FATİH PROJESİNDE SAMSUN'UN DURUMU

EĞİTİMDE FATİH PROJESİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA VE İLİMİZDEKİ MEVCUT DURUM Eğitimde FATİH Projesi; 2010 Yılı Kasım ayında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde başla

FATİH PROJESİNDE SAMSUN'UN DURUMU
21 Mayıs 2015 - 18:13
EĞİTİMDE FATİH PROJESİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA VE İLİMİZDEKİ MEVCUT DURUM

Eğitimde FATİH Projesi; 2010 Yılı Kasım ayında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde başlamıştır.

Başbakanlığımız koordinasyonunda Bakanlığımız tarafından yürütülmekte olup, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından desteklenen bir projedir. 5 yılda tamamlanması planlanmıştır.

e-Dönüşüm Türkiye kapsamında üretilen ve Ülkemizin bilgi toplumu olma sürecindeki eylemleri tanımlayan Bilgi Toplumu Stratejisi Belgesi, Kalkınma Planları, Bakanlığımız Stratejik Planı ve Bilişim Teknolojileri Politika Raporunda yer alan hedefler doğrultusunda 2013 yılı sonuna kadar dersliklere Bilişim Teknolojileri araçları sağlanarak, Bilişim Teknolojileri destekli öğretimin gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır.

Eğitimde FATİH Projesi, eğitim ve öğretimde fırsat eşitliğini sağlamak ve okullarımızdaki teknolojiyi iyileştirmek amacıyla Bilişim Teknolojileri araçlarının öğrenme-öğretme sürecinde daha fazla duyu organına hitap edilecek şekilde, derslerde etkin kullanımı için; okulöncesi, ilköğretim ile ortaöğretim düzeyindeki tüm okullarımızın tüm dersliklerine (yaklaşık 700.000 dersliğine) LCD Panel Etkileşimli Tahta ve internet ağ altyapısı sağlanacaktır. Aynı zamanda her öğretmenimize ve her öğrencimize tablet bilgisayar verilecektir. Dersliklere kurulan BT donanımının öğrenme-öğretme sürecinde etkin kullanımını sağlamak amacıyla öğretmenlere hizmet içi eğitimler verilmektedir. Bu süreçte öğretim programları BT destekli öğretime uyumlu hale getirilerek Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ile eğitsel e-içerikler oluşturulmaktadır.
Eğitimde FATİH projesi beş ana bileşenden oluşmaktadır, bunlar:

  1. Donanım ve Yazılım Altyapısının Sağlanması



  • Tüm okullarımızın dersliklerine Etkileşimli Tahta kurulması,

  • Tüm okullarımıza ve dersliklerine ağ altyapısı, kabinet, kablolama, elektrik ve topraklama yapım işi,

  • Tüm okullarımıza fiber internet bağlantısı yoluyla yüksek hızlı, güvenli internet sağlanması,

  • Öğrenci ve öğretmenlere tablet pc sağlanması,

  • Tüm okullarımıza birer adet çok fonksiyonlu A4 veya A3 Yazıcı dağıtılması.



  1. Eğitsel e-İçeriğin Sağlanması ve Yönetilmesi



  • Zenginleştirilmiş kitap(Z-kitap) ve e-içerikler geliştirilerek tablet ve etkileşimli tahtada öğretmen ve öğrencilerimizce etkileşimli olarak kullanılması,

  • Animasyon, sanal laboratuvarlar, ünite-ders kazanım odaklı e-materyaller, ders destek aracı olarak görsel ve eğitsel içeriklerin hazırlanması,

  • eba.gov.tr üzerinden Eğitim Bilişim Ağı(EBA) ile öğretmen ve öğrencilere içerik sağlanması,



  1. Öğretim Programlarında Etkin BT Kullanımı

    • Tablet ve etkileşimli tahtalara uygun öğretmen kılavuz kitaplarının hazırlanması,

    • Ders kitaplarının tablet ve etkileşimli tahtalara uygun hale getirilerek Z-kitaplar hazırlanması,



  2. Öğretmenlere Hizmet içi Eğitim Verilmesi



  • FATİH Projesi Hazırlayıcı Eğitim -5 gün 25 saat- Temel Bilgisayar Eğitimi için,

  • FATİH Projesi Eğitimde Teknoloji Kullanımı Kursu – 30 saat-

  • FATİH Projesi BT nin Bilinçli ve Güvenli Kullanımı Semineri

  • FATİH Projesi Etkileşimli Sınıf Yönetimi Semineri



  1. Bilinçli, Güvenli, Yönetilebilir ve Ölçülebilir BT Kullanımının Sağlanması

    • Bilinçli ve Güvenli İnternet Kullanımının öğretmen, öğrenci ve velilerin seminer, kamu spotları şeklinde verilerek, bilişim teknolojilerinin teknik, sağlık, eğitim, psikososyal ve hukuki boyutu hakkında bilgilendirilmesi




2015 YILI MAYIS AYI İTİBARİYLE İLİMİZDEKİ MEVCUT DURUM

  1. 2013 yılında, 1. Faz etkileşimli tahta kurulumları kapsamında İlimizde; Anadolu liseleri, imam hatip liseleri, sosyal bilimler ve fen liselerinin tüm dersliklerine toplamda 1748 adet etkileşimli tahta kurulmuş, öğretmen ve öğrencilerimizin hizmetine sunulmuştur.

  2. 2015 yılı mayıs ayı sonuna kadar; 2.Faz 1.kısım etkileşimli tahtaları; mesleki ve teknik Anadolu liseleri ile imam hatip ortaokullarına 1729 adet kurulmuştur.

  3. 2015 yılı mayıs ayından sonra; 2.faz 2.kısım etkileşimli tahta kurulumlarına geçilerek, tüm müstakil ortaokullarımızın dersliklerine(yaklaşık 4.400 adet) keşif işlemi yapılacak ve keşif işleminden sonra montajları 31 Aralık 2015’e bitirilecektir.

  4. 2014 yılı şubat ayında, Faz ağ altyapısı (kabinet, internet kablolaması, saç tava ve pvc kanal, aktif cihazlar) kurulumu, Anadolu liseleri, imam hatip liseleri, sosyal bilimler ve fen liselerine yapılarak geçici kabulleri yapılmış, fiber bağlantı sözleşmesi 2015 yılı mart ayında Bakanlığımızca yüklenici firma ile imzalanmış, 2015 yılı haziran ayı sonuna kadar bu okullarımızda fiber bağlantısı devreye girecektir.

  5. Mesleki ve teknik Anadolu liselerine, imam hatip ortaokulları ve müstakil ortaokulların tamamına 2.Faz ağ altyapısı kurulması (kabinet, internet kablolaması, saç tava ve pvc kanal, aktif cihazlar) amacıyla Bakanlığımızca 2015 yılı mart ayında yüklenici firma(NETAŞ) ile sözleşme imzalanmıştır. Yüklenici firma, 2015 Yılı Nisan ayından itibaren bu okullarda keşif işlemine başlamış, 2016 yılı sonuna kadar da diğer müstakil ortaokullardaki altyapı yapım işini tamamlayacaktır.

  6. 2012 ve 2013 yılı şubat aylarında İlimizdeki üç pilot lisedeki(Anadolu Lisesi) 9.sınıf öğrencileri ve öğretmenlerine toplam 937 adet tablet dağıtılarak pilot uygulama yapılmıştır.

  7. 2012 yılında İlimizdeki üç pilot liseye(Anadolu Lisesi) ağ altyapısı kurularak pilot uygulama yapılmıştır.

  8. Bakanlığımızca 2014 yılı şubat ayında 1.fazda bulunan Anadolu liseleri, imam hatip liseleri, sosyal bilimler ve fen liselerine görev yapan öğretmenlere ve bu okulların 9.sınıflarında okuyan öğrencilere Tablet Pc dağıtılmıştır.(14.625 adet).

  9. Bakanlığımızca 2015 yılı mayıs ayında 1.fazda bulunan Anadolu liseleri, imam hatip liseleri, sosyal bilimler ve fen liselerinde 2014-2015 eğitim öğretim yılında 9.sınıfta okuyan yaklaşık 13.000 öğrenciye Tablet Pc dağıtımı 22 Mayıs 2015 Cuma gününden itibaren yapılacaktır.

  10. Bakanlığımızca her yıl 9.sınıf öğrencilerinin tamamına, daha sonra diğer okullardaki FATİH Projesi altyapısı tamamlandıktan sonra da 5. sınıf öğrencilerine Tablet PC verilmesi planlanmaktadır.

  11. Bakanlığımızca 1.fazda Anadolu liseleri, imam hatip liseleri, sosyal bilimler ve fen liselerine birer adet olmak üzere toplam 72 adet çok fonksiyonlu yazıcı ve dökuman kamera 2012 yılı eylül ayında Bakanlığımızca dağıtılmıştır.

  12. faz 1.kısım Çok Fonksiyonlu A4/A3 yazıcı mesleki ve teknik Anadolu liseleri ve müstakil ortaokullara, 2014 yılı ağustos döneminde toplamda 292 adet Çok Fonksiyonlu A4/A3 yazıcı dağıtılarak, kurulmuştur.

  13. faz 2.kısım Çok Fonksiyonlu A4/A3 yazıcı dağıtımlarına 2014 yılı kasım ayında başlanmış ve müstakil ilkokullar ile birleştirilmiş sınıflı tüm okullara toplamda 567 adet, Çok Fonksiyonlu A4/A3 yazıcı dağıtımlarına başlanmış, 2015 yılı haziran ayı sonuna kadar dağıtım ve kurulumları tamamlanacaktır.

  14. Anadolu liseleri, fen liseleri, imam hatip liseleri ve sosyal bilimler liseleri, mesleki ve teknik Anadolu liseleri ve imam hatip ortaokullarında görev yapan öğretmenlerden, temel bilgisayar kullanım kursu belgesi olmayan tüm öğretmenlere “Temel Bilgisayar Kullanım Kursları” ve FATİH Projesi Hazırlayıcı Eğitim Kursları ( 25 saat) verilmiştir.

  15. Anadolu liseleri, fen liseleri, imam hatip liseleri ve sosyal bilimler liselerinde görev yapan öğretmenlerin tamamına, “Etkileşimli Tahta Tanıtım Semineri” (8 saat) ile “FATİH Projesi- Eğitimde Teknoloji Kullanımı Kursu ( 30 saatlik) “ verilmiştir.

  16. Anadolu liseleri, fen liseleri, imam hatip liseleri ve sosyal bilimler liselerinde görev yapan 2.900 öğretmene FATİH Projesi BT’nin Bilinçli ve Güvenli Kullanımı Semineri ( 10 saat) verilmiştir.

  17. Etkileşimli tahta kurulan, Mesleki ve teknik Anadolu liseleri ile imam hatip ortaokullarında görev yapan tüm öğretmenlere, etkileşimli tahta muayene kabul işlemleri bittikten sonra 2015-2016 eğitim öğretim yılı içinde “FATİH Projesi- Eğitimde Teknoloji Kullanımı Kursu (30 saatlik) “ kursları planlanarak verilecektir.

  18. Etkileşimli tahtaların kurulduğu okullarımızın dersliklerinde bulunan ve kullanılmayan projeksiyon cihazları ile normal tahtaların, ihtiyacı olan öncelikle ilkokullar ile diğer okullarda değerlendirilmesi, Müdürlüğümüzce istenmiştir

  19. Ayrıca İlimizde 2 adet Uzaktan Eğitim Merkezi Sınıfı (Samsun Öğretmenevi ve ASO, İlkadım Halk Eğitim Merkezi ve A.S.O) bulunmaktadır.

  20. İlkadım Piri Reis Ticaret Meslek Lisesine de EBA e-Stüdyo yapılması için keşif yapılmıştır.


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum