Kalkınma Bakanlığı Doğu Karadeniz...

DOKAP ve Yüce

Kalkınma Bakanlığı Doğu Karadeniz...
23 Kasım 2015 - 21:27
DOKAP ve Yüce...
Kalkınma Bakanlığı Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına getirilen Çay-Kur eski Genel Müdürü Ekrem Yüce ile geçtiğimiz günlerde çok uzun bir sohbet yaptık.

Konu hızla çok tartışılan yeşil yolu sormadan edemedik. Yüce bu yol cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde kendilerinin verdiği talimatla bakanlar, milletvekilleri, bürokratlar ve üniversitelerimizdeki öğretim görevlileri tarafından çeşitli platformlarda günlerce tartışılmış sonunda Ordu-Samsun arasında tamamen turizm amaçlı, yaylalarımızdan gecen yeşil bir yol yapılmasına karar verilmiş. Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın onayına sunulunca kendileri de bu yolun Sarp-Samsun güzergâhı içinde bulunan illerin tamamının içine alınması talimatını verdi.

İşte işin en ilginç yanı buradan sonra başlamış. Bu zamana kadar denizleri doldurmayın arkadan daha güneyden yeni bir yol yapın diyen malum çevreler, bu seferde yeşil yolu istemeyiz diye bağırıp çağırmaya, protestolar yapmaya başladılar. Yola karşı olunur mu? Niye karşı olunur… İşte bunu anlayamadım. Bakın ne diyor Gazi Mustafa Kemal Atatürk; “Gidemediğin yer senin değildir”. Peki, bu güzel yaylalarımıza gidebiliyor muyuz veya kaçımız gidebiliyoruz?
Yerli yapancı turistler buralara çıkmıyor çıkamıyor. Çünkü güvenli bir yolu yok, izi yok, hatta işaret levhaları bile yok! Bilmeyen vatandaş kayboluyor. Kimse bakmıyor ilgilenmiyor… Vatandaş buralarda gelişi güzel yapılaşıyor. Eğer kötü niyetlisi ise buraları babasının malı, dedesinin mirası zannediyor! Ağacını katlediyor, karşı çıkanı öldürüyor, öleni yaza kadar bulamazsınız! Bu arada katil veya katiller sırra kadem basıyor. İnsanımız ani bastıran karda hayvanlarıyla orada mahsur kalıyor. İşte biz devletin tüm güçlerini sahipsiz hazine arazilerine sahip çıkmak için bu yaylalarımıza getirirken buraları bizim vatandaşımıza gezdirmek istiyoruz dedi.

Başkan Yüce; Burada amaç yayla yollarımız birbirine bağlarken turizm potansiyelini artırmak, ulaşımı kolaylaştırmak, yaylacılık yapan yerel halkın ulaşımını kolaylaştırmak, turizm alanlarını birbirlerine bağlayarak turizm potansiyelinin artırarak yaylalar arası doğu batı doğrultusunda bir yol güzergâhı oluşturarak yaylaları birbirine bağlamak suretiyle bölgeye gelen turistlere daha fazla alternatif sağlamaktır. Geceleme suresini artırmaktır. Burada amaç bölgeye gelen yerli ve yapancı turistlerin belirlenen güzergâh boyunca fiziki alt yapısını iyileştirmek, güvenli seyahat etmesini sağlamaktır dedi.

Başkan Yüce; Yalnız Trabzon ili sınırları içinde yeşil yolun güzergâhı 514,70 km’dir. Bunun 128,90 km’si Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğundadır. Bu da %25’e tekâmül etmektedir. Geri kalan %75 lik kısmı olan 385,80 km ise büyükşehir belediyesi sorumluluğundadır. Bu yolun bugüne kadar 176.40 kilometresi asfalt,11 kilometresi beton, 131 kilometresi stabilize, 196.30 tesviye edilmiş yoldur.
İşte bizim hedefimiz bu güzergâh içinde asfaltsız veya beton yapılmamış yol bırakmamak. Bunun için uğraşıyoruz.
Biz 2013 yılı içinde sanat yapılarıyla birlikte bu yola eski parayla 4 katrilyon 641 trilyon 618 milyon lira, 2014 yılı sonuna kadar yine eski parayla 6 katrilyon 985 trilyon 946 milyar 48 bin lira harcadık. 2105 yılı sonunda gerçekleşme rakamlarını da size vereceğim dedi.
Biz de yolun açık olsun dedik ve ekledik…
İş bilenin Kılıç kuşananındır!

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum