ÇGD Samsun Temsilciliği'ne Rebii Özdemir Getirildi!

Çağdaş gazeteciler Derneği Genel Merkezi’nin almış olduğu karar ile Derneğin Samsun Temsilciliği’ne uzun yıllar Samsun’da gazetecilik yapan Mehmet Rebii Özdemir atandı

ÇGD Samsun Temsilciliği'ne Rebii Özdemir Getirildi!
15 Nisan 2016 - 18:22
Çağdaş gazeteciler Derneği Genel Merkezi’nin almış olduğu karar ile Derneğin Samsun Temsilciliği’ne uzun yıllar Samsun’da gazetecilik yapan Mehmet Rebii Özdemir atandı.
Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay, derneğin Samsun temsilciliğine atanan Mehmet Rebii Özdemir ile ilgili olarak şunları ifade etti; “Ülke içinde sıkıyönetim uygulamaları, ülke dışında da uluslararası kirli ilişkilerin taşeronu olarak savaş siyasetini uygulamaya koyan iktidarın yeni dönemde üstlendiği temel misyonun ‘Savaş Hükümeti’ olduğu net olarak görülmektedir. İktidar bu savaş siyasetini, istisnasız her alanda uygulamak istemektedir. Bu planın en önemli alanlarından birini de basına yönelik sindirme, yıldırma ve baskı politikaları oluşturmaktadır. “Halkın doğru haber alma Hakkı” çerçevesinde mesleklerinin gereği olarak eleştirel haberler yapan gazeteciler ve basın yayın kuruluşları  çeşitli yollarla cezalandırılmaktadır. Gazete binalarının taşlanması, gazetecilerin iktidar yandaşları militanlar tarafından darp edilmesi asın kuruluşlarına el konması, bu cezalandırma sisteminin   uygulamalarıdır. Çağdaş Gazeteciler Derneği olarak İNADINA GAZETECİLİK diyoruz ve gazetecilerin yanında olduğumuzu bildiriyoruz.
İşte bu nedenlerle gazeteci arkadaşımız Mehmet Rebii Özdemir’i Samsun temsilcisi olmasına ÇGD olarak karar verdik” dedi.
Çağdaş Gazeteciler Derneği Samsun Temsilciliği’ne getirilen Gazeteci Mehmet Rebii Özdemir ise şunları ifade etti; “Samsun’da uzun yıllar gazetecilik mesleğini fiilen yürütmesem de çoğu zaman alanlarda gazetecilik görevimi ifa etmeye çalıştım. Bu süreçte çoğu gazeteci arkadaşımla tanıştım. Cumhuriyet gazetesinin Alaçam muhabiri olarak gazetecilik yaşamıma adım attım. Ardından Samsun’da değişik yerel gazetelerde bir yandan makaleler yazarken diğer yandan da haberler yaptım. Çağdaş gazeteciler Derneği’ne üye olduktan sonra birçok gazeteci arkadaşımızı da derneğimize üye yapmaya çalıştık. Bundan böyle de şu ilkelerle Samsun’da görev yapmak isteyen gazeteci meslektaşlarımıza kapımız her zaman açık.
İlkeler şöyle:
Gazeteci, düşünce ve basın özgürlüğünün tam olarak gerçekleşmesi, kamuoyunun serbestçe oluşması ve halkın haber alma hakkının hiçbir kısıtlama olmaksızın kullanılabilmesi için her türlü sansür ve oto sansürle mücadele eder, kamuoyunu bu yönde bilgilendirir.
Gazeteci; şiddet, zorbalık ve savaş kışkırtıcılığına araç olamaz. Barışı, ulusların ve halkların kardeşliğini, eşitliğini savunur; insanlar, topluluklar ve uluslararasında nefreti, düşmanlığı körükleyici yayından kaçınır. Ulusal bağımsızlık ve demokrasiyi vazgeçilmez ilke olarak kabul eder. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nde ve Helsinki Nihai Senedi’nde belirtilen ilkelere bağlı kalır.
Gazeteci; devlet başkanından sade vatandaşa kadar, haber kaynağı kişi ve kurumlarla iletişimini meslek kuralları içinde kalarak yürütür; gazetecilik görevinin ötesine geçerek, haber kaynaklarıyla bütünleşmez, özdeşleşmez. Bu bağlamda, hükümetin ve resmi-özel kişi ve kuruluşların sözcüsü ve elemanı; gizli servis ajanı, polis, asker, bürokrat, politikacı, parti militanı, şirket yöneticisi, bankacı, tüccar, vb. gibi davranamaz, yayın yapamaz; yalnızca gazetecilik yapar.
Yayınlarda hiç kimse ırk, renk, cinsiyet, dil, dinsel inanç ya da inançsızlık, sosyal statü, sınıf, bedensel yapı, düşünce ve eğilimleri nedeniyle hor görülemez, kınanamaz, aşağılanamaz. Haber ve yorumda, kişileri ve kuruluşları, eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan sözcükler kullanılamaz.
Gazetecilikte, kanıtsız iddia ve suçlamaya, iftiraya, yalana, manipülasyona yer yoktur; kanıt ve belgeler tahrif edilemez; doğruluğu kesinleşmeyen haber, doğruymuş gibi sunularak okuyucu-izleyici yanıltılmaz. Her şeye karşın yanlışlığı ortaya çıkan haber ve yorum düzeltilir, yanıt ve düzeltme hakkı kullandırılır.
Gazetecilik kamu görevidir; gazetecinin temel amacı haber ve yorum üreterek halkı ve kamuoyunu bilgilendirmektir. Gazetecilik, özel amaç ve çıkarlara alet edilemez; haber ve bilgiyi yayımlamak ya da yayımlamamak karşılığında maddi-manevi çıkar sağlanamaz, hediye kabul edilemez.
Gazetecinin halka ve kamuoyuna karşı mesleki sorumluluğu, işverenine ve kamu otoritelerine karşı sorumluluğundan önce gelir.
Gazetecinin halka ve kamuoyuna karşı mesleki sorumluluğu, işverenine ve kamu otoritelerine karşı sorumluluğundan önce gelir.
ÇGD üyesi, zor duruma düşen arkadaşlarını yalnız bırakmamayı, işsiz meslektaşlarıyla dayanışma ve yardımlaşma içinde olmayı insanlık görevi bilir. Üyeler, yardımlaşma ve dayanışma görevini ihmal eden yönetim organlarını uyarmakla yükümlüdür.
ÇGD üyesi işveren temsilcisi, yukarıda sıralanan - “üyelik ilkelerine / meslek etik kuralları’’na açıkça aykırı tutum ve davranışları dışında çalışanları işten ayrılmaya zorlayamaz; eşit işe eşit ücret politikası uygular; çalışanlar arasında ayrımcılığa yol açan ücret politikası ve çalışma programından kaçınır.
ÇGD üyesi işveren temsilcisi, yukarıda sıralanan - “üyelik ilkelerine / meslek etik kuralları”na açıkça aykırı- tutum ve davranışları dışında çalışanları işten ayrılmaya zorlayamaz; eşit işe eşit ücret politikası uygular; çalışanlar arasında ayrımcılığa yol açan ücret politikası ve çalışma programından kaçınır.
Bu ilkeler bizi gazeteci kılar. Mesleğimizle bütünleştirir. Samsun’da görev yapan emeklerinden başka sermayeleri olamayan tüm gazeteci arkadaşlarımı ÇGD çatısı altında tek yumruk olamaya çağırıyorum” şeklinde konuştu.

 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum