Genel Müdür Yerli ve Milli Faaliyetlerini Anlattı
Dünyanın ilk 100 savunma sanayii şirketi listesinde yer alan Türkiye'nin en büyük savunma elektroniği kuruluşu ASELSAN’ın Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, Ondokuz Mayıs Üniversitesinin (OMÜ) davetlisi olarak geldiği Samsun’da, "ASELSAN’ın Yerlileşme ve Millîleşmedeki Rolü" konulu bir konferans verdi.
06 Aralık 2019 - 14:06
OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen konferansa; Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Atakum Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Samsun İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Prof. Dr. Mehmet Kuran ve Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, Genel Sekreter Doç. Dr. Menderes Kabadayı, OKA Başkanı Mevlüt Özen, Samsun Ticaret Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, akademik ve idari personel, kamu kurum ve sivil toplum yetkilileri, iş insanları ve öğrenciler katıldı.
Protokol konuşmalarıyla başlayan konferansta söz alan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç katılımın yoğun olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları söyledi: “Öğrencilerimiz en kıymetli varlıklarımız. Onların sadece üniversite dershanelerinde edindikleri bilgiyle yetinmelerini değil hayatın bizzat kendisiyle ilgili bilgileri ve gelecekleri için sağlıklı verileri edinebilmeleri adına bu buluşmaların önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu tür etkinliklerimiz devam edecek.”
Türkiye’nin stratejik önemi ve geçmişinden getirdiği birikimi nedeniyle hâkim güçlerin oyunlarına maruz kaldığını da hatırlatan Rektör Sait Bilgiç “Bu oyunları da insanımız üzerinden gerçekleştirmeye çalıştılar. 12 Eylül ve 15 Temmuz hain darbe girişimi, bunun örnekleri. Bizim bu kötü senaryolara karşı durmak için çok çalışmanın yanı sıra birlik ve beraberlik içerisinde olmamız çok önemli. Bu nedenle bu birlikteliğe zarar verecek her türlü oyunu bozmak için gerçekleri çok iyi bilmemiz ve irademize sahip çıkmamız gerekli” dedi.
ASELSAN’ın başarıları gelecek umutlarımızı arttırdı
Çalışma ve organizasyon konusundaki eksikliğimizin özgüven sorununa yol açabildiğine işaret eden Rektör Bilgiç “Bu durum da mevcut potansiyelimizin çok azını kullanmamıza sebep oluyor. Gençlerimiz becerilerini gösterebilecekleri bir ortam eksikliği yaşayabiliyorlar. Bunun önüne geçebilmek için özellikle son yıllarda öne çıkan kuruluşlar var. Bunlardan biri de ASELSAN. Özellikle savunma sanayide başlayan çalışmalar meyvelerini çok değişik alanlarda da vermeye başladı. Bu durum gelecek adına umutlarımızı arttırdı. Çünkü dışa bağımlılıktan kurtulabildiğimiz oranda özgürleşebilmekteyiz. Bunu sağlayan ASELSAN’ın yerlileşme ve millileşme konusunda yaptığı çalışmalar, gelişmeler ve gelecek planları gençlerimizin geleceklerine dair yapabileceklerine bir ışık tutacaktır." şeklinde konuştu.
ASELSAN ve önemli sanayi kurumları ile protokol imzaladık
OMÜ ile ASLESAN ve Savunma Sanayi Başkanlığı arasında imzalanan, savunma sanayisi için araştırmacı yetiştirmek amacıyla hazırlanan protokol hakkında da bilgi veren Rektör Sait Bilgiç “Protokol kapsamında lisansüstü öğrencilerimizin tez konusu araştırma projeleri, ASELSAN ile Üniversitemizin ortak projesi olarak Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından desteklenebilecek. ASELSAN dışında BORSAN gibi kurumlarla da protokol imzaladık. Özellikle Mühendislik Fakültesi öğretim üyelerimizin, lisansüstü programlarına kayıtlı öğrenciler tarafından yapılacak ve halen yapılmakta olan tez çalışmalarının, bu şirketlerin uzun ve orta vadeli AR-GE stratejileri doğrultusunda ve belirlenen öncelikli alanlarda geliştirilecek şekilde güdümlü projeler sunmasını bekliyoruz.” diye konuştu.
Türkiye’nin geleceğine katkı sağlamak için iş birliklerini arttırmalıyız
İş yeri eğitimi ve proje ortaklıkları gibi üniversite-sanayi iş birliklerine de değinen Rektör Bilgiç şöyle devam etti: “Bu iş birliklerini daha üst düzeye çıkartmak adına çalışmaktayız. TÜBİTAK’ın da doktora derecesine sahip nitelikli insan kaynağını sanayiye kazandırmak ve bu yönde üniversite-sanayi iş birliğini geliştirmek için program başlattığını paylaşmak istiyorum. Sanayicilerimizin bu programdan daha fazla yararlanmalarını bekliyoruz. İnşallah gelecekte bu iş birlikleri sayesinde daha büyük projeleri hayata geçireceğiz. Bu iş birliklerini sağlamak zorundayız. Bunu başarırsak elimizdeki imkânları daha verimli kullanarak Türkiye’nin geleceği için sağlam adımlar atılmasına katkı sağlarız.”
Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, konferansın ülkemiz adına gelişmelere vesile olmasını dileyerek katılımlarından dolayı herkese teşekkür etti.
ASELSAN’ın Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün ise verdiği "ASELSAN’ın Yerlileşme ve Millîleşmedeki Rolü" konulu konferansta, kurumun kuruluşu, faaliyetleri, üretim alanları, geliri, üniversiteler ve sanayi kuruluşlarıyla yapılan iş birlikleri ile ilgili geniş bilgiler verdi.
Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç’e OMÜ’ye yaptığı katkılardan dolayı teşekkür eden ASELSAN Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün “Çok güzel bir kampüsünüz var. Ayrıca üniversite olarak şehirle bütünleşmiş bir atmosferiniz var” dedi.
ASELSAN dünya savunma şirketleri arasında ilk 50’ye girmeyi zorluyor
1975 yılında kurulan ASELSAN’ın, bu zamana kadar tüm görevlerini başarıyla sürdürdüğünü vurgulayan Genel Müdür Prof. Dr. Haluk Görgün “ASELSAN tüm vatandaşlarımızın sahiplendiği Türkiye’nin gözbebeği kurumlarından bir tanesi. Savunma alanında duyulan elektronik ihtiyaçların projelendirilmesi sürecinde üzerine aldığı her bir sorumluluğu, kendine özel çözümleri, kültürü ve yaklaşımıyla tamamlayan bir kurum. Dünyadaki savunma şirketleri içinde ilk 100’e girip hatta ilk 50’ye girmeyi zorlayan bir şirket. ASELSAN’ın en önemli özelliği ise mühendislik ve tasarım kültürünün çok iyi oturmuş olması. Bu da ancak nitelikli insan kapasitesi ile mümkün. ” şeklinde konuştu.
ASELSAN’ın Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’nın şirketlerinden biri olduğunu kaydeden Prof. Dr. Haluk Görgün “Vakfın şirketleri içinde borsada işlem gören, dünyanın her yerinde yatırımcısı olan tek şirket ASELSAN. Yüzde 25,8 oranında İstanbul Borsasında işlem görüyor” ifadelerini kullandı.
Sivillere yönelik faaliyetlerimizde büyük gelişmeler kaydettik
ASELSAN’ın 5 farklı sektörde 5 temel faaliyet alanı olduğunu belirten Genel Müdür Haluk Görgün, bu faaliyet alanlarını haberleşme ve bilgi teknolojileri, mikro elektronik güdüm elektro optik güdüm sistemler, radar elektronik harp sistemleri, savunma sistem teknolojileri ile sivillere yönelik ulaşım, güvenlik, enerji ve sağlık sektörü olarak sıraladı. ASELSAN’ın sivillere yönelik faaliyetlerini son birkaç yıldır sürdürdüğünü ifade eden Görgün, buna rağmen bu alanda büyük gelişmeler kaydedildiğini söyledi. Görgün “İleride ülkemizin teknolojik ve ekonomik anlamda bağımsızlığına çok katkı sağlayacağına inandığımız bir sektör” dedi.
64 ülkeye ihracat yapıyoruz
Faaliyet alanlarıyla ilgili ayrıntılı bilgiler veren Genel Müdür Haluk Görgün şunları söyledi “Özellikle haberleşme teknolojisinde oldukça ilerideyiz. Gururla söylüyoruz ki ASELSAN’ın telsizlerini dünyanın her yerine ihraç ediyoruz ve bu telsizler sadece ücret olarak değil teknoloji bakımından da dünyadaki rakiplerine kendini kanıtlamış bir ürün ailesi. Şu anda tüm sektörlerimizle de 64 ülkeye ihracat yapabiliyoruz.”
Faaliyet alanlarında edindikleri kabiliyetleri, uluslararası antlaşmalarla yurtdışına ihraç edebilir bir seviyeye getirdiklerini dile getiren ASELSAN Genel Müdürü Görgün, özellikle son dönemde ordumuzun gücüne güç katan, teröristlerin elektronik cihazlarını etkisiz hale getiren ve müttefik ülkelere de ihraç edilen ürünleri paylaştı.
Mühendislik ve AR-GE kültürüyle projelerini işlevsel bir ürüne dönüştürdüklerinin altını çizen Prof. Dr. Görgün “Bu durum çok nitelikli insan ve altyapı kapasitesinin bir sonucu. Savunma sanayi sistemleri kapsamında ürettiğimiz ürünleri sivil alanda kullanmak da hem ithalatı azaltmak hem de teknolojimizi ve ekonomimizi geliştirmek açısından önemli. Mobil güvenlik sistemi, akıllı sistem, trafik sistemi, raylı sistem bunlara örnek. Son olarak sağlık teknolojileri sektöründe de ciddi çalışmalarımız var. Sadece bu alanda çalışacak 500 mühendisimiz, dışardan kaynak almadan öz kaynaklarımızla finanse ettiğimiz, ürünleşmeye gelmiş projelerimizi yürütüyorlar.” diye konuştu.
Yıllık 2 milyar dolar ciromuz var
ASELSAN’ın dünya savunma sistemleri şirketleri arasında 52. sırada olduğunu kaydeden Görgün, yıllık cirosunun 2 milyar dolar, ihracat kapasitesinin ise 300 milyon civarında olduğunu sözlerine ekledi.
Uluslararası ortaklıkları, firmaları, üniversiteler ve üniversitelerin teknoparklarıyla yaptıkları iş birliklerine de değinen Haluk Görgün, çalışanlarıyla ilgili bilgi verdikten sonra AR-GE faaliyetleriyle ilgili şunları söyledi “6 farklı, Sanayi ve Teknoloji, Bakanlığından onaylı AR-GE merkezimiz var. ASELSAN bir mühendislik ve AR-GE şirketidir. Gerçek anlamda AR-GE çalışması yaparak sonucunda ürünleştirmeyi en iyi başaran şirket. 8 tane de kendi dışında AR-GE merkezi var. 2018 yılında AR-GE bütçemiz 474 milyon dolardı. Her sene cirosunun yüzde 7’sini AR-GE’ye ayırıyor. Bu bütçenin yüzde 25’ini de üniversite ve kobilerin AR-GE faaliyetleriyle paylaşıyor. Bu paylaşımı yapabilmesi için de aynı frekansta olması, aynı hedefte olması ve bu kurumların alt yapı ve potansiyele sahip olması gerekiyor. “
ASELSAN Akademi hakkında da bilgi paylaşan Görgün “4 üniversitenin 4 programını birbirileriyle konuşur hale getirerek ASELSAN’ın onların yüksek lisans ve doktora derecelerini verebileceği bir akademiye dönüştürdük. YÖK tarafından da onaylandı. ASELSAN’ın üretim tesisleri bu 4 üniversitenin kampüsü oldu. Öğrenciler öncelediğimiz alanlarda yüksek lisans ve doktora yapıyorlar. Böylece hem çalışanımız akademik olarak kazanıyor, hem de biz onların çalışmalarını projelerimizde değerlendirebiliyoruz. Aynı zamanda akademisyenleri kendi üretim tesislerimize çekerek farklı alanlarda birlikte çalışma platformu oluşturabiliyoruz“ dedi.
Yerli ve milli üretim yüzde 20’den yüzde 65’lere çıktı
ASELSAN’ın yerli ve milli üretim için kurulduğunu hatırlatan Genel Müdür Haluk Görgün “Bu kolay ve hemen gerçekleşebilecek bir süreç değil. Ancak özellik son 15 yılda Cumhurbaşkanımızın da gösterdiği güçlü iradeyle, yerli ve milli üretimi yüzde 20’den yüzde 65’lere kadar çıkardık. Hala yapacak çok işimiz var. Bunun için paydaşlarımızı, üniversitelerimizi savunma sanayinin içine çekmek istiyoruz. Ayrıca kendi içimizde Milli ve Yerli Ürün Geliştirme Kurulu kurduk. Yurt dışı bağımlılığını azaltmak, ürün maliyetlerini düşürmek ve teknolojik yetkinlik kazanmak hedefiyle kurduğumuz bu kurulun çalışmaları sonucunda son 1 yılda şirketimiz 670 yeni tedarikçiyle çalışmaya başladı“ şeklinde konuştu.
OMÜ’yü ve Samsunlu sanayicileri ASELSAN’la çalışmaya davet ediyorum
ASELSAN’ın Samsun’da 4 şirketle çalıştığını belirten Genel Müdür Haluk Görgün “Samsun’da güzide firmalarımız ve onlarla aktif çalışabileceğimiz faaliyet alanlarımız da var. Bu konuda ASELSAN’ın üzerine düşen sorumluluklar da var. Bu konuda gayret göstereceğiz. Şu an aramızda olan ve Samsun’da faaliyet gösteren sanayicilerimizi ve OMÜ’yü ASELSAN’la çalışmaya davet ediyorum." dedi.
Öğrencilerin, ASELSAN’da çalışmak için en iyi şekilde yabancı dil bilmeleri gerektiğine de dikkat çeken Prof. Dr. Haluk Görgün, öğrencilik dönemlerinde kendilerine yatırım yapmaları tavsiyesinde bulundu.
Prof. Görgün sunumun ardından Samsun sanayicileri, Üniversite öğrencileri ve akademisyenlerin sorularını cevaplandırdı.
ASELSAN tarafından hazırlanan film gösteriminin ardından Samsun Valisi Osman Kaymak ve Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, ASELSAN’ın Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün’e verdiği değerli bilgiler için teşekkür ederek fidan sertifikası takdim etti.
Takdim töreninin ardından konferans sona erdi.
Protokol konuşmalarıyla başlayan konferansta söz alan Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç katılımın yoğun olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları söyledi: “Öğrencilerimiz en kıymetli varlıklarımız. Onların sadece üniversite dershanelerinde edindikleri bilgiyle yetinmelerini değil hayatın bizzat kendisiyle ilgili bilgileri ve gelecekleri için sağlıklı verileri edinebilmeleri adına bu buluşmaların önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu tür etkinliklerimiz devam edecek.”
Türkiye’nin stratejik önemi ve geçmişinden getirdiği birikimi nedeniyle hâkim güçlerin oyunlarına maruz kaldığını da hatırlatan Rektör Sait Bilgiç “Bu oyunları da insanımız üzerinden gerçekleştirmeye çalıştılar. 12 Eylül ve 15 Temmuz hain darbe girişimi, bunun örnekleri. Bizim bu kötü senaryolara karşı durmak için çok çalışmanın yanı sıra birlik ve beraberlik içerisinde olmamız çok önemli. Bu nedenle bu birlikteliğe zarar verecek her türlü oyunu bozmak için gerçekleri çok iyi bilmemiz ve irademize sahip çıkmamız gerekli” dedi.
ASELSAN’ın başarıları gelecek umutlarımızı arttırdı
Çalışma ve organizasyon konusundaki eksikliğimizin özgüven sorununa yol açabildiğine işaret eden Rektör Bilgiç “Bu durum da mevcut potansiyelimizin çok azını kullanmamıza sebep oluyor. Gençlerimiz becerilerini gösterebilecekleri bir ortam eksikliği yaşayabiliyorlar. Bunun önüne geçebilmek için özellikle son yıllarda öne çıkan kuruluşlar var. Bunlardan biri de ASELSAN. Özellikle savunma sanayide başlayan çalışmalar meyvelerini çok değişik alanlarda da vermeye başladı. Bu durum gelecek adına umutlarımızı arttırdı. Çünkü dışa bağımlılıktan kurtulabildiğimiz oranda özgürleşebilmekteyiz. Bunu sağlayan ASELSAN’ın yerlileşme ve millileşme konusunda yaptığı çalışmalar, gelişmeler ve gelecek planları gençlerimizin geleceklerine dair yapabileceklerine bir ışık tutacaktır." şeklinde konuştu.
ASELSAN ve önemli sanayi kurumları ile protokol imzaladık
OMÜ ile ASLESAN ve Savunma Sanayi Başkanlığı arasında imzalanan, savunma sanayisi için araştırmacı yetiştirmek amacıyla hazırlanan protokol hakkında da bilgi veren Rektör Sait Bilgiç “Protokol kapsamında lisansüstü öğrencilerimizin tez konusu araştırma projeleri, ASELSAN ile Üniversitemizin ortak projesi olarak Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından desteklenebilecek. ASELSAN dışında BORSAN gibi kurumlarla da protokol imzaladık. Özellikle Mühendislik Fakültesi öğretim üyelerimizin, lisansüstü programlarına kayıtlı öğrenciler tarafından yapılacak ve halen yapılmakta olan tez çalışmalarının, bu şirketlerin uzun ve orta vadeli AR-GE stratejileri doğrultusunda ve belirlenen öncelikli alanlarda geliştirilecek şekilde güdümlü projeler sunmasını bekliyoruz.” diye konuştu.
Türkiye’nin geleceğine katkı sağlamak için iş birliklerini arttırmalıyız
İş yeri eğitimi ve proje ortaklıkları gibi üniversite-sanayi iş birliklerine de değinen Rektör Bilgiç şöyle devam etti: “Bu iş birliklerini daha üst düzeye çıkartmak adına çalışmaktayız. TÜBİTAK’ın da doktora derecesine sahip nitelikli insan kaynağını sanayiye kazandırmak ve bu yönde üniversite-sanayi iş birliğini geliştirmek için program başlattığını paylaşmak istiyorum. Sanayicilerimizin bu programdan daha fazla yararlanmalarını bekliyoruz. İnşallah gelecekte bu iş birlikleri sayesinde daha büyük projeleri hayata geçireceğiz. Bu iş birliklerini sağlamak zorundayız. Bunu başarırsak elimizdeki imkânları daha verimli kullanarak Türkiye’nin geleceği için sağlam adımlar atılmasına katkı sağlarız.”
Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, konferansın ülkemiz adına gelişmelere vesile olmasını dileyerek katılımlarından dolayı herkese teşekkür etti.
ASELSAN’ın Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün ise verdiği "ASELSAN’ın Yerlileşme ve Millîleşmedeki Rolü" konulu konferansta, kurumun kuruluşu, faaliyetleri, üretim alanları, geliri, üniversiteler ve sanayi kuruluşlarıyla yapılan iş birlikleri ile ilgili geniş bilgiler verdi.
Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç’e OMÜ’ye yaptığı katkılardan dolayı teşekkür eden ASELSAN Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün “Çok güzel bir kampüsünüz var. Ayrıca üniversite olarak şehirle bütünleşmiş bir atmosferiniz var” dedi.
ASELSAN dünya savunma şirketleri arasında ilk 50’ye girmeyi zorluyor
1975 yılında kurulan ASELSAN’ın, bu zamana kadar tüm görevlerini başarıyla sürdürdüğünü vurgulayan Genel Müdür Prof. Dr. Haluk Görgün “ASELSAN tüm vatandaşlarımızın sahiplendiği Türkiye’nin gözbebeği kurumlarından bir tanesi. Savunma alanında duyulan elektronik ihtiyaçların projelendirilmesi sürecinde üzerine aldığı her bir sorumluluğu, kendine özel çözümleri, kültürü ve yaklaşımıyla tamamlayan bir kurum. Dünyadaki savunma şirketleri içinde ilk 100’e girip hatta ilk 50’ye girmeyi zorlayan bir şirket. ASELSAN’ın en önemli özelliği ise mühendislik ve tasarım kültürünün çok iyi oturmuş olması. Bu da ancak nitelikli insan kapasitesi ile mümkün. ” şeklinde konuştu.
ASELSAN’ın Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’nın şirketlerinden biri olduğunu kaydeden Prof. Dr. Haluk Görgün “Vakfın şirketleri içinde borsada işlem gören, dünyanın her yerinde yatırımcısı olan tek şirket ASELSAN. Yüzde 25,8 oranında İstanbul Borsasında işlem görüyor” ifadelerini kullandı.
Sivillere yönelik faaliyetlerimizde büyük gelişmeler kaydettik
ASELSAN’ın 5 farklı sektörde 5 temel faaliyet alanı olduğunu belirten Genel Müdür Haluk Görgün, bu faaliyet alanlarını haberleşme ve bilgi teknolojileri, mikro elektronik güdüm elektro optik güdüm sistemler, radar elektronik harp sistemleri, savunma sistem teknolojileri ile sivillere yönelik ulaşım, güvenlik, enerji ve sağlık sektörü olarak sıraladı. ASELSAN’ın sivillere yönelik faaliyetlerini son birkaç yıldır sürdürdüğünü ifade eden Görgün, buna rağmen bu alanda büyük gelişmeler kaydedildiğini söyledi. Görgün “İleride ülkemizin teknolojik ve ekonomik anlamda bağımsızlığına çok katkı sağlayacağına inandığımız bir sektör” dedi.
64 ülkeye ihracat yapıyoruz
Faaliyet alanlarıyla ilgili ayrıntılı bilgiler veren Genel Müdür Haluk Görgün şunları söyledi “Özellikle haberleşme teknolojisinde oldukça ilerideyiz. Gururla söylüyoruz ki ASELSAN’ın telsizlerini dünyanın her yerine ihraç ediyoruz ve bu telsizler sadece ücret olarak değil teknoloji bakımından da dünyadaki rakiplerine kendini kanıtlamış bir ürün ailesi. Şu anda tüm sektörlerimizle de 64 ülkeye ihracat yapabiliyoruz.”
Faaliyet alanlarında edindikleri kabiliyetleri, uluslararası antlaşmalarla yurtdışına ihraç edebilir bir seviyeye getirdiklerini dile getiren ASELSAN Genel Müdürü Görgün, özellikle son dönemde ordumuzun gücüne güç katan, teröristlerin elektronik cihazlarını etkisiz hale getiren ve müttefik ülkelere de ihraç edilen ürünleri paylaştı.
Mühendislik ve AR-GE kültürüyle projelerini işlevsel bir ürüne dönüştürdüklerinin altını çizen Prof. Dr. Görgün “Bu durum çok nitelikli insan ve altyapı kapasitesinin bir sonucu. Savunma sanayi sistemleri kapsamında ürettiğimiz ürünleri sivil alanda kullanmak da hem ithalatı azaltmak hem de teknolojimizi ve ekonomimizi geliştirmek açısından önemli. Mobil güvenlik sistemi, akıllı sistem, trafik sistemi, raylı sistem bunlara örnek. Son olarak sağlık teknolojileri sektöründe de ciddi çalışmalarımız var. Sadece bu alanda çalışacak 500 mühendisimiz, dışardan kaynak almadan öz kaynaklarımızla finanse ettiğimiz, ürünleşmeye gelmiş projelerimizi yürütüyorlar.” diye konuştu.
Yıllık 2 milyar dolar ciromuz var
ASELSAN’ın dünya savunma sistemleri şirketleri arasında 52. sırada olduğunu kaydeden Görgün, yıllık cirosunun 2 milyar dolar, ihracat kapasitesinin ise 300 milyon civarında olduğunu sözlerine ekledi.
Uluslararası ortaklıkları, firmaları, üniversiteler ve üniversitelerin teknoparklarıyla yaptıkları iş birliklerine de değinen Haluk Görgün, çalışanlarıyla ilgili bilgi verdikten sonra AR-GE faaliyetleriyle ilgili şunları söyledi “6 farklı, Sanayi ve Teknoloji, Bakanlığından onaylı AR-GE merkezimiz var. ASELSAN bir mühendislik ve AR-GE şirketidir. Gerçek anlamda AR-GE çalışması yaparak sonucunda ürünleştirmeyi en iyi başaran şirket. 8 tane de kendi dışında AR-GE merkezi var. 2018 yılında AR-GE bütçemiz 474 milyon dolardı. Her sene cirosunun yüzde 7’sini AR-GE’ye ayırıyor. Bu bütçenin yüzde 25’ini de üniversite ve kobilerin AR-GE faaliyetleriyle paylaşıyor. Bu paylaşımı yapabilmesi için de aynı frekansta olması, aynı hedefte olması ve bu kurumların alt yapı ve potansiyele sahip olması gerekiyor. “
ASELSAN Akademi hakkında da bilgi paylaşan Görgün “4 üniversitenin 4 programını birbirileriyle konuşur hale getirerek ASELSAN’ın onların yüksek lisans ve doktora derecelerini verebileceği bir akademiye dönüştürdük. YÖK tarafından da onaylandı. ASELSAN’ın üretim tesisleri bu 4 üniversitenin kampüsü oldu. Öğrenciler öncelediğimiz alanlarda yüksek lisans ve doktora yapıyorlar. Böylece hem çalışanımız akademik olarak kazanıyor, hem de biz onların çalışmalarını projelerimizde değerlendirebiliyoruz. Aynı zamanda akademisyenleri kendi üretim tesislerimize çekerek farklı alanlarda birlikte çalışma platformu oluşturabiliyoruz“ dedi.
Yerli ve milli üretim yüzde 20’den yüzde 65’lere çıktı
ASELSAN’ın yerli ve milli üretim için kurulduğunu hatırlatan Genel Müdür Haluk Görgün “Bu kolay ve hemen gerçekleşebilecek bir süreç değil. Ancak özellik son 15 yılda Cumhurbaşkanımızın da gösterdiği güçlü iradeyle, yerli ve milli üretimi yüzde 20’den yüzde 65’lere kadar çıkardık. Hala yapacak çok işimiz var. Bunun için paydaşlarımızı, üniversitelerimizi savunma sanayinin içine çekmek istiyoruz. Ayrıca kendi içimizde Milli ve Yerli Ürün Geliştirme Kurulu kurduk. Yurt dışı bağımlılığını azaltmak, ürün maliyetlerini düşürmek ve teknolojik yetkinlik kazanmak hedefiyle kurduğumuz bu kurulun çalışmaları sonucunda son 1 yılda şirketimiz 670 yeni tedarikçiyle çalışmaya başladı“ şeklinde konuştu.
OMÜ’yü ve Samsunlu sanayicileri ASELSAN’la çalışmaya davet ediyorum
ASELSAN’ın Samsun’da 4 şirketle çalıştığını belirten Genel Müdür Haluk Görgün “Samsun’da güzide firmalarımız ve onlarla aktif çalışabileceğimiz faaliyet alanlarımız da var. Bu konuda ASELSAN’ın üzerine düşen sorumluluklar da var. Bu konuda gayret göstereceğiz. Şu an aramızda olan ve Samsun’da faaliyet gösteren sanayicilerimizi ve OMÜ’yü ASELSAN’la çalışmaya davet ediyorum." dedi.
Öğrencilerin, ASELSAN’da çalışmak için en iyi şekilde yabancı dil bilmeleri gerektiğine de dikkat çeken Prof. Dr. Haluk Görgün, öğrencilik dönemlerinde kendilerine yatırım yapmaları tavsiyesinde bulundu.
Prof. Görgün sunumun ardından Samsun sanayicileri, Üniversite öğrencileri ve akademisyenlerin sorularını cevaplandırdı.
ASELSAN tarafından hazırlanan film gösteriminin ardından Samsun Valisi Osman Kaymak ve Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç, ASELSAN’ın Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün’e verdiği değerli bilgiler için teşekkür ederek fidan sertifikası takdim etti.
Takdim töreninin ardından konferans sona erdi.
FACEBOOK YORUMLAR