İTFAİYE MAHSUR KALAN VATANDAŞLARA YARDIM ETTİ…

YOĞUN YAĞIŞLAR HAYATI OLUMSUZ ETKİLEDİ… İTFAİYE MAHSUR KALAN VATANDAŞLARA YARDIM ETTİ… Hafta sonu tüm yurdu etkisi altına alan yoğun yağışlardan Ordu’ da etkilendi

İTFAİYE MAHSUR KALAN VATANDAŞLARA YARDIM ETTİ…
21 Ekim 2014 - 21:30
YOĞUN YAĞIŞLAR HAYATI OLUMSUZ ETKİLEDİ…

İTFAİYE MAHSUR KALAN VATANDAŞLARA YARDIM ETTİ…

Hafta sonu tüm yurdu etkisi altına alan yoğun yağışlardan Ordu’ da etkilendi. Yüksek kesimlerde kendini kar yağışı olarak gösteren hava koşulları, kıyı ilçelerinde ise sağanak yağmur olarak yaşam koşullarına olumsuz etki yaptı.

Özellikle Altınordu ilçesi ve Fatsa ilçesinde meydana gelen yoğun yağışta bazı evlerin bodrum katlarını su bastı. Su baskınlarında mahsur kalan vatandaşları kurtarmak için Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri yoğun çaba gösterdi.

ALTINORDU İLÇESİNDE 25, FATSA İLÇESİNDE 20 OLAYA MÜDAHALE EDİLDİ…

Kurulan Afet ve Acil Durum Koordinasyon Merkeziyle gelen ihbarları değerlendiren ekipler, hızlı bir şekilde olay yerlerine intikal ederek kurtarılmayı bekleyen vatandaşları yardım etti. Ekipler ev ve işyerlerindeki su baskınlarına karşı ise kurulan motopomplar aracılığıyla müdahalede bulundular.

Ordu Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesine bağlı yetkililerin yaptıkları açıklamada, sel ve su baskınlarına karşı alınacak ufak tedbirlerin büyük felaketleri önleyebileceğini vurgulanırken, bunların; Sel riskinin azaltılmasına yönelik önlemler, selden önce yapılması gerekenler, sel sırasında yapılabilecekler ve selden sonra yapılabilecekler şeklinde 3 ana başlık altında toplanabileceği belirtildi.

3 aşamalı olarak alınması gereken tedbirler şöyle sıralandı;

Selden önce; “Hazırlıklı Olun”

•Sel konusundaki uyarıları radyo ve TV’den mutlaka takip edin. Gerektiğinde Meteoroloji’den telefonla bilgi alın. Kısa süreli yoğun yağışın ani sele, uzun süreli yağışın nehirlerin taşmasına neden olacağını unutmayın.

•Uyarıların yapıldığı tarihlerde, yanınıza değerli eşya ve evraklarınızı da alarak mümkünse yüksek kesimlerde yaşayan akrabalarınızın yanına kısa süreli olarak misafir olun.

•Suyun sürükleyerek zarara yol açabileceğini düşündüğünüz eşya ve makinaları mümkün olduğunca üst seviyelere çıkartın.

•Suyun evinizi ve işyerinizi terk ettiği her yerden içeri girebileceğini hatırlayın. Özellikle mazgallar ve su tahliye sistemlerinin, çatı giderlerinin temizliğini yapın ve tıkanıklıkları giderin.

•Binanızda yer seviyesi altında kullanılan bölümlerin rampa aşağıya olan giriş kısımlarında kum torbası vb. önlemlerle setler oluşturun.

Sel sırasında; "Güvende Olun"

•Zaman kaybetmeden mümkün olduğunca yüksek yerlere çıkın. Su birikintileri sığ görünse de içine girmeyin ve bu alandaki suların kısa sürede yükselebileceğini unutmayın.

•Asla sel suyu içinde araba kullanmayın ölümlerin %80'nin araç içinde olduğunu unutmayın. Sel suyu, akıntı ya da nehirlerde yürümeye çalışmayın. Hızla akan 15-20 cm derinliğindeki bir suyun insanı devirebileceğini akıldan çıkarmayın.

•Ev ve işyerinizi boşaltmanız gerekiyorsa elektrik, doğalgaz vb. kapatın.

Selden sonra; "Tedbiri Elden Bırakmayın"

•Suyun iletken olduğunu unutmayın ve elektriğin kesilmiş olduğundan emin olmadığınızda eşyalarınızı kurtarmak adına da olsa sula kaplı alanlara girmeyin, suyun çekilmesi bekleyin.

•Sel suyu ile temas etmiş gıda malzemelerinizi konserve dahi olsa atın.

•Sel suyuna maruz kalmış eşya ve giysilerinizi çok iyi şekilde yıkayıp temizleyin, kişisel hijyeninize dikkat edin.

 

 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum