"FEVZİ'NİN YERİ" BALIK LOKANTASI'NIN ÖYKÜSÜNÜ BİR DE BENDEN DİNLEYİN

Ferruh ÇETİN'den anılar

"FEVZİ'NİN YERİ" BALIK LOKANTASI'NIN ÖYKÜSÜNÜ BİR DE BENDEN DİNLEYİN
22 Ekim 2014 - 23:06
Ferruh ÇETİN'den anılar...

"FEVZİ'NİN YERİ" BALIK LOKANTASI'NIN ÖYKÜSÜNÜ BİR DE BENDEN DİNLEYİN

Fevzi Güler'le, Samsun Belediyesinde Vehbi Gül zamanında Otobüs işletmesi Müdürü iken tanışmıştık.
Ben o zaman genç bir gazeteci iken Samsun'da yaptığım vurucu haberlerle dikkat çekmeye başlamıştım.
En çok da zamanın Belediye Başkanı K. Vehbi Gül'ü eleştiriyordum.
Hiç unutmuyorum.
Bir gün yeni aldığım arabayla Çiftlik caddesinden Olgunlaşma Enstitüsü kavşağından dönerken, Belediyeye ait otobüsle çarpışmıştım.
Araç, Belediyeye ait olduğu için 15-20 dakika sonra olay yerine o gün Otobüs İşletmesi Müdürü olan Fevzi ağabey (Güler) gelmişti.
Aslında daha çok hasar otobüste vardı. Kazayı benim yaptığımı görünce Fevzi ağabey "hadi sen kaybol, şimdi bu olay Vehbi beyin kulağına giderse sıkıntı olur" demişti…
Çünki, o günlerde Samsun Belediye Başkanı olan Vehbi Gül'le aramız yazdığım haberler nedeniyle hiç te iyi değildi.
İşte o günden sonra Fevzi Güler'le başlayan tanışıklığımız  bu günlere kadar ağabey-kardeş ilişkisi içinde sürüp gitti.
O DA NEV'İ ŞAHSINA MÜNHASIR…
Bugüne kadar Samsun'da yetişmiş ve benim tanıdığım kişiler arasında Fevzi Güler ağabey de nev'i şahsına münhasır kişilerden birisidir.
İLK RESTORAN
Samsun'luların yakından bildiği gibi, Fevzi Güler, Belediye Otobüs İşletmesi Müdürlüğünden emekli olduktan sonra, bugün Büyükşehir İtfaiye Müdürlüğünün bulunduğu yerde, eski Balık halinin üstünde o günün şartlarında mütevazı denecek bir balık lokantası açtı.
Yanılmıyorsam, yıl ya 1984, ya da l985 idi…
Ben ve arkadaşlarım da sık sık "Fevzi'nin Yeri"  adıyla anılan yere gider ve doya doya balık yiyorduk.
Fevzi ağabeyin o günlerde mutfağına da girip nasıl balık pişiriliyor bakardık.
Benim ilk dikkatimi çeken  o yıllarda Fevzi ağabeyin kullandığı ızgara olmuştu.
Bir baktım, kömür ocağının üzerindeki ızgara, bugün buzdolaplarının arkasında bulunan tel koruma…
Yani kısaca şunu demek istiyorum; Fevzi ağabey, o günlerde yiyenin bir defa daha yemek istediği balıkları bildiğimiz buzdolabının arkasındaki tel korunakta pişiriyordu.
Bugünkü işyerinde şimdilerde hangi tip ızgara kullanıyor bilemiyorum.
ÜNLÜ SİYASİLERİN UĞRAK YERİYDİ
90'lı yıllara kadar ünlü spor adamları, futbol kafileleri, futbol hakemleri ve spor yazarları gibi kişilerin sıkça geldiği mekânlardan birisiydi Fevzi'nin yeri… Bu mekânda birçok futbol hakeminin ziyafet masalarında ayartılmak istendiğine çok şahit olmuşumdur.
Daha sonra Samsun'lu ünlü siyasetçilerin de burada görülmeye başladığına tanık olduk.
Özellikle rahmetli Devlet Bakanı Nafiz Kurt, Bafra'ya geldiğinde akşam yemeği için mutlaka ve mutlaka Fevzi ağabeyin yerinde olurdu.
Daha sonraları Samsun'u ziyaret eden devrin Bakanları da Fevzi ağabeyin balık restoranına uğramışlardır. Bunların başında zamanın Devlet Bakanı Cavit Çağlar da vardı.
KIYAK TA YAPARDI
Başta da dedik ya; Fevzi ağabey nev'i şahsına münhasır bir kişilik. Özellikle biz gazetecilere ayrı bir önem verir, hatta sıkça gittiğimiz mekânda bize torpil de geçerdi.
Yine  bir gece  rahmetli İsmet Hatipoğlu ve Âdem Bilir ile birlikte Fevzi'nin yerindeydik. Karşıdan bizim muhabbetimizi izlemiş ve masamıza gelerek oturmuştu.
"Ha işte böyle birlik ve beraberlik içinde olun… Oğlum bu masanın hesabını benim hesabıma yazın" diyerek kıyak geçmişti...
BİR SIRRI VAR
Fevzi ağabey hakkında yazılacaklar elbette bunlar değildir. Ama yazının adabını bozmadan ilerlemek istedim.
Bu yazımı 1993 yılında Fevzi ağabey için yazdığım bir yazıdan alıntılar yaparak sonlandırmak istiyorum.
Bakınız 1993 yılında neler yazmışım :
"-...TBMM İdare Amiri Nafiz Kurt ve eşi Sevilay hanım geçtiğimiz günlerde, öve öve bitiremediği Fevzi Güler'in yerinde yine balık ziyafetindeydi. Fevzi Güler o akşam eşi Yıldız hanımı da davet ederek hep birlikte çok hoş vakit geçirdiler. Her yiğidin bir yoğurt yiyişi var diye bir deyim vardır ya Fevzi Güler'in lokantasında pişen balıkların lezzetine işte bu deyim pek de yakışıyor. Hüner Fevzi Güler'in kendinde mi, ustasında mı, yağında mı, yoksa ızgarasında mı?
İşte bu sır…
Fevzi Güler'in yerinde pişen balıkların lezzetli olduğu taa Amerika'ya bile gitmiş. O akşamki birliktelikte rahmetli Nafiz ağabey de Güler'e takılmıştı; "Yahu Fevzi, sen bu balıkları neyle pişiriyorsun Allasen..."

İşte böyle bir hikayesi var Fevzi ağabeyin…
Allah sağlık versin, Fevzi ağabey hala yeni yerinde, yine o eski titizliğinde misafirlerini ağırlıyor ve onlara Karadeniz'in ünlü balıklarının lezzetini anlatmakla bitiremiyor...
Ama bir eksikle…
Şimdilerde içki yok…!
Fevzi’nin Yeri’nin özelliği mönüsünde İstanbul usulü mezelerin bulunmaması.
Lokantada sadece balık yeniliyor.
Yemek mısır ekmeği, turşu kavurması ve salata ikramı ile başlıyor.
Sonra sıra günün balıklarına geliyor.  İnce mısır ekmeği, kesinlikle çok lezzetli... Ev yapımı turşu kavurması…   Salata…  Çipura Izgara Somon Izgara… Biraz pahalı gelebilir ama balığı tam tadında ve usulüyle yemek istiyorsanız  buna katlanmak zorundasınız...

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum