DÜNYA LİSELER FUTBOL ŞAMPİYOANSINDA GERÇEK!

Karadeniz Teknik Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu, öğretim üyesi Doç

DÜNYA LİSELER FUTBOL ŞAMPİYOANSINDA GERÇEK!
10 Ocak 2017 - 12:04
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu, öğretim üyesi Doç. Dr. Fatih Bektaş’ın yüksek lisans öğrencisi, Fatih Samet Atasoy, “Dünya Okullar Futbol Şampiyonası” ile ilgili, Spor bilimleri kongresinde sunduğu çalışmada ilginç tespitlerde bulundu.
ŞAMPİYONANIN DÜNYA FUTBOLU İÇERİSİNDE ÖNEMLİ BİR YERİ YOK!
Fatih Samet Atasoy, Dünya Okul Sporları Federasyonu tarafından düzenlenen bu futbol şampiyonasının, 14-17 yaş arası öğrencilerin fiziksel, entelektüel, ahlaki, sosyal ve kültürel gelişimlerin göz önünde bulunduran bir düşünceyle hareket ettiği ve bilhassa Avrupa’da ki önemli futbol ülkelerinin bu şampiyonaya katılımlarında, daha çok bir festival anlayışı içerisinde olduklarını ifade etti. Şampiyonanın önemli bir yarışma formatı içerisinde olmadığını söyleyen Atasoy, genç milli takımlar bazında yapılan üst düzey turnuvaların önemiyle asla bir tutulamayacağını sözlerine ekledi.
ŞAMPİYONA TARİHİNDE EN BAŞARILI ÜLKE TÜRKİYE, AMA!
Türkiye’yi temsil eden liselerin 4 kez dünya şampiyon olduğu turnuvada, Almanya’nın 2 kez, Fransa’nın 2 kez, Hollanda’nın sadece ilk düzenlendiği yıl olan 1972’de şampiyon olduğu, buna rağmen İspanya, İtalya, İngiltere gibi ülkelerin şampiyonluk yaşayamadığı ortaya çıktı. Ayrıca İngiltere ve Hollanda’nın 1993, İspanya’nın ise 1987 yılından sonra turnuvaya katılmadığı, son şampiyonada final oynadığımız Brezilya’nın 1999 yılında sonra turnuvaya ara ara katılım gösterdiği, Guatemala’da yapılan son şampiyonaya Almanya’nın katılmadığı, Arjantin’in ise turnuvaya hiçbir şekilde katılım göstermediğini ifade eden Atasoy, buna rağmen Türkiye’nin ise 1995 yılında yapılan şampiyona hariç tüm şampiyonalara katıldığını belirtti.
RAKİPLERİMİZ BİZİMLE EŞ DEĞER KALİTEDE OYUCULAR DEĞİLDİ!
Fatih Samet Atasoy, Turnuvanın en başarılı ülkesi olan Türkiye’nin 2000 yılında sonra 3 şampiyonluk, 1’er ikincilik ve üçüncülük elde ederken, en başarılı ikinci ülkesi olan Almaya’nın ise 2 şampiyonluk, 1’er de ikincilik ve üçüncülük elde ettiğini belirtti. Alman temsilcileri bu başarıları elde ederken, Almaya’nın ve Dünyanı’nın en önemli kulüpleri arasında olan Bayern Münih, Dortmund veya Schalke gibi Budesliga takımlarının alt yapı oyuncularından hiç birinin olmadığını tespit etti. Bu durum, turnuvaya katılan oyuncularımızın futbol teknik seviyesine eş değer rakipler ile karşılaşmadıklarını, alınan başarıların “futbol alt yapısı konusunda başarılı bir ülke olduğumuz veya onların yetenekli oyuncuların olduğunu söylemenin yanlış olacağını ifade etti.
GENÇ MİLLİ TAKIMLAR BAZINDA BAŞARILI DEĞİLİZ!
Atasoy, ülke futbol alt yapılarının başarısı, genç milli takımlarda kazanılan başarılar ile paralel olduğu ifade etti. Hemen hemen aynı yaş kategorileri denk gelen, genç milli takımlar bazında ve asıl yarışma formatı içerisinde olan U17, U19 Avrupa Şampiyonası ve U17 Dünya Kupalarında önemli futbol ülkelerinin çok gerisinde kaldığımızı belirtti.
ELDE EDİLEN ŞAMPİYONLUKLAR ÇOK FAZLA BÜYÜTÜLMEMELİ!
Doç. Dr. Fatih Bektaş ve yüksek lisans öğrencisi Fatih Samet Atasoy, 2003, 2013 ve bilhassa 2015 yılında Guatemala’da düzenlenen son şampiyonluktan sonra görsel ve yazılı basında ki aşırı söylemlere ve yapılan kutlamalara dikkat çekti. Bilhassa, Trabzon Erdoğdu lisesinin, Dünya Okullar Futbol Şampiyonası’nda şampiyon olduktan sonra, spor adamlarının ve spor yazarlarının, “bunlar geleceğin yıldızları”, “bu jenerasyonu kaybetmeyelim” söylemleri ve yapılan aşırı kutlamalar ve bu konuyla ilgili abartılı haberlere yer verilmesinin yanlış olduğunu ifade ettiler. Kamuoyunu, genç oyuncular üzerinde bir beklenti içine sokabileceği ve sonrasında çeşitli sorunlara yol açabileceğini ifade ettiler. Doç. Dr. Fatih Bektaş, bu aşırı kutlamaların ve ödüllendirilmelerin futbolculara doymuşluk hissi sağlayabileceği, gelecekteki sporculuk yaşantılarını olumsuz etkileyebileceğini ifade etti.
KAMUOYUN ÜZERİNDE BİR BEKLENTİ OLUŞTURACAK!
Atasoy, ülkemizin önemli futbol kulüplerinin alt yapısında oynayan futbolcuların ve gelecek vadeden oyuncuların gerçek bir yarışma formatı içerisinde olmayan bu turnuvaya, gönderilme durumları tekrardan masaya yatırılması gerektiğini söyledi. Bu tür organizasyonların içerikleri ile ilgili spor adamlarına, sporculara ve medyaya gerekli bilgilendirmelerin yapılmasının daha sağlıklı yorumların ve haberlerin çıkmasını sağlayacağı ve beklentilerin ona göre oluşacağını ifade etti. 21-29 Mayıs 2017 tarihinde, Çek Cumhuriyeti’nin, Prag şehrinde düzenlenecek olan Dünya Okullar Futbol Şampiyonası’nda alınan herhangi sonucun çok büyütülmemesi gerektiğini ve kamuoyun üzerinde bir beklenti oluşturacak yorumların ve tutumların sergilenmemesi gerektiğinin altına vurgu yaptı.
Köksal ÖNER
şokhaber.net

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum