ÇOCUKLARINIZI DA ALIN, OPERAYA GİDİN

Cumhuriyet Halk Partisi Samsun İl Başkanı Av

ÇOCUKLARINIZI DA ALIN, OPERAYA GİDİN
15 Ekim 2017 - 10:12
Cumhuriyet Halk Partisi Samsun İl Başkanı Av. Tufan Akcagöz, Samsun Devlet Opera ve Balesi tarafından sergilenen, Rossini’nin ‘Sevil Berberi’ adlı eserinin prömiyer temsiline katıldı. Orkestra şefliğini Nezih Seçkin ve Mikhail İskrov’un yaptığı, Yiğit Günsoy’un rejisörlüğünde sergilenen eserle birlikte, Devlet Opera ve Balesi’nin bu yılki repertuarının seyirciler nezdinde çok olumlu karşılandığını ve sanat dolu bir sezon olacağını söyleyen Tufan Akcagöz, “Vakit buldukça, sanat faaliyetlerine katılmaya gayret gösteriyorum. Samsun Devlet Opera ve Balesi’nin sergilediği operanın prömiyer temsiline gelmemek olmazdı. Sanatın her dalı güzel. Özellikle, Devlet Opera ve Balesi’nin varlığı, sanatın korunması ve gözetilmesi açısından önemli. Devlet Opera ve Balesi, bir Cumhuriyet kurumudur. Bu kurumun, geç de olsa Samsun’da da faaliyet göstermesi, Samsun’un kültürel gelişimi açısından oldukça önemlidir. Yerli ve yabancı oyunların sergilenmesi, hem kendi kültürümüzü tanımamız, hem de farklı kültürlere yabancı kalmamamızı sağlıyor. Seyircinin ilgisi de muazzam. Gençlerin yoğun ilgisi, sanata duyarlı kesimlerin varlığı noktasında bize umut veriyor” dedi.
Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘sanatsız kalan bir milletin, hayat damarlarından biri kopmuş demektir’ sözünü hatırlatan Akcagöz, “Samsun Devlet Opera ve Balesi, kurulduğu günden bu yana, ışık saçmaya devam ediyor. Bu kurumların varlığı, Atatürk’ün, sanata duyarlılığının açık bir göstergesidir. Herşey olabilirsiniz, Reisicumhur bile olabilirsiniz ama sanatçı olamazsınız diyen bir büyük liderin açtığı yolda bu kurumlar ilerliyor. Ben, tüm Samsunluları Opera izlemeye davet ediyorum. Bu ziyafetten mahrum kalmasınlar. Tanıdık melodiler duyacaklarına hiç şüphem yok. Repertuar, Devlet Opera ve Balesi’nin internet sitesinde mevcut. Bu ya da başka temsile mutlaka gidin. 7 yaşının üzerinde olan çocuklarınızı da bu temsillere götürün. Başta, Samsun Devlet Opera ve Balesi Müdürü ve Sanat Yönetmeni Zerrin Karslı hanımefendi olmak üzere tüm sanatçılarımızı kutluyor, kendisine ve tüm kadrosuna başarılar diliyorum“ dedi.
17. yüzyılda İspanya'nın Sevil kentinde geçen "Sevil Berberi" operasında, Kont Almaviva'nın Dr. Bartolo'nun himayesindeki güzel Rosina'yı, berber Figaro'nun yardımıyla elde etmeye çalışmasıyla gelişen komik ve eğlenceli olaylar anlatılıyor. Operanın orkestra şefliğini Nezih Seçkin ve Mikhail İskrov, eserin rejisörlüğünü ise Yiğit Günsoy üstleniyor. Fransız oyun yazarı Beaumarchais'in Figaro temalı üçlemesinin ilki olan Sevil Berberi oyunu, Cesare Sterbini tarafından opera librettosu haline getirilmiş, Rossini tarafından bestelenerek ilk kez 20 Şubat 1816'da  Roma'da sahnelenmişti. İlk sahnelenişinin üzerinden geçen 200 yılda dünyada en çok sahnelenen ve sevilen opera eserlerinden biri olarak değerlendiriliyor.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum