikle merkeze bağlı köylerdeki et, süt ve yeşil ürünler burada satılır, alıcı ile satıcı burada buluşur vatandaş taze ve özellikle yeşil yiyeceğini buradan alırdı. İlçelerde hatta o zamanki bazı büyük beldelerde semt pazarları kurulurdu. Son yirmi yılda bu pazarlar mahalle aralarında türemeye başladı. Haftada bir gün mahallerimizde araç trafiğini resmen felç eden bu pazarların hiç bir kontrolü yok mudur? Bu Pazar yerleri hijyenik değildir… Buraları hiçbir kurum denetlemez!

Belediye yalnızca buralarda rüsum adı altında para toplar! Her pazar yerine seyyar bir tuvalet aracı gelir akşama kadar durur… Oradaki vatandaş bu kamyon içinde ihtiyaç giderir! Biz yıllarca bu pazarları hiç değilse üç mahallede bire düşürün dedik. Sabit pazar yerleri yapın, altına tuvalet mescit çay ocağı her türlü sosyal donatısını koyun… Üstünü açık pazar yerleri yapın dedik yazdık çizdik…

Eski başkan Volkan Canalioğlu döneminde Beşirli’de bir tane yapıldı. Başkan Canalioğlu bunların sayısını ona çıkartacağım dediyse de seçimi kaybedince yıllarca açılmadı… Sonra da depo olarak kiralandı… O proje devam etseydi bu sorun tamamen ortadan kalkmış olacaktı.

Şimdi önünüzde bir başka sorun duruyor. Mumhane önü Maraş caddesinden aşağı doğru komple yıkılacak. Tarihi binalar korunup Tabakhane deresinin üstü açılacak. İyi de buradaki pazarcılar ne olacak? Bunlar dededen babadan kalma mesleklerini bırakıp nereye gidecek? Büyük şehir belediyesi lunaparkın eski yerini düşünüyormuş! Burada kadınlar pazarı olmaz… Olsa da çalışmaz. Tıpkı oradaki üst geçite benzer! Trilyonlar çöpe gider…

Sayın başkan gelin itfaiye karşısındaki Kemer’den giren Maraş caddesinden çıkan bir tarafı üstü açılacak olan dere, diğer tarafı kale surlarından oluşan modern bir kapalı çarşı yapın. İçindeki Molla siyah ve Kalkanoğlu camiini koruyun. İki camii arasında yeşil bir bant oluşturun. İnsanlar dere kıyında banklarda gelsin otursunlar. Altları soğuk hava depolu dükkânlar, üstlerini açık pazar yerleri ve teras kahveler yapın. Ortaya tarihi kimliğine uygun kapalı bir çarşı çıkartın… Bu alan komple kentsel dönüşümdedir, burası şehrin göbeğidir…

Buranın rantı yüksektir. İki adım ileriyi göremeyen büyükşehir imar dairesi buraya cumbalı evler işlemiş… TOKİ’ye teklif etmiş. Şehrin merkezinde (rant) bölgesinde ev olmaz. Sürekli yanlış yapmayı alışkanlık haline getirmiş büyükşehri yanlışından vaz geçirin. Bir de hal caminin etrafında belediyenize ait depoları yıkın kaldırın… Bu camiyi iki kat büyütün insanların cenazelerini ve Cuma namazlarını rahatça kılmasını sağlayın. Bahçecik ve İskenderpaşa camiinin yükünü azaltın. Oradaki trafiği de felç etmeyin… Sakın unutmayın ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz!

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum