Başkan Şeker 8. WOSCU Uluslararası Kongresine Katıldı

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Özbekistan'ın Kültürel Mirasının Araştırılması, Korunması ve Yaygınlaştırılması Dünya Topluluğu (WOSCU) ile Özbekistan Cumhuriyeti Bilimler Akademisi’nin davetlisi olarak “Ataların Büyük Mirası: Üçüncü Rönesans'ın Temeli" adlı uluslararası kongreye katıldı.

Başkan Şeker 8. WOSCU Uluslararası Kongresine Katıldı
26 Ağustos 2024 - 17:47
Başkent Taşkent’te 3 gün süren kongrenin açılışı Taşkent’te yapımı devam eden İslam Medeniyeti Merkezi'nin tanıtımıyla başladı. Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev kongre açılış törenine yolladığı mesajla katılımcılara seslenerek, inşaatı devam eden Özbekistan İslam Medeniyeti Merkezi'nin geleceğe yönelik planlamalarının görüşülmesinin önemine dikkat çekti. Açılışın ardından Semerkant’ta devam eden kongre, Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoyev'in girişimiyle kurulan, birinci ve ikinci doğu rönesansının büyük bilim insanlarının arkalarında bıraktığı zengin bilimsel ve kültürel mirası korumak, incelemek ve yaymak üzere çalışan merkez etrafında şekillendirildi. Dünyanın 35 ülkesinden önde gelen bilim insanlarının davet edildiği kongrede Özbekistan İslam Medeniyeti Merkezi için yeni projeler görüşüldü. Sekizinci kez düzenlenen kongreye Orta Asya'nın tarihi ve kültürel mirası üzerine önemli çalışmalara imza atmış uzmanlar davet edildi. Özbekistan ve diğer ülkelerden toplamda 300 bilim insanının katıldığı kongrede Özbekistan ve diğer Orta Asya ülkelerinin dünya medeniyetine katkısı, bilim dünyasına bıraktığı miras ve onların yeniden araştırılması konusu tartışıldı. İslam Öncesi Dönemde Orta Asya: Devlet, Manevi Hayat, Kültürlerarası Diyalog, Günümüzde Kur'an Çalışmaları: İslam Manevi Mirasının İncelenmesine Yönelik Yeni Yaklaşımlar, Ortaçağ Dünyasında Eğitim ve Aydınlanma: Mekteplerden Üniversitelere (IX-XX. Yüzyıllar) gibi başlıklar altında oturumlar düzenlendi.
Kongrede, TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç ve TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker kongrenin önemine ilişkin konuştu. Başkan Şeker Özbekistan'ın zengin kültürel mirasını ve onu koruma, geliştirme ve gelecek nesillere aktarma çalışmaları için bir arada olmaktan onur duyduğunu söyledi. Özbekistan'ın kültürel mirası hem Türk hem de İslam dünyası için hayati bir kaynak olduğunu dile getiren Şeker “Orta Asya'nın kalbinde yer alan bu topraklar, tarih boyunca birçok medeniyetin beşiği olmuş, bilim, sanat, edebiyat ve düşünce dünyasına büyük katkılarda bulundu. İslam medeniyetinin temel eserleri ve fikirleri Özbekistan'da doğmuş ve geliştirildi. Bu kadim miras, yüzyıllar boyunca büyük İslam alimlerinin, şairlerinin ve düşünürlerinin eserleriyle zenginleştirilmiş ve Özbekistan'ın kültürel dokusunu oluşturdu” dedi.
Türkiye ve Özbekistan, bu kültürel mirası korumak ve geliştirmek için ortak projeler üzerinde birlikte çalışabilir ve onu dünya sahnesine taşıyabileceğine dikkat çeken Başkan Şeker, Türk dünyasının bu ortak mirası koruma sorumluluğu olduğuna dikkat çekti. Bu sorumluluğun, yalnızca kültürel değerleri korumakla ilgili değil, aynı zamanda bu mirası gelecek nesillere aktarmak ve dünyayla paylaşmakla ilgili olduğunun altını çizdi ve şöyle devam etti: “Sonuç olarak, Özbekistan'ın kültürel mirası hem geçmişin birikimini hem de geleceğin umutlarını barındıran zengin ve güçlü bir yapıdır. Bu mirası korumak, geliştirmek ve dünyayla paylaşmak sadece ulusal bir görev değil aynı zamanda insanlığa bir katkıdır. Özbekistan'ın üçüncü bir rönesansa doğru yolculuğunda, bu kültürel miras ülkenin kalkınmasının en önemli sütunlarından biri olmaya devam edecektir. Türkiye ve Özbekistan, Türk-İslam medeniyetinin yeniden canlanmasına katkıda bulunmak için bu yolculukta birlikte çalışabilirler” dedi.



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum