Bu Bölgenin Taşımalı Eğitim Kapsamına Alınması Gerekir

Çarşamba CHP İlçe Başkanlığı, Çarşamba ilçesinde bulunan ve ‘Okullar Bölgesi’ olarak bilinen dört ortaöğretim kurumunun bulunduğu yer yetkililer tarafından tekrar gözden geçirilmesi konusunda bir açıklama yaptı.

Bu Bölgenin Taşımalı Eğitim Kapsamına Alınması Gerekir
04 Ekim 2024 - 22:03
Cumhuriyet Halk Partisi 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı ve okulların durumlarına ilişkin tespiti üzerine ülke genelinde başlatmış olduğu çalışmalar kapsamında Çarşamba CHP İlçe Başkanlığı olarak ilçemizde bulunan ve ‘Okullar Bölgesi’ olarak bilinen dört ortaöğretim kurumunun, Çarşamba Anadolu Lisesi, Ali Fuat Başgil Anadolu Lisesi, Bulutoğlu Anadolu Lisesi ve Yeşilırmak İmam Hatip Lisesi iki binden fazla öğrencinin eğitim gördüğü alandır. Bu bölge şehir meydanına yaklaşık 4-5 km uzaklıktadır. Yapmış olduğumuz çalışmalarda öğrenci, veli, eğitim personeli ve eğitimin diğer paydaşlarından almış olduğumuz bilgiler neticesinde özellikle yemek, ulaşım ve güvenliğe ilişkin sorunlar olduğuna kanaat getirmiş bulunmaktayız.
Taşımalı eğitim kapsamından, Çarşamba ilçesi merkez mahalleleri dışından gelen öğrenciler faydalanmaktadır ve yemek ihtiyacı bu öğrencilere sağlanmaktadır. İkametgahı çarşambada bulunan öğrenciler ise yemek ve servis hizmetinden faydalanamamaktadır. Okula gelebilmek için çoğunlukla özel servisler tercih edilmektedir ve ücretleri 1200 TL civarındadır. Bunun dışında ise bölgeye sağlanan dolmuş hizmetleri ile öğrenciler okula ulaşmaktadır ve okul çıkış saatlerinde yoğunluk yaşanmaktadır. Bu durum ailelere ekonomik yük getirmektedir.
Anayasamızın 2. Maddesine belirtildiği üzere Türkiye Cumhuriyeti sosyal bir hukuk devletidir ibaresi mevcuttur. Ancak taşımalı-taşımasız eğitim ayrımı burada okuyan öğrencilerimiz için en temel ihtiyaç olan beslenme ihtiyacını kısıtlamaktadır. Ayrıca şunu da belirtmek gerekir okulların çevresinde herhangi bir yeme-içme yeri ve sosyal alanlarda bulunmamaktadır. Öğrenciler sadece okul kantininden faydalanabilmektedir. Bu durumunda sağlıklı beslenme problemlerine yol açması kaçınılmazdır. Tüm bu hususlar netice itibari ile öğrenciler arasında fırsat eşitliğini ortadan kaldıran bir durumdur.
Bir diğer husus ise okul giriş ve çıkış saatlerinde yaşanan öğrenci yoğunluğu sebebi ile ortaya çıkan güvenlik sorunlarıdır. Kolluk kuvvetleri her ne kadar önlem alsa da münferit olayların yaşanılması kaçınılmazdır.
Okullar bölgesinin bulunduğu alanın zemin yapısı ve ırmak yatağına olan yakınlığı ise ayrıca sorgulanması gereken bir durumdur.
Sonuç olarak Millî Eğitim Bakanlığı Taşıma Yoluyla Eğitime Erişme Yönetmeliğinin ilgili maddeleri dikkate alınarak, bu bölgenin taşımalı eğitim kapsamına alınması gerektiğinin önemini sizlerin huzurunda, Çarşamba CHP İlçe Başkanlığı ve Çarşambalı hemşerilerimiz adına yapmış bulunuyoruz.  

 
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum