CAMİLER VE DİN GÖREVLİLERİ HAFTASI PROGRAMINA KATILDI

Valimiz Sayın İbrahim ŞAHİN 13

CAMİLER VE DİN GÖREVLİLERİ HAFTASI PROGRAMINA KATILDI
13 Ekim 2015 - 21:04
Valimiz Sayın İbrahim ŞAHİN 13.10.2015 Salı günü saat 13.30'da, 11-18 Ekim 2015 tarihleri arasında kutlanan 'Camiler ve Din Görevlileri Haftası' etkinlikleri kapsamında, Samsun İl Müftülüğü Konferans Salonunda düzenlenen ‘Cami ve Namazla Arınma’ temalı programa katıldı.

11-18 Ekim tarihleri arasında kutlanan 'Camiler ve Din Görevlileri Haftası'nın 'Cami ve Namazla Arınma’ temalı programın açılışı, Atakum Atakent Yeni Cami-i imam hatibi Erdal Çayan’ın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Daha sonra konuşma yapan Samsun İl Müftüsü Veysel Çakı, “Camiler ve Din Görevlileri Haftası nedeniyle ilimizin düzenlemiş olduğu bu konferansa hepiniz hoş geldiniz. Öncelikle yoğun programları içerisinde zaman ayırıp davetimize icabetinden onur duyduğumuz Sayın Valimizi her zaman yanımızda gördük, varlığını hissettik ondan dolayı huzurunuzda hem şahsım, hem de teşkilatım adına size şükranlarımı arz ediyorum.

Sayın Valim çünkü biz bunun hep hasretliğini çekmiştik. Bu namaz konusu önemli bir konuydu, konferansımızda bu konuda faydalı güzel şeyler duyacağız. Ben bu toplantımızın Rabbimizin rızasına uygun ve hayırlara vesile olmasını diliyorum. Sayın Valimize ve bütün katılımcılara şükranlarımı arz ediyorum” dedi.

Vali İbrahim Şahin yaptığı konuşmasında, “Bu gün Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle müftülüğümüzün organize ettiği bu programda sizlerle birlikte olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Her sene müftülüğümüz bir konuyu, bir temayı konu olarak seçiyor, bu seneki Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın teması ‘Cami ve Namazla Arınma’dır. Öncelikle başta şehitlerimiz olmak üzere terör saldırılarıyla hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Ankara’da meydana gelen son saldırıyı da lanetliyorum. Cami ve Namaz, özellikle namazın dirilişi, namazla beraber dirilmek veya namazla caminin dirilişi, belki namazla şahsımızın dirilişini burada uzun uzadıya anlatmak lazım.

Ama geçen seferki vurguladığım konuyu bu sefer de vurgulamak istiyorum. Ekonomik durumu iyi olup da cami yaptırmak isteyen vatandaşlarla bir araya geldiğimizde, köylerde, kentlerde ve nüfusun az olduğu yerlerde ne kadar büyük bir cami yaptırdıklarını duyduğumda nereden başlasam da o yanlışları düzeltsem diye düşünüyorum. Ama insanlar büyük camiler yaparak daha çok sevap kazandıklarına inanıyorlar, inşallah düşünceleri doğru çıkar. Ama camileri ne kadar ihtiyaç varsa o kadar yapalım. Bizim özellikle köy nüfusunun azaldığı ve şehir nüfusunun çoğaldığı ülkemizde yavaş yavaş altında konferans salonu, yemek salonu, oyun salonu, etrafında insanların ihtiyaçlarını giderebilecekleri meydanları olan ve üzerinde çok kişilik camii modelini ve mimarisini hemşerilerimize ve ülkemize kazandırmamız gerekiyor.

Camilerimizi çocuklarımızın oyun alanları haline getireceğiz. Camileri gençlerin eğleneceği yer haline getireceğiz. Çocuklar evinden dışarı çıktığında uğraması gereken yerin camiler olmasını düşünecek. Buralarda çocuklarımıza gofret dağıtalım, çikolata dağıtalım, top verelim. Bu camilerimizde bu etkinlikleri yapmaz isek, onlara müsaade etmez isek başka yerlere atari salonlarına ve zararlı gıdalar alacakları yerlere gideceklerdir. Onun için genç olma adayı olan çocuklara ve gençlere mutlak suretle camilerin kapılarını açacağız. Kötü niyetli insanlara fırsat vermemek adına çocuklarımızı daha güvenli mekânlara çekmemiz gerekiyor.

Bizim camilerimizde vakit namazları kılınıyor, akabinde çabuk çabuk çıkıp ışıklar söndürülüp kapatılıyor. Camilerimizi yatsı namazından sonra değil ama gündüzleri mutlaka açık tutmamız gerekiyor. Bırakın açık olsun, eğer biz böyle bir mantık içerisinde hareket etmez isek, çocuklarla bizim aramızdaki bağlar kopuyor. Farkında olmadan gençlerle uzaklaşıyoruz. Camilerimizi çok nezih mekanlar haline getirmemiz gerekiyor. Buraları örnek haline getirilmeli ki, camilerin içlerine giren gençler, çocuklar, bizler ve yabancılar oradan çıkmamayı arzulasın veya oradan çıkmak istemesin.

Sayın Cumhurbaşkanımız ilimizi şereflendirdiğinde kendisine arz etmiştik. İngilizce ve Arapça eğitim yapan İmam Hatip Liselerimiz var. Rusça eğitim yapan İmam Hatip Liseleri kuralım dedim. Samsun’da 1270 bin insan yaşıyor, Rusça konuşan 10 kişi bulamazsınız. Yabancı bir dil öğrenmek her konu için çok önemlidir.  Bir lisan bir insan, iki lisan iki insan. Samsun veya Karadeniz Bölgesi dini konulara son derece duyarlıdır. İnsan bu tarz yerlerde hem görev yaparken, hem de normal vatandaş gibi yaşıyorken dini ibadetleri açısından son derece rahat ediyor, sıkıntı yaşamıyor. Buralarda son derece rahat mekânlar oluşturulmuştur. Bu haftanın hem ülkemize, hem din görevlilerimize, hem de tüm dünya Müslümanlarına hayırlar getirmesini diliyorum. Toplantıya katılan herkese çok teşekkür ediyorum. Hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Yaz Kuran Kurslarında başarılı olan ilçe öğreticilerine Vali Şahin ve protokol üyeleri tarafından başarı belgesi verildi. Daha sonra Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle düzenlenen kompozisyon yarışmasında dereceye giren Atakum İmam Hatip Lisesi öğrencisi Asude ASAR, Samsun Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Cihan Arslan ve Emine-Ahmet Yeni İmam Hatip Lisesi öğrencisi Ahsen Uzun’a ödülleri Vali İbrahim Şahin ve protokol üyeleri tarafından verildi.

[gallery ids="36072,36073,36074"]

Ödül töreninin ardından Samsun İl Müftüsü Veysel Çakı, törene katılımlarından dolayı Vali Şahin’e çiçek takdim etti. Vali İbrahim Şahin konuşmacı olarak programa katılan Konya İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar’a çiçek hediye etti.

'Camiler ve Din Görevlileri Haftası' açılış programına ayrıca, İlkadım Kaymakamı Turan Atlamaz, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, emekli müftüler, ilçe müftüleri, vaizler, imamlar ve çok sayıda davetli katıldı.

 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum