Ferruh ÇETİN'den anılar... EFSANELERDEN GERÇEĞE SAMSUN

EFSANELERDEN GERÇEĞE SAMSUN "AMAZON KÖYÜ" * Tarihteki bir mitelojik olayın bir turizm ögesi olarak ortaya çıktığı Amazon köyü, özellikle çevre illerden Samsun'u ziyarete gelenlerin öncelikle uğ

Ferruh ÇETİN'den anılar... EFSANELERDEN GERÇEĞE SAMSUN
30 Ocak 2015 - 12:20
EFSANELERDEN GERÇEĞE SAMSUN "AMAZON KÖYÜ"

* Tarihteki bir mitelojik olayın bir turizm ögesi olarak ortaya çıktığı Amazon köyü, özellikle çevre illerden Samsun'u ziyarete gelenlerin öncelikle uğradığı bir mekân haline gelmiş...

Samsun'da son yıllarda Büyükşehir eliyle yapılan yeni yeni mekânlar ve düzenlemeler kentin gezilecek - görülecek yerleri açısından alternatifler sunuyor. Samsun'u ziyaret eden bir yabancı Samsun'da kaldığı süre içinde ne yapar?
Gezmek istediğinde nerelere gitmek ister?
Bu konuda Samsun'da gezilecek - görülecek birçok yer oluşturulmuş vaziyette.
Eskiden Samsun'a gelenler sadece Atatürk heykelinin önünde fotoğraf çektirir giderdi.
Ama bugün Amisos tepelerinden tutun da Bandırma vapuru, kurtuluş yolu, sahildeki mekanlar ve de Amazon köyü var…
Nitekim bu gibi mekânları gezip hayli olumlu görüş bildiren birçok seyyahın notlarını biliyoruz...
Biz de bugünkü yazımızın konusunu Amazon köyüne ayıralım dedik.
Bu köy nasıl kuruldu?
Hangi fikirden doğdu?
Gelin hep birlikte öğrenelim :
KADIN SAVAŞÇILAR KONUSU
Efsanevi Kadın Savaşçılar olarak bilinen Amazonların Samsun’un Terme civarında yaşadıkları çeşitli kaynaklardan elde edilen bulgularla gün ışığına çıkarılmış ve bu alanda farklı çalışmalar yürütülmüştür. Daha iyi ok atabilmek için göğüslerinin birini kesmeleri onlara Amazon isminin verilmesine neden olmuştur. Başlarında savaşçı kraliçenin bulunduğu Amazonlar doğan erkeleri kendilerine köle yapıyorlarmış. Ata binme konusunda çok marifetli olan Amazonlar usta savaşçılıkları ile birçok filme, belgesele ve efsaneye konu olmuşlardır.
AMAZON KÖYÜ İLGİ ÇEKİYOR…
Bu ve bunun gibi birçok unsuru bir araya toplayan Samsun Büyükşehir Belediyesi 850.000 Metre karelik Batı park sahasının Doğu Batı istikametinin batı tarafına bir Amazon Köyü Dizayn ederek Samsun ve tüm ulusların ziyaretine sunmuştur.
Amazon köyü içerisinde, 25 adet balmumu heykel, günlük yaşamların anlatıldığı çadırlar, Mağaralar, Su Kanalları bulunmaktadır. Samsun’lu heykeltıraş Adil Çelik tarafından tümüne silikon uygulanarak yapılan ve 200 c sıcaklığa kadar dayanıklılık gösterebilen balmumu heykellerinin bir eşi daha bulunmamaktadır.
Yaklaşık 2 bin 500 metrekarelik Amazon köyüne yerleştirilen Amazon kadın heykelleri için gerçek saç, protez göz, deri görünümü veren özel silikon madde kullanıldığı belirtiliyor. Savaşçı Amazon kadınlarının heykellerini yapan Adil Çelik, efsaneye göre Amazon kadınlarının 3 bin yıl önce yaşamış bir kavmin üyeleri olduğunu söylüyor.

HEYKELLER CANLI GİBİ
Savaşçı kadınları herkesin tanıması gerektiğini belirten Çelik, köyle ilgili olarak şu bilgileri veriyor: “Amazon Köyü’nde görsel ve sanatsal çalışmalar yaparak efsane savaşçı kadınların yaşamlarını anlatmaya çalışıyoruz. Böyle bir çalışmanın dünyada ilk kez gerçekleştirildiğini sanıyorum. Heykellere dokunduğunuzda sanki canlı bir insana dokunuyormuşsunuz gibi hissediyorsunuz. Bu çalışmalarda özel bir silikon kullanıldı. Amazon kadınlarına birebir benzer bir şekilde yapıldı. Heykellerin yapılışında yaklaşık 3 bin yıl önce yaşamış insanların kemik yapılarını esas aldık. Hiçbir çalışmamızda abartı yok. Çünkü Amazonların çok iri yapılı olduğu anlatılır ama yapılan araştırmalarda günümüz insanından çok fazla farkı olmadığı anlaşıldı. Biz de bunu baz alarak böyle bir çalışma yaptık.”

BAŞKAN YILMAZ NE DİYOR?
Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, Amazon köyünün kurulması ve ziyarete açılması konularında yaptığı açıklamalarda Amazon köyünde, Terme Çayı kıyısında kurmuş oldukları kentte yaşadıklarına inanılan savaşçı Amazon kadınlarını 3 bin yıl sonra köylerine döndürdüklerini ifade ederek,  Amazon efsanesinin mitolojide kadın savaşçıların bir uygarlığı olarak mitolojik bir hadise olarak ortaya çıktığını söyleyerek bu konuda bakın neler diyor : "-Tarihteki bu mitolojiyi bir turizm ögesi haline getirmeyi amaçladık... 'Samsun'un Terme ilçesi civarında Thermedon bölgesinde belki de Terme'nin ismini oradan aldığını tahmin ediyoruz. Savaşçı kadınların uygarlığının izleriyle ilgili bazı kalıntılar bu mitolojiye sahip çıkmamız ve bir turizm ögesi haline getirmemiz için yetti. Üniversiteyle temas kurarak bu mitolojik olayı nasıl bir kompozisyona dönüştürebiliriz diye tartıştık ve Amazon köyü ortaya çıktı. Savaşçı kadınların heykellerinin yapılması kararlaştırıldı."
Arkeolojik kazılarda ortaya çıkan Amazon kadınları mozaiklerinde aslanlar gördüklerini ifade eden Yılmaz, "Aslan gücü sembolize ediyor. Aslan aynı zamanda Anadolu'da Hitit Uygarlığında da gücü temsil ediyor. Bilim insanlarının özelikle aslanında bu kompozisyonun vazgeçilmez parçası olduğunu söyledikleri için iki tane dev aslan heykeli yaptık. Amazon savaşçı kadınlarla ile birlikte aslan da bir gücü temsil etsin, bu efsaneyi daha güçlendirsin istedik. Aslanların bir tanesinin midesine tiyatro sahnesi yaptık. Bu tiyatroda 3 boyutlu Amazon kadınlarının savaş sahnesi canlandırılıyor. Diğer aslanın midesinde de hediyelik eşya satışı yapılıyor. Aslanların her birinin içinde çift katlı 200 metre kare alan var" diyor...

Vallahi, kim ne derse desin. Amazon köyünün Samsun'un o dolgu alanına kurulması ve ziyarete açılması gerçekten bir turizm aklıdır.
Samsun'umuz malum, büyük kurtarıcı Atatürk'ün adıyla anılmaktadır. Bu gibi turizme dönük çalışmaların o'nun adını gölgeleyeceği safsatalarına ben katılmıyorum.
Ve gidin gezin sizler de çok beğenecek ve ilginç duygular yaşayacaksınız...

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum