Bundan 2-3 ay önce Başbakan Davutoğlu'nun bir sözü üzerine...

Bundan 2-3 ay önce Başbakan Davutoğlu'nun bir sözü üzerine ortalığı ayağa kaldıran ve "Samsun'a hızlı tren geliyor

Bundan 2-3 ay önce Başbakan Davutoğlu'nun bir sözü üzerine...
02 Şubat 2015 - 13:38
Bundan 2-3 ay önce Başbakan Davutoğlu'nun bir sözü üzerine ortalığı ayağa kaldıran ve "Samsun'a hızlı tren geliyor. Artık Samsun'dan Ankara'ya iki saatte gideceğiz" yollu açıklamalar yaparak halka umut verenlerin bu dediklerinin hiç birinin doğru olmadığını o günlerde yazdığımız bir yazıda belirtmiştik.
Demiştik ki "Samsun'un öyle 2-3 yıl içinde hızlı trene kavuşması hayal. DDY resmi sitesindeki açıklamaya göre bu tarih 2035 yılını işaret ediyor."
Yanıldık mı?
Hiç zannetmiyorum;
Komşu ilimiz Çorum milletvekilleri de önceki gün tren konusunda bazı açıklamalar yapmışlar. Ancak, onların bahsettiği tren projesinin Samsun/Çorum/ Ankara hızlı tren projesiyle hiç bir alakası yok.
ULAŞTIRMA BAKANI DA DOĞRULADI…
Nitekim Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan da bu konuda bir açıklama yaptı. Bakan o açıklamasında;
“Programa alınan demiryolu alt yapı bakımından hem hızlı trene, hem de yük taşımacılığına uygun olacaktır. Çorum hem yolcu, hem de yük taşımacılığı yapacak bir demiryoluna kavuşacak" demiş.
Elvan ayrıca Ulaştırma sektörünün, kalkınmanın temel itici güçlerinden birisi olduğunu son 12 yılda ulaştırma sektöründe kara, hava, deniz ve demiryolu olmak üzere çok önemli yatırımlar gerçekleştirdiklerini ifade etmiş. Ve demiş ki;
"-Kuzey Güney akslarına baktığımızda Samsun’dan Çorum, Çorum’dan diğer illerimize Mersin’e ulaşan bir aks. Trabzon’dan yine Şanlıurfa’ya uzanan bir aks var. Demiryollarını artık TCDD’nin tekelinden çıkarıyoruz, özellikle yük ve yolcu taşımacılığının özel sektör tarafından yapılmasını temin eden çalışmalarımız var. Bu çalışmalar tamamlandıktan sonra TCDD’nin sadece bu firmalardan kira alacağını belirterek, “Oldukça kapsamlı bir alan. “Bugün yarın, bu yıl tamamıyla özel kesime açar mısınız?” diye sorarsanız, 2014 yılı için erken derim.”
Sayın Ulaştırma Bakanı, bu açıklamasında Samsun/Çorum/Ankara hızlı tren hattından değil, Samsun'a deniz yoluyla gelecek bazı yüklerin buradan tırlarla Çorum'a, oradan da tren hattıyla da Mersin'e ulaştırılmasını sağlayacak bir tren hattı projesinden bahsediyor.
İNANMAYANLAR BAKSINLAR
DDY Genel müdürlüğünün sitesinde doğrular var. İnanmayanlar oraya baksınlar.
Bakınız ne deniyor orada:
"-Karadeniz-Akdeniz hızlı tren hattı Güzergâhı Samsun-Amasya-Çorum-Yerköy-Kırşehir-Aksaray ve Ulukışla'dır. Yerköy üzerinden Ankara ve Kayseri hattına, Kırşehir/Aksaray üzerinden Antalya hattına ve Ulukışla üzerinden Adana hattına entegrasyonu sağlanacaktır. Böylece Samsun-Ankara, Samsun-Adana/Mersin, Samsun-Antalya ve Samsun-Kayseri hattı açılacaktır. (Demiryolunun yapım ihalesi 2018, hizmete açılması ise 2035 yılı hedefleri arasındadır."
Yukarıdaki açıklama her şeyi gözler önüne seriyor.
Kim istemez ki, Samsun'un hızlı trene kavuşmasını?...
Ama halka doğruları söyleyin, bu konuyu seçim malzemesi yapmayın...
Biz zaten bundan önceki yazımızda Samsun'un en erken 2035 yılında hızlı trene kavuşabileceğini söylemiştik.
Aksini savunan varsa açıklama yapsın...

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum