Bu Kadar Çok Yapılandırma…

MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta, Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşüldükten TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanılan Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun teklifinin 1

Bu Kadar Çok Yapılandırma…
04 Ağustos 2016 - 17:37
7- Boş kalıp haberMHP Samsun Milletvekili Erhan Usta, Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşüldükten TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanılan Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun teklifinin 1. Bölümü üzerine MHP Grubu adına bir konuşma yaptı.
Erhan Usta, “bilindiği üzere, bu kanun teklifi genel itibarıyla bir "af" veya "yeniden yapılandırma" diyebileceğimiz, vergi, sosyal güvenlik primi, Gümrük Bakanlığının alacakları, il özel idarelerinin alacakları, belediyelerin su parası alacakları filan şeklindeki bütün alacakları içeriyor. Bunun dışında, "Siz geriye doğru beş yıl değişik oranlarda matrahlarınızı artırırsanız, ben de size vergi dairesi olarak, hiçbir şekilde hesap sormayacağım" anlamına gelen, gelir ve kurumlar vergisinde ve katma değer vergisinde matrah artımı imkânı getiriyor. Onun haricinde, işletme kayıtlarının düzeltilmesi hususlarını içeriyor” dedi.
Konuşmasında af konusunda hükümeti eleştirerek; “AKP hükûmetleri döneminde 5 defa kamu alacaklarının yapılandırılmasına ilişkin yasa çıkmış ve defalarca da uzatılmış, bu altıncısı.” diyen Usta, “Bu çok normal bir şey değil, bu olağanüstü kötü bir şey. Yani, bu kadar çok yapılandırmanın, "af" diyeceğimiz hususların olmaması lazım. Hele hele böyle on dört yıllık bir iktidardan sonra böyle bir yasayla Hükûmetin karşımıza çıkması anlaşılabilir bir şey değildir. Ekonomik anlamda bir kriz mi var Türkiye'de? Bu kadar mı sıkıştı ekonomi? Hele hele "Türkiye'ye ne olursa olsun -meşru, gayrimeşru- para gelsin hiçbir şekilde hesap sormayacağız." şeklinde maddelerin getirilmesiyle, ülkede bir ekonomik kriz olduğu anlamı buradan rahatlıkla çıkartılabilir. Bunların böyle olup olmadığı hususunda da Hükûmet tarafından herhangi bir açıklama gelmiyor işin doğrusu.
Öncelikle, af çıkartmak, idare açısından bir acizliktir. Yani "Ben alacaklarımı tahsil edemiyorum, şunun bir kolayını bulun." şeklinde Meclise gelmesidir. Peki, neden sürekli af çıkartmak zorunda kalınıyor. Bir, vergi sistemimizde ciddi sorunlar var, bu sistemdeki sorunları halletmediğimiz zaman sürekli aflarla hiçbir şeyi çözemiyoruz. Peki, afların temel amacı nedir? Kamunun alacaklarını azaltmaktır ama bir önceki aftan sonra bakıyorsunuz, enflasyon oranının çok çok üzerinde kamu alacaklarının hem vergi hem de prim tarafında arttığını görüyorsunuz. Dolayısıyla, aflar hiçbir sorunu çözmüyor; sorunu daha da kronikleştiriyor. İki, hem veri açısından hem de analiz açısından idarenin kapasitesindeki yetersizlik var. Buda Türkiye'yi affa veya yeniden yapılandırma yasalarına mecbur kılıyor.
Bir başka husus, af çıkartılmayacağına ilişkin bir siyasi irade yokluğu. Türkiye'de hiçbir şekilde bundan sonra af yapılmayacaktır, yeniden yapılandırma olmayacaktır." diyen bir siyasi irade olmayınca beklenti oluşuyor. Bir önceki af yeni affın mutlaka habercisi oluyor. Ve o esnadan itibaren, "Tekrar af çıkartılacak." beklentisi zaten sizin tahsilatlarınızı da azaltıyor ve af tekrar kaçınılmaz hâle geliyor” dedi.
Milletvekili Erhan Usta daha sonra sözlerini vergi sistemindeki sorunlara getirerek, “Vergi sistemindeki temel sorun, kısaca, doğrudan vergilerin sistem içerisinde yetersiz olmasıdır. Kabaca gelir ve kurumlar vergisi olarak adlandırdığımız, bu vergiler azdır ve affa da en fazla konu olan vergiler de bunlardır. Bunların az olmasının bir nedeni de bunların sürekli af kapsamına alınmış olmasıdır. Bunun olması bu vergideki adaletsizliği olağanüstü şekilde artırıyor.
Uzun süredir söylüyoruz, Hükûmet de söyledi, niye bir rant vergisi hâlâ getirilemiyor? Bu devlet sudan vergi alırken imar nedeniyle ciddi gelirler oluşuyor ve ciddi usulsüzlüklerin de kapısı açılıyor, oralardan hiçbir vergi alınmaması sistem açısından bizi affa iten nedenlerdir” şeklinde ifade etti.
Yasada yer alan kara paranın aklanması hariç af kısmıyla ilgili olarak yasanın çıkmasının kaçınılmaz olduğunu söyleyen Erhan Usta, “ama esas olan hiçbir şekilde af çıkartılmamasıdır, mümkünse bunu da Anayasa'ya koymamız lazım, "Bir daha af çıkartmayacağız" diye Hükûmetin bunu deklare etmesi lazım” dedi.
Kanun maddesinin matrah artırımının düzenlenmesi getirdiğini de dile getiren Erhan Usta; “Bizim buradaki önerimiz şu: Mevcut kanun "Hesaplanan katma değer vergisi üzerinden artırımda bulun." diyor. Biz de diyoruz ki: Hesaplanan katma değer vergisi ile indirilecek katma değer vergisi var. Neler için? Hesaplanan katma değer vergisini yaratan teslim ve hizmetlerle sınırlı olmak üzere, bunlarla ilgili olarak indirilecek katma değer vergisini hesap edelim, aradaki fark üzerinden ve bu teklifte öngörülenin de daha üzerinde bir oranla bir vergi alalım diye öneriyoruz. Dolayısıyla, zaman zaman indirilecek katma değer vergisi hesaplanan katma değer vergisinin üzerinde olabiliyor ve katma değer devri oluyordu. Burada öyle bir şey söz konusu değil. Yani, hesaplanan katma değer vergisi hangi mal ve hizmet teslimi içinse onlarla ilgili olan indirilecek katma değer vergisini düşürelim ve arada yaratılan katma değer üzerinden bir matrah artırımına gidilsin. Burada da vergi kaybı olmaması için vergiyi de şu anda mevcut teklifte olanın daha üzerine çıkartalım. Mesela, biz burada 3,5 olan oranı yüzde 6'ya çıkarmayı öngörüyoruz. Hiç olmazsa kendi içerisinde bir adaleti yakalamış oluruz. Bununla ilgili ciddi şikâyetler geliyor. Mesela, benim bu önerim bana Samsun Mali Müşavirler Odasından geldi. Bunun işletilmesi açısından da mükelleflerin rahatlatılması açısından da bunun önemli bir husus olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla, bir sıkıntıyı bu şekilde gidermiş oluruz” şeklinde konuşmasını tamamladı.
şokhaber.net

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum