GÖZ ENFEKSİYONLARINA DİKKAT!
GRİP VE SOĞUK ALGINLIĞINDA GÖZLE TEMASI AZALTIN Soğuk havaların kendini hissettirmesi, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların görülmesini artırıyor
17 Ocak 2014 - 16:55
GRİP VE SOĞUK ALGINLIĞINDA GÖZLE TEMASI AZALTIN
Soğuk havaların kendini hissettirmesi, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların görülmesini artırıyor. Vücudun direncini kaybetmesiyle kişiyi yatağa düşürebilen grip ve soğuk algınlığı, gözde enfeksiyonlara da neden oluyor. Uzmanlar, bu dönemde ellerin sık yıkanması gerektiğini söyleyerek, gözle temasın azaltılması konusunda uyarıda bulundu.
Dünyagöz Samsun’dan Opr. Dr. Sefa Kaçar, kışın sık görülen grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların gözde batma, yanma, çapaklanma gibi bulgulara neden olabileceğini ifade ederek, söz konusu şikâyetlerin geçmemesi durumda göz hekimine başvurulması gerektiğini kaydetti.
Gözü de vuruyor
Grip ve soğuk algınlığının geçirilmekte olan viral bir üst solunum yolu enfeksiyonu olarak tanımlanabileceğini ifade eden Opr. Dr. Sefa Kaçar, bu hastalıkların öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve bazen de ateşle seyredebileceğini dile getirdi. Opr. Dr. Kaçar grip ve soğuk algınlığından kaynaklanan bulguların, bağışıklık sisteminin virüslere verdiği bir cevap olduğunu anlatarak, gözde ise bu virüslerin kızarıklık, sulanma, yanma, batma, göz kapaklarında şişlik, ışık hassasiyeti gibi belirtileri ortaya çıkaracağını ifade etti.
Çoğu zaman grip ve soğuk algınlığının vücudu terk etmesiyle birlikte gözde meydana gelen bulguların da düzeldiğini kaydeden Opr. Dr. Kaçar, “Bazen bu viral enfeksiyonla birlikte bakteriyel enfeksiyonlar da görülebilir. Bu gibi durumlarda tedavi gerekebilir” dedi.
Kontakt lens kullanmayın
Opr. Dr. Sefa Kaçar, grip ve soğuk algınlığı boyunca ellerin sık yıkanmasını, gözle temasın mümkün olduğunca azaltılmasını ve ağır göz makyajından kaçınılması gerektiğine dikkat çekti. Göz enfeksiyonlarının da grip ve soğuk algınlığı gibi kolaylıkla çevredeki kişilere bulaşabileceğinin altını çizen Opr. Dr. Sefa Kaçar, şöyle konuştu: “Elleri sık yıkamak, tek kullanımlık kağıt havlu kullanılması, ortak eşya kullanmamak, gözlere temastan kaçınmak bulaştırıcılığı azaltabilir. Bu dönemde kontakt lens kullanılmamalıdır. Geçmeyen sulanma, yanma, batma, çapaklanma şikâyetlerinde ise acil olarak bir göz hekimine başvurulmalı. Gözde oluşan enfeksiyonlar antibiyotik veya damla gibi ilaçlarla tedavi edilebilir ancak erken müdahalenin büyük önem taşıdığını unutmamak gerekiyor.”
Opr. Dr. Sefa Kaçar, grip ve soğuk algınlığı hastalıklarında görme kaybı yaşanmayacağını ancak geçici görme bulanıklıkları olabileceğini de ifade etti.
FACEBOOK YORUMLAR