İlkadım'da Balkan Rüzgârı…

İlkadım Belediyesi tarafından Acem Tekkesi Kültür ve Sohbet Evinde gerçekleştirilen 5 günlük konferansın son gününde İlkadımlılar adeta Balkanlarda gezintiye çıktı

İlkadım'da Balkan Rüzgârı…
15 Aralık 2017 - 17:39
İlkadım Belediyesi tarafından Acem Tekkesi Kültür ve Sohbet Evinde gerçekleştirilen 5 günlük konferansın son gününde İlkadımlılar adeta Balkanlarda gezintiye çıktı.
İlkadım Belediyesi ve İnsan ve Medeniyet Hareketi işbirliğinde gerçekleştirilen ve Kosovalı Araştırmacı Tarihçi Yazar Eldar Uka’nın konuşmacı olarak katıldığı “Gençler Değerleriyle Buluşuyor” projesi kapsamında "Geçmişten Günümüze Balkanlarda Osmanlı Türk İlişkileri Göçler Savaşlar " konulu konferansa Samsun Valisi Osman Kaymak, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Hak-İş Sendikası Samsun Şube Başkanı Ziya Uzun, Samsun İnsan ve Medeniyet Hareketi Mücahit Yıldırım, Gazi Anadolu Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Emine Ahmet Yeni Kız İHL, Atatürk Mesleki Teknik Anadolu Lisesi, Fatma Çavuş Mesleki Teknik Anadolu Lisesi, 19 Mayıs Üniversitesi Tarih Bölümü Piri Reis Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Girişimcilik Kulübü, öğrencileri ve vatandaşlar katıldı.
OSMANLI’NIN BALKANLARDAKİ AYAK İZLERİ
Farklı anlatım tarzı ile dinleyicileri adeta Balkanlarda bir gezintiye çıkaran Araştırmacı-Tarihçi-Yazar Eldar Uka, yıllar önce Cihan Devleti Osmanlı İmparatorluğunun Balkanlarda yapmış olduğu köprü, hamam, medrese ve cami gibi yapıtların fotoğrafları üzerinden hem o günlerin hem de günümüzün sosyal yaşantısını anlattı. 5 günlük konferans turunda Gazi Anadolu Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Emine Ahmet Yeni Kız İHL, Atatürk Mesleki Teknik Anadolu Lisesi, Fatma Çavuş Mesleki Teknik Anadolu Lisesi, 19 Mayıs Üniversitesi Tarih Bölümü, Piri Reis Mesleki Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ile buluşan Uka son konferansını Acem Tekkesi Kültür ve Sohbet Evinde gerçekleştirdi.
TÜRKİYE BALKAN ÜLKELERİNİN KORUYUCUSU KONUMUNDA
Konferansta Osmanlı’nın ince bir sanat anlayışıyla Balkanlarda inşa ettiği yapıtları fotoğraflar eşliğinde anlatan Uka; “Balkanların son bin yılını araştırırsanız, son 700 yılının savaşlarla geçtiğini görürsünüz. Çünkü Balkanlar, doğu ile batının, kuzey ile güneyin kesiştiği bir noktadadır. Fakat bir süreç yaşanmıştır ki, o süreçte hiçbir bölgede savaş olmadı. O dönem Osmanlı dönemiydi. Osmanlı döneminin dış siyasetiyle, dış politikasıyla Balkanlar üç farklı millete, dört farklı dine kavuşarak, adaletli bir şekilde yaşam sürmüştür” şeklinde konuştu.
BALKANLARDA TARİHİMİZİ TEKRAR YAŞADIK
Acem Tekkesi Kültür ve Sohbet Evinde Araştırmacı-Tarihçi-Yazar Eldar Uka’yı misafir etmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Tok; “ Araştırmacı-Tarihçi-Yazar Eldar Uka’nın anlatımı ile Balkanlarda çok farklı bir yolculuğa çıkarak şanlı tarihimizi tekrar yaşamış olduk. Cihan Devleti Osmanlı İmparatorluğu’nun Balkanlarda ince bir sanat anlayışıyla yaptığı eserleri tek tek Eldar Uka’nın sunumuyla dinleyerek ecdadımızın ayak izlerini değişik bir bakış acısıyla takip etmiş olduk” şeklinde konuştu.
BALKANLARDAKİ DUYGUYU YAŞADIK
Samsun Valisi Osman Kaymak; “Eldar Uka, Balkanlarda yaşayan bir kişi olarak, oralardaki duyguyu bize getirerek, aramızdaki bağı güçlendirdi. Allah kendisinden razı olsun. Acem Tekkesi Kültür ve Sohbet Evini bu güzel hale getirerek hizmete sunan İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok’a da teşekkürlerimi sunuyorum.” şeklinde konuştu.
Konferansın sonunda Samsun Valisi Osman Kaymak ve İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, güzel sunumu için Kosovalı araştırmacı-tarihçi-yazar Eldar Uka'ya teşekkür ederek, günün anısına Saathane Meydanı tablosu verdiler.
KOSOVALI ELDAR UKA KİMDİR?
Bosna’da Türk Boşnak kültür Vakfının kurucusu olan Eldar Uka Uluslararası Bosna Üniversitesi tarih Bölümü mezunu. Yüksek lisansını Cemal Biyedic Üniversitesinde Balkanlarda Osmanlı teziyle bitirdi. Türk heyetlerine balkan coğrafyasında danışmanlık ve rehberlik hizmeti vermekte. 4500 civarında tezi ve çeşitli gazete ve dergilerde 20 den fazla makalesi yayınlanmıştır. 1990 doğumlu ve Makedonya Üsküp te ikamet etmektedir.

 

 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum