HAYALLERDEN GERÇEĞE DÖNÜŞEN SAMSUN'DAKİ DEĞİŞİMİN NE KADAR FARKINDAYIZ?

Ferruh ÇETİN'den anılar

HAYALLERDEN GERÇEĞE DÖNÜŞEN SAMSUN'DAKİ DEĞİŞİMİN NE KADAR FARKINDAYIZ?
12 Kasım 2014 - 22:30
Ferruh ÇETİN'den anılar...

HAYALLERDEN GERÇEĞE DÖNÜŞEN SAMSUN’DAKİ DEĞİŞİMİN NE KADAR FARKINDAYIZ?[gallery ids="15715"]



Samsun’da gerçekten bir değişim yaşanıyor. Bu değişim kent halkı tarafından ne kadar biliniyor?. Samsun’da gerçekleştirilen bu değişimin kent ekonomisine katkısı var mı?
Dünkü Samsun ile bugünkü Samsun’u kıyasladığınızda, son 15 yıl içinde yapılanlar gerçekten Samsun’u çağ atlatmış mı?
Samsun’da yapılan çevre düzenlemeleri gerçekten değişimin izlerini taşımaktadır.
Karadeniz’in bu en büyük kentindeki değişim en çok kent dışından ilimize gelenlerin dikkatini çekiyor.
Mesela rahmetli Muzaffer Önder tarafından başlatılan ve bugünkü Büyükşehir Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın çabaları sonucu gerçekleştirilen sahil düzenlemeleri gerçekten Samsun’a şehir olarak yeni bir ivme kazandırmıştır.
Şehrin doğusu ve batısında yer alan dolgu sahalarında yapılanlar, kent halkına ve dışarıdan Samsun’u ziyaret edenlere turizm açısından yeni olanaklar sağlamış, özellikle batı sahilindeki Amazon köyü ve amazon adası yabancı turistlerin ilgisini çeker hale gelmiştir.
Kimileri tarafından Atatürk’ün şehri olarak bilinen bu kentin Amazon şehri olarak anılmasını yanlış bulsa da, yapılanların doğru tercih olduğunu söyleyebiliriz.
KARADENİZ’İN BAŞKENTİ
Samsun, Türkiye’nin  en kalabalık on altıncı şehri.
Karadeniz Bölgesi’nin eğitim, sağlık, sanayi, ticaret, ulaşım ve ekonomi açılarından en gelişmiş şehri olan Samsun kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerden olup “Karadeniz’in Başkenti” durumundadır.
Yerleşim geçmişi MÖ 60000 yılına dek uzanan Samsun’a yerleşen ilk topluluk MÖ 5000-3500 arasında buraya gelen Kaşkalardır. Ardından Hitit ve Amazon dönemlerini yaşayan şehir MÖ 1182 ile MÖ 546 yılları arasında sürekli el değiştirmiş ve bu yıldan itibaren Pers hâkimiyetine girmiştir. Perslerin ardından Pontus, Roma, Bizans egemenliği gören Samsun bunların ardından bir Ceneviz kolonisi haline gelmiştir.  1422-1428 yılları arasında Osmanlı hâkimiyetinden çıkan Samsun tekrar Osmanlı toprağı olmuş ve 1923 yılında Türkiye Cumhuriyetinin ilanına dek bu durumunu sürdürmüştür.
Türkiye’nin kurulmasına dek uzanan ve 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışıyla başlayan sürecin başlangıç durağı olması nedeniyle özel bir konumu bulunan Samsun “19 Mayıs Kenti” olarak anılmaktadır.
Şehir, Strabon’un aktardığına göre Hititler döneminde Eneti adını taşımaktaydı. Daha sonraları ne koşullarda olduğu bilinmemekle birlikte şehir Amisos adını almıştır. Bizans İmparatorluğu tarafından Aminsos olarak adlandırılsa da Amisos adı yaygın olarak kullanılmaya devam etmiştir.
TURİZM İÇİN ALT YAPI
1980’li yıllarda turizmin yalnızca “sahil ve güneş” anlayışından ibaret olması iki ay yaz mevsimi geçiren Samsun’da turizmin yeterli seviyede gelişememesine neden olmuştur.
1990’lı yıllarda değişen turizm anlayışıyla birlikte turizm ekonomik bir kaynak olarak görülmeye başlanmış ve turizm ürünleri çeşitlilik göstermeye başlamıştır.1992 yılında Samsun adına  hazırlanan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanan Samsun İli Turizm Envanteri ve Turizmi Geliştirme Planı’nın, Samsun turizminin bu yönde gelişmesine öncü olması beklenirken kurum ve kuruluşların ilgisizliği nedeniyle çok kısıtlı bir etki göstermiştir. 2000’li yıllarla birlikte ajanslar ve Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen projelerle Samsun turizm konusunda bir ivme kazanmıştır. 2011 yılında hazırlanan turizm stratejisi master planındaki 7 tematik turizm gelişim koridoru arasında yer alan Samsun’da önümüzdeki yıllarda yayla ve doğa turizminin gelişimine öncelik verilmesi amaçlanmaktadır.
BÜYÜKŞEHİR DEĞİŞİMİN ÖNCÜSÜ
Yusuf Ziya Yılmaz’ın kent için hayal ettiklerinin proje olarak bir bir hayata geçtiğini görüyoruz.
2009 yılında Mustafa Kemal’in 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a ayak bastığı nokta olan Tütün İskelesi’nden altı gün konakladığı yer olan Gazi Müzesi’ne dek devam eden Kurtuluş Yolu bunlardan birisi diyebiliriz.
Bunlara ek olarak 22 dönüm üzerine kurulan Karadeniz Bölgesi’nin en büyük hayvanat bahçesini gösterebiliriz.
1981 yılında ilki yapılan Uluslararası Halk Dansları Festivalleri de özellikle çevre iller halkının Samsun’a günü birlik te olsa akışını sağlayan etkinleri de Samsun’un turizmi açısından önemli hamleler olarak görebiliriz…
RAYLI SİSTEM ÖNEMLİ BİR YATIRIMDI
Gar ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi arasında yapılan ve 10 Ekim 2010 tarihinde ilk yolcularını alan
raylı sistem günde ortalama 90.000 yolcu taşımaktadır.  21 istasyondan oluşan hat 15 kilometre uzunluğunda olup ilerleyen dönemlerde batıda Taflan’a, doğuda ise Tekkeköy’e kadar uzatılması planlanıyor. Ayrıca raylı sistemi beslemesi için şehrin farklı yerlerinde ring hatları oluşturulmuş,
Hafif raylı sistemin olmadığı bölgelerde bir troleybüs hattı kurulması çalışmaları da kentin doğuda ve batı tarafındaki gelişmeyi de tetiklemiştir.
KARDEŞ ŞEHİRLERİMİZ ARTTI
Samsun Büyükşehir Belediyesi; kurduğu kardeş şehir ilişkileri ile sosyo-kültürel, ekonomik, eğitim, sağlık, ticaret, turizm, yerel yönetim hizmetleri ve spor gibi konularla tarafları ilgilendiren diğer alanlarda, iki şehrin ilgili birimleri arasında iletişim ve koordinasyonu sağlayarak bilgi/deneyim alışverişi ve işbirliğinin geliştirilmesi yolunda çalışmalar yapmış, sonuç olarak, iki şehir arasında karşılıklı anlayış, dostluk ve barışın güçlendirilmesi amacıyla; tarihi, kültürel, sosyal ve coğrafi açıdan Samsun ile benzerlikleri olan birçok yabancı şehir ile kardeş şehir antlaşmaları imzalamıştır. Bütün bu çalışmaların ilerde Samsun turizmine önemli katkılar sağlayacağı kuşkusuzdur.
Samsun’un 4 kıtadan toplam 9 kardeş şehri vardır. 2006 yılında imzalanan anlaşmalarla İskele ve North Little Rock ilk kardeş şehirler olurken son kardeş şehir ise 2013 yılındaki anlaşmayla Donetsk olmuştur.
KARDEŞ ŞEHİRLERİMİZ
-Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İskele,
-ABD North Little Rock, Arkansas,
-Tanzanya Darüsselam,
-İsveç Kalmar,
-Rusya Novosibirsk,
-Fransa Bordeaux,
-Almanya Kiel,
-Azerbaycan Sumgayıt,
-Ukrayna Donetsk,
SAMSUN’LU NE KADAR FARKINDA?
Samsun Turizmciler Derneği Başkanı Dilek Genç, “Öncelikle Samsun’u Samsunluya tanıtmak, sonra Samsun’u çevre illerdekilere tanıtmak gerekiyor.” diyor.
Bence doğru diyor.
Biz de zaten bu yazımızın girişinde bu soruları sorduk.
Genç’in dediklerine kulak verelim: “Üst düzey insan bile ‘Samsun’da ne var ki’ diyor. Samsun’un 5 yıldızlı oteli olmayabilir ama Samsun’da doğa ile ilgili Türkiye bazında düşündüğümüz zaman en uç noktadadır. Bunu dışarıdaki insanlar görüyor ama Samsun’daki insanların da bunu görmesi gerekiyor. Mesela arabalı bir turist sizi yolda durdurduğunda ‘Samsun’da nereye gidebilirim’ dediği zaman Samsunlu acaba bu turisti yönlendirebilir mi? Bunlar çok önemli. Başka bir şehre gittiğinizde size ilk izlenimi veren şehrin girişi ve şehirde konuştuğunuz ilk insanlardır. Turistler buralarda negatifle karşılaşırsa, buralarda gezmek istemeyebilir. Bunlarla ilgili de gelişmemiz lazım.”
BAŞKAN YILMAZ NE DİYOR?
Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Büyükşehir Belediyesi yatırımları başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarının katkılarıyla Samsun’un Türkiye’nin diğer şehirleri gibi baş döndürücü bir hızla değişip dönüştüğünü,
Şehri geleceğe taşıma adına sadece kent merkezinde değil tüm ilçelerde ve köylerde de doludizgin çalışma yürüttüklerini ifade eden Başkan Yılmaz, 3 yıl içinde kentin, Karadeniz havzasının en önemli turizm potansiyeline sahip sahil şehri haline geleceğini üzerine basa basa söylüyor.
SAMSUN’U HER YÖNÜYLE TURİZME HAZIRLIYORUZ
Samsun büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz, kenti tüm ilçeleriyle birlikte hazırladıklarını belirterek hem alt yapıda, hem çevre düzenlemede yeni yatırımlar yaptıklarını söylüyor.
Bu yazımızı Yusuf Başkanın şu sözleriyle bağlayalım :  “Bu senenin sonunda Gar Kavşağı’ndan Tekkeköy Kavşağı’na kadar çalışacak olan tercihli yol hattı inşaatı bitecek. Özgün bir çalışma yapıyoruz. Kendimiz projelendirdik. Yakın gelecekte bu viyadük de yetmeyecek. Tüneller falan gerekecek. Bunun meydana getireceği sıkıntıyı da göz önüne alarak bu tercihli ekspres yolunu kullanabiliriz.  Sanayi bölgelerinde çalışanlar, devlet yoluna çıkmadan bu yolu kullanarak evleriyle işyerleri arasındaki ulaşımlarını rahatça sağlayabilecek. Atakum’dan kuş cennetine kadar olan sahil yolunu da bitirdiğimizde Samsun, önemli turizm potansiyeline sahip, bir kent olacak”

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum