İbadetlerin bir görünen yüzü...

RAMAZAN VE SAĞLIKLI YAŞAM İbadetlerin bir görünen yüzü bir de görünmeyen hikmetleri vardır

İbadetlerin bir görünen yüzü...
30 Haziran 2015 - 19:34
RAMAZAN VE SAĞLIKLI YAŞAM

İbadetlerin bir görünen yüzü bir de görünmeyen hikmetleri vardır. Görünen hali ibadetin yerine getiriliş şekli, yani ritüelidir.

Şekilsiz ibadet olmaz. Namazın, orucun, zekâtın, haccın ve şahadetin bir şekli yanı vardır ki bu bedenini ifade eder, bir de hikmet yönü vardır ki bu da ruhunu ifade eder.

Ruhsuz ibadet, cansız beden gibidir. İbadetlerin ruhları insanın da ruhuna hayat verir. Namazın şekli yanı insan bedenine egzersiz yaptırır, hikmet yanı da gönül dünyasını tamir eder, düzenler.

Oruç ibadetinin şekli yanı, yıl içerisinde biriken yağları eritir ve zararlı kimyasalları vücuttan temizler, hikmet yanı da açlığı tanıtarak, aç kalanların yardımına koşturacak bir görül inşası oluşturur.

İbadetlerin şekli yanı şahsımıza, hikmet yanı bizim dışımızdakilere faydalı olur. Her ibadet farklı bedeni ve ruhi fayda sağlamakta ve her bir ibadet farklı açıdan insanı eğitim şekillendirmektedir. İbadetler açısından yoğunluk arz eden ve diğer zamanlara göre farklı ibadetlerin de var olduğu ramazan ayı, insanın ruhsal ve bedensel durumuna en çok etki eden zaman dilimidir.

İftarlar, sahurlar, teravih namazları, oruç ibadeti, fitre, fidye, zekât, sadaka ve yardımlaşma gibi birçok farklı ibadet, bu ayı çok fonksiyonlu ve zengin hale getirmektedir. Peygamberimiz de ramazan ayının rahmet ve bereketinden müjdeler vermiştir. Ramazan ayı insan sağlığı için de önemli bir mekanizma sunmaktadır.

Peygamberimiz insan için hayırlı olan üç şeyi belirtirken, az yemek, az konuşmak ve az uyumak olarak tarif yapmıştır. Ramazan ayı da tam bu hayırlı fiillerin oluşmasına neden olacak alışkanlıkları kazandırmaktadır.

Kendisine sataşan birine bile  “ben oruçluyum” diyerek fazla konuşmamayı tavsiye eden, geceleri yemek ihtiyacı olmasa bile sahura kalmanın bereketli olduğunu bildiren, iftarlarda çok açıkmış olunsa bile tıka basa yememenin gerekli olduğunu anlatan bir anlayış sunulur ramazan ayında. Bunlar ramazanda alışkanlık haline gelir, ramazan sonrasında da bu alışkanlık rutin bir hayata dönüşür.

Sağlık; insan için en önemli nimetlerdendir. Rahatsızlıklar, imtihan için yaratılmıştır. Rahatsızlıkları takdir eden Allah, ilacını da yaratmıştır. En güzel ilaç, Hz. Peygamberin tavsiyelerine uymak, Allah c.c emirlerini yerine getirmektir.

Ramazan ayı, sağlık ve sıhhatli bir yaşamın oluşması için gerekli olan yaşam tarzını öğreten çok bereketli bir eğitim vermektedir. Sıhhatli olmak isteyen oruç tutsun, oruç tutanlar da sadece sevap kazandıklarını ve borçlarını ödedikleri sanmasın.

Ramazan, Peygamberimizin öğrettiği ve belirttiği şekilde ihya edilirse, kişiyi adam gibi adam yapar. Adam gibi adamlar da sağlıklı, sıhhatli, rahmetli ve bereketli bir ömür yaşar.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum