G20 LİDERLER ZİRVESİ ANTALYA'DA DÜZENLENİYOR...

Dünyanın en büyük 19 ekonomisi ile AB’yi bir araya getiren G20 Liderler Zirvesi’nin 10’uncusu, 15-16 Kasım 2015 tarihlerinde Antalya’da düzenleniyor

G20 LİDERLER ZİRVESİ ANTALYA'DA DÜZENLENİYOR...
13 Kasım 2015 - 18:08
Dünyanın en büyük 19 ekonomisi ile AB’yi bir araya getiren G20 Liderler Zirvesi’nin 10’uncusu, 15-16 Kasım 2015 tarihlerinde Antalya’da düzenleniyor. G20 dönem başkanlığını Aralık 2014 tarihinde Avusturalya’dan devralan Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında düzenlenecek zirvede, 7 oturumda küresel ekonomik ve siyasi meseleler masaya yatırılacak. Zirveye çeşitli ülkeleri temsilen 13 binin üzerinde temsilcinin yanı sıra 2 bin 500 basın mensubu katılıyor.
Dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 90´ını, ticaretinin yüzde 80´ini ve nüfusunun 3´te 2´sini temsil eden G20 zirvesine ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İngiltere Başbakanı David Cameron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping’in de aralarında bulunduğu çok sayıda ülkenin devlet ve hükümet başkanları katılacak.
Türkiye’nin özel konuğu Azerbaycan
Öte yandan, daimi davetli olarak İspanya, küresel finans merkezlerinden biri olması nedeniyle Singapur, ASEAN Dönem Başkanı sıfatıyla Malezya, Afrika Birliği Dönem Başkanı sıfatıyla Zimbabwe, NEPAD Dönem Başkanı sıfatıyla Senegal de zirvede bulunacak. Bunun yanı sıra, her yıl G20 Dönem Başkanı olan ülkenin kendi belirleyeceği ülkeleri zirveye davet etme hakkı bulunuyor. Bu kapsamda Türkiye, Azerbaycan’ı G20 zirvesine davet etti.
13 binin üzerinde katılım
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde düzenlenen zirveye yaklaşık 13 bin kişinin katılması bekleniyor. Yurtiçi ve yurtdışından ise yaklaşık 2 bin 500 basın mensubu zirveyi izleyecek. Bununla birlikte, yıl boyunca gerçekleştirilen G20 etkinlikleriyle birlikte toplamda 60 bin yabancı misafir Türkiye’de ağırlanmış olacak.
Küresel ekonomik meseleler masada
İkisi çalışma yemeği ve 5´i ana oturum olmak üzere 7 oturum gerçekleştirilmesi planlanan G20 Türkiye Zirvesi’nde; “Küresel Toparlanmanın Güçlendirilmesi ve Potansiyelin Artırılması”, ” Dayanıklılığın Artırılması”, “Sürdürülebilirliğin Desteklenmesi” gibi konular detaylı bir şekilde ele alınacak. Bununla birlikte, zirvede büyüme, yatırımlar, ticaret, istihdam ve rekabetçilik başlıkları altında, reformlar ve küresel durgunluktan çıkışa yönelik stratejiler de ele alınacak.
Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önerisiyle zirvenin ilk gününün akşamı gerçekleştirilecek çalışma yemeğinde, Suriyeli mülteciler ve terörle mücadele konularını gündeme getirilecek. Bu çerçevede, özellikle mülteci krizinin Avrupa ülkeleri dâhil olmak üzere tüm ülkeler üzerindeki olumsuz etkileri üzerine konuşulacak.
Türkiye´den önce bu organizasyona Avustralya´nın Brisbane kenti ev sahipliği yaptı. Antalya’dan sonra gerçekleşecek organizasyona ise Çin´in Hangzhou kenti ev sahipliği yapacak.
G20 nedir?
İngilizce “Group of 20” (20 Grubu) teriminin kısaltması olan G20, dünyanın en gelişmiş ve sanayileşmiş ekonomisine sahip 19 ülke ile Avrupa Birliği’nden (AB) oluşuyor. 1999’da Asya ekonomik krizinin çıkmasıyla ABD ve Kanada Maliye Bakanları krizle baş edebilmek için 20 ülkeyi toplantıya çağırmasıyla ilk adım atıldı. 2008’e kadar sadece maliye bakanları düzeyinde toplanan zirve, küresel ekonomik krizinin ardından devlet başkanları düzeyinde toplanmaya başladı. G20 toplantılarında, uluslararası finansal istikrarın arttırılmasına ilişkin görüşme ve çalışmalar yapılıyor.
G20’nin etkisi
G-20’de ekonomik, eğitim ve sağlık ve birçok alanda alınan kararlar uygulandığı takdirde ülke vatandaşlarını olumlu anlamda etkileyebiliyor. Her sene yapılan zirvenin sonunda ülkelerin fikirleri ve çekinceleri göz önüne alınarak bir bildiri yayınlanıyor. Bildirideki hedeflere ulaşma niyeti beyan edilirken, zirvenin resmi bir karar alma mekanizması bulunmuyor.
Bu ülkelerin yanı sıra, üye olmamakla birlikte uluslararası bazı kuruluşlar da katılıyor. Bu kuruluşlar şöyle: Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Teşkilatı´nın (OECD) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO).

Kaynak: T.C. Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum