Bayburt

Bayburt Bayburt denince akılan 1989 yerel seçimleri geliyor

10 Eylül 2014 - 14:16
Bayburt

Bayburt denince akılan 1989 yerel seçimleri geliyor.

Bu seçimlerde Başbakan Turgut Özal’ın partisi ANAP onca hizmete rağmen başta İstanbul, Ankara ve İzmir Büyükşehir belediyeleri olmak üzere tüm ülkede belediyelerin çoğunu kaybetmiş, partisi % 21.75 oy almış.

Ancak il olmaya aday Bayburt belediyesini ANAP kazanmıştı. Bu Bayburt il olduktan sonra her dönem eski Gümüşhane milletvekili Doç. Dr. Ülke Güney hangi partide ise her dönem Bayburt milletvekili olarak TBMM ye yolladı. Bir dönemde içişleri bakanlığı yapan, olaylı 1mayıs mitinginin ardından bakanlıktan zorunlu istifa eden Bakan Güney döneminde Bayburt polis yüksekokulu açılmıştı. Her ile bir üniversite projesiyle Bayburt üniversitesi de kurulur. Ancak hiçbir sosyal imkân bulunmayan bu güzel ilimizde birde öğrenciler yeteri kadar yurt bulunmadığından ve ev kiralarının yüksekliğinden hayat pahalılığından söz etmeye başlarlar. Bu öğrencilerin birçoğu kayıtlarını dondurmuş ili terk etmişler veya özel üniversiteleri tercih etmişler.

İşte bu noktada ilin idarecilerine ve STÖ lerine büyük görevler düşüyor. Tüm esnafı bilinçlendirmeliyiz. Öğrenciyi yonulacak gaz olarak görmemeliyiz. Hatta onlara iş vermeli hayatlarını kolaylaştırmalıyız. Bu ilin en büyük sorunu olan göçün önünü kesmeliyiz. Yatırımcıyı teşvik etmeliyiz. İl dışında yaşayan çok değerli Bayburtlular var hiç değilse ortak şirketler kurarak istihdam artırmalı göçü önlemeliyiz. Bu ilin kalkınması için onlar da taşın altına ellerini koymalı ve ilinin kalkınması için uğraşmalıdırlar. Bu ilde arazi çok, teşvik var, büyük sanayiler kurulabilir. Bayburt yer altı şehri hayata geçirilmeli. Kop dağı özel idare tesislerinin yanına yenileri yapılmalı. Birde kayak tesisi eklenmelidir. Kalkınmasının yolu turizmdir. Ancak turizme yapılmış tek bir yatırım yok.

Bazı su ürünleri kooperatifleri yıllar önce bir alabalık tesisi kurmuş ancak hiç kimsenin aklına bu tesislere yol yapmak gelmemiş. Şimdi on binlerin yürüdüğü yoldan Bayburt denize açılıyor, bilindiği üzere o yıllarda İran’da yaşayan Yunan Kralı Helen, kardeşi ile kavga ederek on binlerin yürüyüşünü başlatıyor. Doğu Beyazıt’tan ülkemize giren on binler Erzurum Bayburt Aydıntepe üzerinden Araklı’ya inerler. Burada ağaçlarla sallar yaparak denize açılır. Bir kısmı bugünkü Yunanistan’a gidip yerleşirler. Şimdi bu yol Salmankaş tüneliyle Araklı’ya bağlanıyor. Araklı Bayburt arası 90 kilometreye düşüyor. Bunu iyi izleyen Trabzonlu iş adamları Bayburt’ta araziler satın alıyor. Çay ve un fabrikaları kurma girişimlerini başlatmışlar. Şimdi bu yolla Ağrı, Kars, Iğdır, Van, Erzincan trafiği sahile inerse Bayburtlu günlük alışveriş için Trabzon’a gelir. Olan Gümüşhane’ye olur. 13 kilometre uzunluğunda yapılacak olan Zigana tüneli temeli unutulur. Sakın ha diyorum!

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum