ÇİFTÇİ BÖYLE Mİ KORUNACAKMIŞ!

ÇİFTÇİ BÖYLE Mİ KORUNACAKMIŞ! Bölgemizde özellikle başta Bafra ve Çarşamba ovalarında sulu tarım yapan çiftçilerimizin kullandığı elektrik bedelleri, onların Tarımsal destek paralarından kesile

22 Eylül 2014 - 18:04
ÇİFTÇİ BÖYLE Mİ KORUNACAKMIŞ!

Bölgemizde özellikle başta Bafra ve Çarşamba ovalarında sulu tarım yapan çiftçilerimizin kullandığı elektrik bedelleri, onların Tarımsal destek paralarından kesilecekmiş…
Bu konuda 30 Ağustos 2014 tarihinde resmi gazetede yayınlanan bir Bakanlar kurulu kararı varmış.
Konuyu nereden mi biliyorum?
Benim yeğenlerim çiftçi.
Bafra’nın Yakıntaş köyünün Bengülü Mahallesi yöresinde sulu tarım yapıyorlar.
Biber, domates, kavun, karpuz aklınıza ne geliyorsa üretmeye çalışıyorlar.
Onlar uyardı.
Uygulamaya konuldu mu tam olarak bilmiyorum.
O nedenle Bafra Ziraat Odası Başkanı Sait Karagöl’ü aradım dün. Ancak, pazar olduğu için bir türlü ulaşamadım.
Soracağım soru belliydi;
-Bölgenizde sulama yöntemiyle üretim yapan çiftçilerin elektrik borcu var mı?
-Varsa gerçekten o borçlar kendilerine verilen destekleme paralarından mı kesiliyor, yahut kesilecek mi diye..
Daha sonra bu konuda açıklamalar yapmış olan Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanının bir internet sitesindeki zehir zemberek beyanatını buldum.
Onun açıklamaları olayı doğruluyordu…
 ALTTA KALANIN CANI ÇIKSIN
İktidar çevrelerinden ikide bir “biz çiftçimize şöyle destek olduk... Şu kadar kredi verdik” falan yollu açıklamaları hep duyuyoruz.
Ancak, Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, “Hükümet elektrik şirketlerinden yana tavır aldı. Çiftçilerimizin elektrik borçlarını kapatması için verilen süre 15 Eylülde doldu. Yakında hacizler başlatılabilir” de demiş.
Onu dinlerler mi bilemem...
BU TÜR UYGULAMALARDAN DERHAL VAZGEÇİLSİN
Hükümetin bu haliyle elektrik şirketlerinin tahsildarı olmayı kabul ettiğini ifade eden Özden Güngör,  tarımsal desteklemelerin amacından sapmasına neden olacak bu tür uygulamalardan derhal vazgeçilmesini aktararak;
“ZMO olarak Hükümeti; bu yıl yaşanan don, kuraklık, sel baskını gibi birçok doğal afetle zor durumda kalan, yüksek girdi maliyetleri nedeniyle zarar eden, üretim süreçlerinin dışına itilmeye çalışılan çiftçimize sahip çıkarak kayıplarını gidermeye; sulama birliklerinin ve çiftçilerimizin tarımsal elektrik borcunun faizinin silinerek, borçlarının yapılandırılması konusunda gerekli adımları atmaya davet ediyoruz.” diyor.
Zaten zor durumda olan çiftçilerimize eğer bu bakanlar kurulu kararı uygulanırsa birçok mağduriyetin yaşanacağı ortada..
Umarım, çiftçilerin bu sıkıntılarına gerek hükümet nezdinde, gerekse de yerelde ilgililerce bir çözüm bulunur.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum