BİZİM ABDESTİMİZDEN ŞÜPHEMİZ YOK!

Başkan Togar komisyon toplantısında CHP meclis üyelerinin sorularını yanıtladı

BİZİM ABDESTİMİZDEN ŞÜPHEMİZ YOK!
08 Mayıs 2016 - 18:44
Başkan Togar komisyon toplantısında CHP meclis üyelerinin sorularını yanıtladı.
Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar komisyon toplantısında CHP meclis üyelerinin sorduğu sorulara tokat gibi cevaplar verdi.
Belediyenin tek bir kuruşu için veremeyecek hesabımız yok. “Bizim abdestimizden şüphemiz yok ki, namazımızdan şüphemiz olsun”.
Aşağıçinik Hizmet binanızın bulunduğu alanı neden yurt alanı yapıyorsunuz?
Aşağıçinik’deki hizmet binamızın içinde bulunan alanda imar değişikliği yaparak bu alanın yurt alanına çevrilmesi ile ilgili teklifi Belediye Meclisimize getirdik. Bu konuya şöyle bir açıklık getirebiliriz. Bilindiği gibi ilçemize bölgenin en büyük yatırımı yapılıyor. Bir anlamda ilçemiz bölgenin lojistik üssü haline geliyor.  Lojistik köyün olduğu yerde nasip olursa bir yüksekokul veya bir fakülte özellikle lojistik fakülte kurulması gerektiğine inanıyoruz. Türkiye’nin en önemli yatırımlarından birisi bizim ilçemizin sınırları içerisinde bu yıl içinde inşallah hayat bulacak. Bu yatırımın burada bir fakülteye ihtiyaç doğuracağına inanarak bu alanın geçmişte zaten Aşağıçinik Belediyesi döneminde de eğitim alanı olan alanın yurt alanına çevrilerek Bakanlığa tahsis edilmesi ve ardından da inşallah 500 kız 500 erkek kapasiteli bir öğrenci yurdunun yapılmasını planlıyoruz. Yurdun ilçemize hem ekonomik anlamda hem eğitim ve kültür alanında çok büyük katkı katacağını düşündüğümüzden bu alanda böyle bir plan değişikliğini meclisimize teklif ediyoruz.
Sanayi içerisinde neden imar düzenlemesi yapma gereği duydunuz?
İlçemizde yatırım planlayan büyük sanayici, işadamı ve yatırımcılar için büyük ve uygun alanlara ihtiyaç duyuluyor. Bu bölgede yatırım planlayan iş adamları normal inşaat alanlarına yatırım yapamıyorlar. Bu sanayici iş adamlarının bu alanlara yatırım yapamadıklarından dolayı bizden arsalarını birleştirmeleri talebinde bulundular. Onlar bu ilçede yatırım planlarken, daha ciddi bir firmaya ya da daha çok çalışana sahip bir yatırım yapmış olacaklar. Bu imar düzenlemesi özel bir uygulama değil yine söylüyorum yani bahsettiğim gibi bir sanayici bir yatırımcı arazisiyle alakalı bir sıkıntısının olduğunu söylüyor ve bu arazinin birleştirilmesini istiyor. Araziyi birleştirir isek daha büyük ve daha ciddi bir yatırım yapacağını söylüyor. Yani burada kişiye özel şahsa özel olup olmaması çok önemli değil önemli olan sanayicinin problemi ile ihtiyacı ile alakalı çözüm var mı yok mu? Sanayici yatırım yapacak mı yapmayacak mı? Bizleri ilgilendiren tarafı imarla alakalı mevzuatla ilgili bir sıkıntı var mı yok mu? Buna benzer imar düzenlemeleri önce bizim meclisimizden geçiyor sonra da Büyükşehir Belediyesi Meclisine gönderilerek orada incelenerek onaylanıyor. Büyükşehir Belediye Meclisinin en titiz olduğu konuda herkesin bildiği gibi imarla alakalı konulardır. Yani bir üst kurul konumundadır. Bununla ilgili her hangi bir eksiklik görüldüğünde uygulama defalarca geri gönderiliyor. Bizimde birçok uygulamamız bizim tarafımızdan gönderilmesine rağmen kabul edilmeyerek geri gönderilmiştir. Yani anlattığım gibi bu uygulamada kesinlikle kişiyle alakalı özel bir durum yoktur.
İller Bankasından neden kredi çekiyorsunuz?
2017 yılı içerisinde ilçemizde ağırlıklı olarak yapılacak dünya işitme engelliler olimpiyatı ile alakalı çok ciddi bir alt yapı kredi teklifi talebimiz olacaktı bu krediler uzun vadeli ve iki üç yıl geri ödemesiz kredilerdir. Bu iki maddenin olimpiyat ile bağdaşmadığını düşünerek, bu diğer kredi tekliflerimizin içersinde tartışma konusu olmasın önünü kapamasın diye bu iki maddemizi dairesine geri iade etmeyi parti meclisinde ve grubumuz ile tartışmamız ile birlikte bu kredi tekliflerimizin iki tanesini geri çekiyoruz. Bu kredi teklifi ile alakalı genel bir bilgilendirme yapmak isterim. Bu borçlanma Belediyemizin normal borçlanma sınırları içerisinde olan bir borçlanma değildir. Bizim incelediğimizde iki yıllık görev süremiz içerisinde bir takım görev ve yetkileri öğrenerek kullanma gayretindeyiz. Gördüğüm kadarıyla hiçbir belediye özellikle beton ve asfaltla alakalı kendi belediyelerinin imkânlarını kullanarak iş yapamaz bir vaziyettedir. Çünkü beton ve asfalt çok pahalı ve vadesi olmayan bir üründür. Biz burada asfalt ve beton gibi çok pahalı ürünleri iller bankası marifeti ile uzun vadeli kredilerle alabilirsek bütün yapmamız gereken altyapı ve üst yapıları tamamlar ve çok uzun vadede ve çok küçük taksitler halinde öderiz. Böylelikle ilçemizi belirli bir standarda ulaştırabiliriz. Bu teklifler arkadaşlarımız ile uzun çalışmalar sonucunda toparladığımız tekliflerdir. Bunlar bu meclisten karar alındıktan sonra İç İşleri Bakanlığına tekrar bunun ile alakalı kredi talebimizi yani borçlanmamızı sunup onayını alacağız. Onayını aldıktan sonra da tekrar bu meclise gelip bu yedi tane teklifi dosya haline getirip tekrar İller Bankası Genel Müdürlüğüne sunacağız. Bunun şöyle de bir faydası var. İller bankasının kredileri normal banka kredilerine göre yıllık altı puan düşük. İkincisi iller bankasının açmış olduğu ihalelere çok daha fazla firma teklif veriyor. Çok daha fazla sayıda firma çok daha düşük teklifler veriyor. Bir diğeri ise buralarda çok daha fazla kırımlarla ihale verdiğiniz gibi firmalarda ödemelerini düzenli aldıklarından işi daha hızlı yapıyorlar. Firma hak edişi yapıyor bize sunuyor biz o yaptığı hizmetin teslimini aldıktan sonra imzalıyoruz. Belediye olarak kontrolünü yapıyoruz ve İller Bankasına uygundur diyoruz. İller Bankası bizim adımıza ödemeyi yapıyor. Böylece ödemeler düzenliği olduğu için iş daha erken bitirilip, teslim ediliyor. Yani iller Bankası parayı Belediyenin hesabına değil direkt işi yapan firmanın hesabına yatırıyor. Bu yedi tane kredi teklifimizin özeti ve özü de budur.
Belediyede kaç tane kiralık makine ve araç çalışıyor?
Belediyenin kendi şirketinde kullanılan sekiz tane kiralık araç var. Beş tane de dışarıdan vatandaştan kiralanmış aracı var. Ama bu yılsonundan sonra inşallah belediyemizde kiralık araç kalmayacak. Biz bu kiralık araçların yerine satın almaları da yaparak belediyemize gerekli iş makinesi ve araçlarını temin edeceğiz. Kiralık araçları ile alakalı inşallah yılbaşından itibaren belediyemizde kiralık olarak iş makinesi çalıştırmamayı kendi araçlarımız ile hizmet vermeyi planlıyoruz. Bu iş makinelerine her manada ihtiyarcımız var. Yazın çok faal olduğu dönemlerde belki lokal olarak kiralamaları yine yapacağız. Çünkü 31 tane yeni bağlanan köyden mahalleye dönüşen mahallemiz var ve bunlar nüfusu 320 bin olan İlkadım’dan daha büyük bir coğrafyaya maalesef hizmet vermek durumundayız. Büyükşehir Belediyemizin 254 km ilçe sınırlarımız içinde yol ağı var. Tekkeköy’ün resmi olarak 754 km yol ağı var. Takdir edersiniz ki buralara hizmet vermek kolay değil. Özel idare kapandı ve bu köylerin tamamı bizlere bağlandı ve bizden hizmetini bekliyor. Adalet ve Kalkınma partisinin de en büyük politikalarından biri şehirlerdeki yaşam standartlarını ve konforunu köylere de taşıyabilmektir. Bizde bu manada köylerde de aynı konforda yaşam hakkı sağlayabilmek için yol kalitesi arttırabilmek için yedi adet kredi teklifinde bulunduk. Belediyemizin üç adet kamyon iki adette iş makinesi olmak üzere beş adet kiralık aracı var. Kiralık araç ve eski araç parkının yenilenmesi ile alakalı denetim komisyonu raporlarına riayet ederek elimizden geldiğince kiralık araç çalıştırmamayı planlıyoruz. Ayrıca araçlarımızın özel işlerde de kullanılmasına kesinlikle karşıyız. Araçlarımızı yenilmekle kademe giderlerinin parça ve bakım giderlerinin yüzde elli düşeceğine inanıyorum. Ayrıca kiralama ücretlerini yükünü de ortadan kaldırmış olacağız.
Belediye bütçesi ile alakalı bilgi verir misiniz?
Belediyenin 48 milyon gibi bir geliri yoktur. Bu sadece kâğıt üzerindedir. Yani belediyemizin İller Bankasından yaklaşık 6 milyon lira garanti geliri var. Bu meclis yani 25 kişinin içinde bulunduğu bu meclis 48 milyon lira gelir hedefliyoruz der. Yani bu para kağıt üzerinde hedeflenen bütçedir. İki yılda 48 milyon, 48 milyon 96 milyon lira gibi bir para bu Belediyenin kasasına ne girdi nede girme ihtimali var. Geçen yıl gerçekleşen bütçemiz yaklaşık 40 milyon lira. Bunu da bu meclis başardı. Bir önceki yıl 2014 yılında geçmiş Belediye başkanı taahhüt ettiği bütçeyi yüzde doksanlarda gerçekleştirmeyi biz başardık. Meclisler tahmini bütçe yaparlar ve bunu gerçekleştirme oranları sağlamaya çalışırlar. Biz bir önceki belediye başkanının taahhüt ettiği bütçeyi yüzde doksanlarda gerçekleştirdik. 2016 da da hedeflerimizi büyüterek 48 milyona ki bu Canik Belediyesinden daha büyük bir bütçedir. Bunu neden yaptık. Dedik ki Tekkeköy Belediyesi 60 yıl boyunca köy bakkalı gibi kurumsallıktan uzak yönetilmiş. Bu belediye tarihinde ilk kez kurumsal kimlik projelerine imza atmıştır. Bu meclisin aldığı kararlarla. Kurumsal kimlik çalışmalarımızdan birisi de kent bilgi sistemi ve e-devlet sistemidir. Dünyanın neresinde olursanız olun bu ilçede bir arazisi olan insanlar dünyanın her yerinden o arazisi takip edecek o arazisinin imarla alakalı düzenlemelerini kontrol edebilecek, itirazlarını yapabilecek ve emlak vergilerini ödeyebilecek. Bunlar bu iki yıllık dönemde oldu. Numarataj ve Kent Bilgi Sistemi çalışmalarımız sayesinde emlak vergisi gelirlerimizi yüzde 300 yüzde 500’lerde arttırmayı hedefliyoruz. 12 aydır arkadaşlarımız köyden sanayiye kadar çalışıyor ve kapı kapı geziyor. Çok ciddi bir emlak geliri kaybına sahibiz. Sanayinin yüzde 80’i ruhsatsız. Ruhsatsız yapılanmalara bizler kesinlikle müsaade etmedik, etmeyeceğiz de. Eksikleri ve yanlışlıkları da gidermeye çalışıyoruz.
Belediye tarafından satılan arsa hakkında bilgi verir misiniz?
Eti bakıra ait olan bizim de içerisinde 81 dönüm arazimiz olan yeri, geçmiş dönem Belediye Başkanı şimdi ki CHP Milletvekili Hayati Tekin’in 15 dönümünü takas ettiği bir alan. Belediye hizmet alanı olarak aldığı 15 dönümlük bir alan. Geri kalan 66 dönümü Hayati Tekin’in metresini 125 liradan satmayı söz verdim dediği yer. Bu mecliste o dönem görev yapan arkadaşlarımız var. Bu 66 dönüm yeri de göreve geldikten sonra 203 lira gibi bir rakama satarak 8 milyon 100 bin liralık bir yeri 13 milyon 500 bin liraya satarak belediyemizi kara geçirdik. O, 15 dönümlük arazi üzerinde yükselen yeni Belediye Hizmet binasının da tüm giderlerini kuruşuna kadar biz ödedik. Denetim komisyonu raporları ortada isteyen yargıya da taşıyabilir. Ama bizim alnımız açık başımız dik hesap ortada. Şuan kullandığımız bu bina da iki dönem önceki belediye başkanı tarafından yarım bırakıldı ve biz bu binaya 1 milyon 500 bin lira harcayarak bu duruma getirdik. Sadece binanın altındaki bağımsız bölümlere bugün 2 milyon lira veriyorlar. Yani altı kat bize kar kalıyor. Bu altı katıda kredi yurtlar kurumuna yurt olarak kiraya vereceğiz. Buraların kiralarından gelen gelir ile çektiğimiz kredileri tıkır tıkır ödeyeceğiz.
Tekkeköy Mağaralarını ve Asarağaç piknik alanını neden Büyükşehir’e devrettiniz?
Turizm mastır planına uygun olarak Mağaraları düzenleyeceğiz. Yolun alt tarafında bizim hükümetimiz tarafından yapılan yatırımlara gelen binlerce kişiyi ilçe merkezine çekmek için çalışmalar yürütüyoruz. İnsanlığın en eski yerleşkesi olan mağaraları görmesini sağlayacağız.  Temmuz ayı gibi mağaralara giden yolu aslına uygun olarak düzenliyoruz aydınlatmalarını, köprülerini ve yürüyüş yollarını yapıyoruz. Ayrıca mağaraların içindeki ahşap yürüyüş yollarıyla düzenliyoruz. Devlet Su İşlerinin 17 milyon lira bu alandaki derelerin ıslahı için ayırdı. Özellikle bu tarihi alan içindeki dere ıslağı ve deredeki süs havuzlarıyla süslenecek. Bu ilçeye tüm dünyadan akın akın insan gelmesini sağlamak için bu tarihi alanı Büyükşehir Belediyemize verdik. Çünkü bu alana yapılacak milyonluk yatırıma bizim ne bütçemiz nede gücümüz yeter.
Tomruk restoran ve piknik alanı bana göre Karadeniz’in en güzel alanı. Ama tomruk restoran kullanılamaz bir hal almıştı. Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımız ile buraya geldiğimizde projelerimizi önlerine koyduğumuzda hayran kaldılar. Hayvanat bahçesi ve Atatürkevi’nin buraya taşınması seyir terasının oluşturulmasıyla alakalı. Çünkü buranın tam manayla kullanılır hale getirilebilmesi için çok büyük kaynak gerek bu da bizi ve ekonomimizi yıpratır. Burada bungalov evler, ahşap evler yükselecek. Bunun karşılığında Büyükşehir Belediye Başkanımız Yusuf Ziya Yılmaz nostalji park projemizin yapımını üstlendi. Mağaraların kamulaştırma giderleri ile masrafı 40 milyon lira Asarağaç’ın proje giderleri yaklaşık 30 milyon lira. Bunlar bu ilçenin bütçesi ile gerçekleştirilecek yatırımlar değildir. Bunları görüp, bildiğimiz için buraları Büyükşehir Belediyemize tahsis ettik. Ama harcanan paralarla ortaya çıkan eser yine bizim ilçemize aittir.
Kutlukent Hizmet Binasını neden Milli Eğitime devrettiğiniz?
Milli eğitimle ilgili her konuda tüm binalarımızı ve arsalarımızı ücretsiz vermeye hazırız. Bizim ilçemiz eğitim konusunda diğer ilçelere göre geri kalmış durumda. Arkadaşlarımız ve grubumuz ile arsalarımızın ve binalarımızın ücretsiz olarak Milli Eğitime verilmesi konusunda çok tartıştık. Geçlik ve Spor Bakanımız Akif Çağatay Kılıç’ın tavsiyesi ile Kutlukent hizmet binamızın ve alanının hazineye olan borçlarınız karşılığında Milli Eğitime verilmesi konusunda karar aldık. Yani maliye, SSK ve hazine borçlarımızla mahsuplaşma karşılığı bu yeri Milli Eğitime devredeceğiz.
Belediyenin ne kadar borcu var?
Piyasaya belediyemizin kamu borçları dâhil 30 milyon lira borcu var. Bu borcun 5 milyon lirası gerçek borçtur. 25 milyon liraya yakını hazineye maliyeye SSK’ya olan borçlardır. Yani piyasaya esnafa olan borcumuz 5 milyon liradır. Belediyeyi devraldığımızda 13 milyon lira piyasa borcumuz vardı. Sekiz milyon lira piyasa borcumuzu azalttık. Eski dönemden bize bırakılan üç yapı var biri mezbahane, biri hayvan pazarı, biride kapalı spor salonu üçü de kaçaktı. Biz göreve geldikten sonra bunlara ruhsatlarını verdik ve tüm borçlarını da biz ödedik.

 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum